Viitoarea Cameră a Deputaților va avea 330 de membri au decis astăzi într-o ședință informală liderii Puterii și cei ai Opoziției, 308 deputați urmând să fie aleși în țară, patru vor fi aleși în Diaspora, iar 18 sunt reprezentanții minorităților naționale.
Senatul va fi compus din 126 de membri, iar 2 vor reveni Diaspora. Viitorul sistem de vot va fi pe liste, cel care a fost prezent până în 2008.
Discuțiile din biroul lui Valeriu Zgonea la care au participat din partea PSD premierul Victor Ponta, Liviu Dragnea, Florin Iordache, Marcel Ciolacu, din partea PNL – Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Mihai Voicu, din partea PNL – Kelemen Hunor și Marton Arpad, din partea PC – Daniel Constantin au decis cum va arăta viitorul Parlament.
Liderii Puterii și Opoziției au decis ca săptămâna viitoare să intre în Comisia de Cod Electoral, proiectele de lege privind alegerile parlamentare, dar și cel legat de votul prin corespondență.
La alegerile din 2008, pe legea actuală, au intrat în forul legislativ 471 de parlamentari, iar în 2012, după formarea USL – 588 de parlamentari. Diferența apărută la numărul de parlamentari a fost determinată de câștigarea de USL a foarte multor colegii cu peste 50%.
În privința votului prin corespondență, pesediștii au insistat ca toți cei care doresc să voteze să se înscrie cu șase luni înainte în registrul electoral. Liberalii au fost de acord cu introducerea unui registru electoral, dar PNL nu a fost de acord ca dreptul de vot să fie limitat de înscrierea în acest registru electoral. Astfel ei au cerut ca un cetățean care nu s-a înscris în registrul electoral să poată vota chiar dacă nu s-a înscris, înscrierea fiind utilă Guvernului pentru a stabili numărul secțiilor de vot.
Până în prezent, Comisia de Cod Electoral a reușit să elaboreze legea finanțării partidelor și campaniilor electorale, legea alegerilor locale, dar și modul în care vor putea apărea noi partide.