„Să-ți fie rușine, Dinu Patriciu!” și „PIXELUL ALBASTRU”: Momentul compromițător din cariera politică a fostului președinte Traian Băsescu

Publicat: 16 08. 2024, 13:17
Actualizat: 16 08. 2024, 14:11
Sursa Foto: Profimedia

Au trecut 15 ani de când s-a dat verdictul! Potrvit evz.ro,  în perioada alegerilor prezidențiale din 2004, Traian Băsescu, candidatul Alianței D.A. și primar al Bucureștiului la acea vreme, a fost acuzat că ar fi lovit un minor, în urma publicării unei filmări. 

Filmarea realizată în 2004, într-un miting desfășurat la Ploiești, a fost publicată pe 26 noiembrie 2009 de  „Gardianul”, ziar deținut de omul de afaceri Dinu Patriciu.

26 noiembrie 2009: Ziarul Gardianul publică o înregistrare din 2004

O femeie a venit în fața podiumului pe care se afla candidatul PDL (Alianța D.A.) Traian Băsescu.

Domnule Traian Băsescu, vă rog foarte mult luaţi acest memoriu! Nu mi se face dreptate în Ploieştiul ăsta?”, strigase femeia.

„Bine, doamnă”, a spus Băsescu în timp ce era îngenuncheat și vorbea cu femeia. În câteva secunde, candidatul PDL se uită spre băiatul din dreapta podiumului și îl „pocnește” cu dosul palmei. Băiatul, aparent împins în filmarea publicată de ziarul Gardianul, se duce în spate, râzând, în timp ce Băsescu se ridică în picioare.

Cum s-a apărat fostul președinte, inițial: „Poate a spus copilul ceva, poate a înjurat”

Imediat după publicarea materialului, președintele, aparent confuz, atunci aflat în cursa pentru realegere, a făcut declarații:

„Vă asigur că o să mă uit şi o să vă dau o explicaţie. Dar zice copilul ceva? A spus ceva urât? Poate m-a înjurat. Nu, nu-mi aduc aminte de acest incident Vă voi da o explicaţie publică (…). Nu ştiu dacă nu cumva acel copil i-a a vorbit urât femeii sau … nu îmi dau seama”,  a afirmat fostul președinte.

Ulterior, Băsescu a negat că l-ar fi lovit pe minor și a contestat autenticitatea înregistrării, acuzând că este un trucaj menit să-i distrugă reputația și șansele pentru realegere.

 

Traian Băsescu: „Să-ți fie rușine, Dinu Patriciu”

Filmarea îl arăta pe candidatul DA cum lovea cu un dos de palmă un băiat care se afla în mulțime.  Acesta se retrage și râde aparent. N-a durat mult să apară acuzații de falsificare din tabăra PDL. Daniel Funeriu, fost ministru al Educației în Guvernarea Boc, a analizat în direct filmarea. El a sesizat un „pixel albastru” pe mâna lui Traian Băsescu  la momentul lovirii și a concluzionat că este o dovadă a unui trucaj video.

Băsescu și-a acuzat adversarii politici din PSD și PNL, dar mai ales, pe mogulul finanțator Dinu Patriciu, unul dintre cei mai bogați români și cei mai mari adversari ai președintelui de atunci.  Președintele de atunci s-a apărat că nu și-a bătut copiii, nici nevasta, nici copiii altora, dar a constatat că este victima unei „campanii murdare”. El mai spune că în realitate, i-a dat microfonul copilului pentru a-l lăsa să se exprime:

„Am primit avizul 181 de la Institutul Național de Expertize Criminalistice. Avizul are 18 pagini și-l voi folosi în procesul împotriva domnului Dinu Patriciu. CD-ul a reprezentat fidel înregistrarea din ziarul Gardianul înregistrarea contestată conține elemente de editare computerizată, nu este autentică și nici nu reprezintă o copie realizată cu acuratețe a unei înregistrări autentice. Repet concluzia: înregistrarea contestată de mine conține elemente de editare computerizată, în sensul alterării integrității, nu este autentică și nici nu reprezintă o copie realizată cu acuratețe a unei înregistrări autentice. Se pare că unii încearcă să câștige alegerile prin realizarea unor falsuri și prin minciună. Dincolo de concluziile avizului, am și eu, cu permisiunea dumneavoastră, o concluzie: Să-ți fie rușine, Dinu Patriciu!”

„Trucajul” cu lovirea unui minor nu l-a ajutat pe Geoană să câștige alegerile. Vizita la Vântu, mai compromițătoare, i-a adus victoria lui Băsescu

Adversarii politici din PSD s-au folosit de filmare pentru a-i compromite candidatura lui Băsescu. Se punea întrebarea dacă avea caracterul și aptitudinile pentru a conduce țara într-o perioadă de mare criză financiară. Deși a generat o reacție critică din partea publicului, mass-mediei și a oponenților politici, filmarea nu l-a ajutat pe candidatul PSD Mircea Geoană să câștige alegerile, ajuns secretar adjunct al NATO un deceniu mai târziu.

Dezvăluirea că liderul social-democrat s-a relaxat acasă la Sorin Ovidiu Vântu, făcută public chiar în timpul dezbaterii pentru turul al doilea al scrutinului, i-a adus lui Băsescu al doilea mandat de președinte.

Nici mie nu-mi place domnul Vântu aşa cum se pare că nu vă mai place nici dumneavoastră„, a spus Geoană.

Nici azi-noapte nu v-a plăcut? Azi noapte nu v-a plăcut, azi noapte, când a aflat că a fost arestat domnul Popa Nicolae, cel cu FNI-ul, şi v-a chemat de urgenţă? V-a chemat de urgenţă?”, a întrebat Băsescu.

Am avut aseară o întâlnire cu domnul Vântu, aşa cum aţi avut dumneavoastră zeci de întâlniri cu acest domn în anii în care eraţi apropiaţi”, a recunoscut, într-un final, candidatul social-democrat, explicând că Vântu l-a sunat în urma unui interviu.

La dumneavoastră şi la dânsul acasă de câte ori aţi băut whisiky cu domnul Vântu în anii precedenţi?”, a întrebat Geoană.

Niciodată”, a răspuns Băsescu.

„Cu sau fără cuburi?”, a întrebat Geoană, pe ton ironic. Internauții au constatat că Geoană a pierdut alegerile în dezbaterea acelei seri, în special voturile alegătorilor indeciși. 

PDL acuza că Mircea Geoană era susținut de cei trei mari „moguli” Dinu Patriciu (Gardianul), Sorin Ovidiu Vântu (Realitatea-Cațavencu), Dan Voiculescu (trustul Intact). La sărbătorirea „victoriei”, când Geoană a crezut pentru o noapte că a câștigat alegerile, era alături de el și Liviu Dragnea.

Avea sprijin și din partea lui Gigi Becali, finanțatorul echipei Steaua București, și a liderului PNL Crin Antonescu. Primarul Sibiului Klaus Iohannis era propus pentru funcția de prim-ministru de către Geoană.

Sursa Foto: Profimedia

După anunțarea rezultatelor alegerilor, Geoană a propus renumărarea voturilor, susținând că unele voturi au fost anulate. Au apărut acuzații de fraudă electorală.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că au existat un număr mare de buletine de vot anulate, iar „românii au votat pentru Mircea Geoana, dar aparatul de stat al lui Băsescu l-a făcut câștigător prezidențial al alegerilor prin fraudă”.

 

La 8 decembrie, Partidul Social Democrat a înaintat Curții Constituționale cererea de anulare și repetare a scrutinului prezidențial. După renumărarea a 137.613 voturi nevalide, doar 2.137 au fost revalidate, cele mai multe fiind pentru Băsescu.

Pe 14 decembrie, Curtea Constituțională a respins cererea de repetare a alegerilor prezidențiale. Geoană și-a recunoscut înfrângerea.

Urmările „pixelului albastru”

Sursa Foto: Profimedia

Băsescu l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu și ziarul Gardianul, acuzându-i de defăimare, dar a solicitat o despăgubire simbolică de 1 LEU, căutând să demonstreze că nu era interesat de bani, ci de recuperarea onoarei sale.

Instanța l-a obligat pe Patriciu să plătească 0,5 lei daune morale. Sentința a fost contestată de Patriciu, dar Curtea de Apel București a respins recursul în 2014. Mogulul a murit pe 19 august 2014, la vârsta de 64 ani, în urma unei infecţii suferite după transplantul de ficat.

Băsescu și-a continuat activitatea politică în Partidul Mișcarea Populară după încheierea președinției, activând ca senator între anii 2016 și 2019, iar între 2019 și 2024, ca europarlamentar. În 2022, a fost acuzat pentru colaborarea cu Securitatea în timpul regimului comunist și și-a pierdut privilegiile de fost președinte.

Citește și: Cum s-a ajuns la momentul „Să-ți fie rușine, Dinu Patriciu!”