Prima pagină » Știri politice » Salariul minim crește de la 1 mai. Ce scrie în hotărârea Guvernului

Salariul minim crește de la 1 mai. Ce scrie în hotărârea Guvernului

Salariul minim crește de la 1 mai. Ce scrie în hotărârea Guvernului
Guvernul a înaintat un proiect de hotărâre privind creșterea salariului minim la 1.250 de lei, începând de la 1 mai, dar și indexarea automată care va ține cont de coșul minim și de inflație, propunere cu care sindicate sunt de acord, a declarat pentru MEDIAFAX președintele Cartel Alfa Bogdan Hossu.

Guvernul a înaintat un proiect de hotărâre privind creșterea salariului minim la 1.250 de lei, începând de la 1 mai, dar și indexarea automată care va ține cont de coșul minim și de inflație, propunere cu care sindicate sunt de acord, a declarat pentru MEDIAFAX președintele Cartel Alfa Bogdan Hossu.

Liderul sindical a precizat că Guvernul a înaintat proiectul de hotărâre care prevede această majorare marți dimineață, iar această propunere este agreată de sindicaliști pentru că se recuperează parțial pierderea din primele patru luni ale anului în care salariul minim la rămâne la 1.050 de lei.

Bogdan Hossu a mai spus că proiectul prevede și indexarea automată care va ține cont de coșul minim de consum, de inflație și de parametrii generali, ceea ce permite un mecanism de creștere în perioada următoare.

Președintele Cartel Alfa a mai spus că documentul transmis de Guvern, spre deosebire de anii anterior, nu mai face discriminare pentru sectorul bugetar, în sensul că salariul minim garantat în plată reprezintă salariul de bază minim plătit fiecărui salariat bugetar.

Consiliul Economic și Social (CES) a fost convocat marți după-amiază pentru a aviza proiectul de hotărâre de Guvern.

Reprezentanții Guvernului au propus, în discuțiile de luni seară din Consiliul Național Tripartit, majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 mai, motivând că este necesar un studiu de impact, însă sindicatele s-au opus, cerând ca majorarea la 1.200 de lei să se facă de la 1 ianuarie.

Consiliul Național Tripartit, la care participă reprezentanți ai Guvernului și liderii confederațiilor sindicale și patronale, s-a întrunit luni seară, de la ora 17.00, la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre salariul minim pe economie în 2016, în condițiile în care până joi trebuie luată o decizie legată de oportunitatea majorării acestuia.

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, declara, săptămâna trecută, că Guvernul va lua o decizie privind salariul minim până în 31 decembrie, însă o eventuală majorare trebuie analizată atent pentru a nu face mai mult rău decât bine.

Ministrul Muncii a explicat că în discuțiile cu sindicatele acestea au propus majorarea salariului minim la 1.200 de lei din 1 ianuarie.

„Au fost două propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie și a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar în momentul de față analizează variantele. (…) Decizia aparține Guvernului, care va decide acest lucru până în 31 decembrie”, a afirmat ministrul.

Potrivit reprezentanților Inspecției Muncii, în 11 decembrie erau 1.402.329 de angați cu salariu minim de 1.050 de lei și 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.

Premierul Dacian Cioloș declara, după prezentarea finală a bugetului pentru 2016, că Guvernul va trebui să ia până la sfârșitul acestui an o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că va convoca comisia tripartită pentru o discuție în acest sens. Decizia a venit după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul să transmită când și cu cât va fi majorat salariul minim pe economie înainte ca Parlamentul să voteze bugetul pe 2016, precizând că este o „solicitare fermă” a formațiunii sale.