„Pentru că era absolut firesc ca într-un partid care militează pentru o administrație eficientă să militeze și să sprijine o salarizare decentă a primarilor care în urma degringoladei în privința salarizării din sistemul public au ajuns să fie mai prost plătiți decât propriii angajați”, a declarat Raluca Turcan, marți, întrebată de ce PNL a depus amendamentul la OUG 9 prin care salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, au fost crescute cu 30% din bugetele locale începând cu data de 1 aprilie.
Întrebată dacă nu se mai putea aștepta câteva luni, până la intrarea în vigoare a legii salarizării, Turcan a răspuns că „PNL a depus acest amendament la mai multe proiecte de lege pentru că reprezintă o prioritate”.
„Dacă de la cap se împute managementul politic, toată comunitatea are de suferit (…) Prima măsură a PSD-ului ar fi trebuit să fie aceasta (….) Am depus amendamente și la OUG privind salariile demnitarilor și la această OUG 2 și vom urmări să se respecte acest amendament în legea salarizării unitare”, a mai spus Turcan.
„Începând cu luna aprilie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază/indemnizațiilor de care beneficiază personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene, se majorează cu 30% față de nivelul aflat în plată pentru luna martie 2017”, se arată în cadrul amendamentului adus de liberalul Corneliu Olar proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, amendament susținut atât de majoritatea parlamentară, cât și de opoziție.
Reamintim că, luni, comisiile reunite de muncă și buget au adoptat un amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017 prin care salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene au fost majorate cu 30% din bugetele locale, Camera Deputaților adoptând, marți, proiectul de lege.
„Aceste majorări de salarii se fac din bugetele locale. De altfel, amendamentul mai operează timp de o lună de zile, după aceea intrând în vigoare legea salarizării unitare primarii vor intra pe alte grile de salarizare, mult mai mari decât sunt în prezent”, a declarat ministrul Muncii, deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu, luni, la finalul ședinței comisiilor reunite de muncă și buget care au întocmit raportul asupra proiectului de lege.
Deputatul PNL, Corneliu Olar, autorul amendamentului, a afirmat, luni, că primăriile pot crește taxele și impozitele pentru a putea plăti majorările salariale pentru primari.
„Bugetul nu se axează numai pe banii veniți de la centru. Bugetul local este constituit din venituri proprii, impozite, taxe locale și alte venituri proprii. Se pot majora taxele printr-o hotărâre de consiliu. Printr-o hotărâre de consiliu pot lua banii, nu din investiții, sunt bani din taxe și impozie locale, extrabugetare”, a declarat deputatul PNL Corneliu Olar, la solicitarea jurnaliștilor.
În forma propusă de comisiile reunite și adoptată de plenul Camerei Deputaților, inițiativa legislativă aduce majorări salariale și pentru personalul militar, polițiști, funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din apărare.
Potrivit proiectului de lege, personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din cadrul instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, planificat să asigure continuitatea îndeplinirii atribuțiilor specifice, în afara programului normal de lucru, de la domiciliu, beneficiază pentru această perioadă de o majorare de 40% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție, acordată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
De asemenea, se propune acordarea a celei de a doua tranșe de 50% din suma compensatorie corespunzătoare salariului de merit în plată în anul 2009, și nu începând cu luna august 2017, personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, potrivit raportului comisiei.
Proiectul de lege a fost votat cu 212 voturi „pentru”, 33 „împotrivă” și 8 abțineri.