Șapte membri CSM cer plenului și Liei Savonea să sesizeze CCR după înregistrarea apărută în presă cu Viorica Dăncilă

Șapte membri CSM cer plenului și Liei Savonea să sesizeze CCR după înregistrarea apărută în presă cu Viorica Dăncilă
Publicat: 09/10/2019, 12:23

„Subsemnații, membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, solicităm de urgență:

1. Apararea independenței Autorității judecătorești și

2. Sesizarea Curții Constituționale a României cu soluționarea conflictului juridic de natură constituțională între prim-ministrul României, doamna Dăncilă Viorica Vasilica, pe de-o parte, și Autoritatea judecătoreasca prin Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte”, se arat[ ]n comunicatul de presă al celor șapte membri CSM, intrat în posesia MEDIAFAX.

Cei șapte membri CSM arată că, pe 8 octombrie 2019, la o ședință a parlamentarilor Partidului Social Democrat, Viorica Dancilă ar fi afirmat, între altele că miza rămânerii la guvernare a PSD „nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de secția specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit.”

„1. În primul rând, prin afirmația că menținerea la guvernare a unui partid politic și rămânerea în ființă a Guvernului României au ca miză – chiar mai mare decât înalta demnitate de Prim ministru- dosarele (judiciare), secția specială și numirea procurorilor, doamna prim-ministru și presedinte al Partidului Social Democrat știrbește în mod grav independența autorității judecătorești, principiu care presupune cu necesitate ca gestionarea dosarelor judiciare, respectiv înfăptuirea justiției să se facă în mod liber, având ca unic temei legea, de către magistrați independenți și făra a depinde în vreun fel de un anume guvern în funcțiune sau de un anume partid care să formeze majoritatea parlamentară care îl susține. Reamintim că principiul separației puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. 4 din Constituția României, este o valoare democratică fundamentală, iar declarațiile doamnei Viorica Dăncilă îi afectează substanța într-un mod inacceptabil. De asemenea, numirea procurorilor în general și numirea procurorilor SIIJ în special ar trebui să se facă fără vreo condiționare din partea unui partid, guvern sau prim-ministru”, potrivit sursei citate.

Membrii CSM transmit că, deși toate organismele internaționale care au fost chemate să se pronunțe asupra modificărilor legislative din domeniul justiției au statuat public necesitatea unor procese de numire la vârful parchetelor bazate pe proceduri transparente și echitabile, care să promoveze meritocrația, discursul Vioricăi Dăncilă, în calitate de prim-ministru și președinte al unui partid politic, demonstrează „o cu totul altă abordare, inclusiv prin crearea unei condiționări între numirile în funcțiile de conducere la parchete și factorul politic”.

Cei șapte arată că discursul premierului pare că vine în contradicție și cu tezele publice care au fost folosite pentru a justifica modificările aduse legilor justiției și „stârnește îngrijorări extreme cu privire la intenția de a subordona politic justiția”.

„Referirea la „Secția Specială” (respectiv Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție) ca fiind miză a rămânerii la guvernare a partidului doamnei prim-ministru este extrem de alarmantă, mai ales în contextul retragerii unor căi de atac de către fostul conducător al acestei secții în dosare vizând membri ai aceluiași partid.Aceste afirmații pot fi înțelese în mod rezonabil în sensul că preocuparea politicului, respectiv a puterii executive reprezentate în cauză de către doamna prim- ministru Vasilica Viorica Dăncilă și a legislativului din care face parte partidul condus de domnia sa, ar fi instrumentarea dosarelor judiciare și modul de numire a magistraților de rang înalt, aspect care nu poate fi primit prin prisma principiilor separației puterilor în stat și a independenței Autorității judecătorești, astfel încât o reacție promptă a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său fundamental de garant al independenței justiției, se impune cu necesitate”, mai transmit cei șapte membri CSM, în comunicatul de presă.

Prin urmare, aceștia solicită Plenului Consiliului Superior al Magistraturii să își manifeste rolul său fundamental, apărând independența Autorității judecătorești față de aceste „afirmații extrem de grave”.

„2. Același discurs al doamnei prim-ministru Dăncilă Viorica Vasilica demonstrează că Guvernul României pe care domnia sa îl conduce și-a arogat competența constituțională a:

A. Înaltei Curți de Casație și Justiție și a celorlalte instanțe prin referirea la o relație de interdependență între rămânerea în ființă a guvernului condus de doamna premier Vasilica Viorica Dancilă și dosarele instrumentate de instanțe în sensul înțelegerii modului de instrumentare a acestora ca miză mult mai mare și decât demnitatea de prim-ministru.

Potrivit art. 126 alin. 1 din Constituția României, justiția se înfăptuiește prin Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe. Numai acestea au competența de a instrumenta dosarele judiciare, legea supremă neacordând nicio competență primului ministru prin care să poată influența cursul soluționării dosarelor.
Instrumentarea acestora se realizează de judecători independenți, având ca unic temei legea și niciun guvern, niciun partid politic și niciun prim-ministru nu poate interfera în vreun mod în înfăptuirea justiției.

B. Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Public”, potrivit sursei citate.

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii reamintesc că doar CSM are îndrituirea de a numi procurorii la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

„Condiționarea publică a numirii în aceste funcții de rămânerea partidului doamnei premier la guvernare și de respingerea unei moțiuni de cenzură demonstrează că puterea executivă și-a arogat competența Consiliului Superior al Magistraturii dezvoltată infraconstituțional în legea pentru organizarea judecătorească. Numirea acestor procurori la SIIJ nu ar trebui să fie condiționată de niciun premier, partid sau guvern, de aceea expunerea doamnei Vasilica Viorica Dăncilă este de-a dreptul îngrijorătoare. Curtea Constituțională a reținut în rezolvarea unor conflicte că declarațiile unor persoane deținând funcții importante în stat pot fi analizate în procedura prevăzută de art. 146 lit. d din Constituția României 2”, se mai arată în comunicatul de presă intrat în posesia MEDIAFAX.

Cei șapte apreciază că, prin astfel de declarații, premierul a arogat Guvernului pe care îl conduce competențe constituționale aparținând exclusiv autorității judecătorești.

„Întrucât Plenul Consiliului nu are competența sesizării Curții Constituționale, această prerogativă având-o președintele CSM, vă solicităm de urgență, Doamnă Președinte, să o exercitați pentru restabilirea competențelor fundamentale ale Autorității judecătorești”, conchid cei șapte membri CSM.

Semnatarii scrisorii sunt: judecătorul Andrea Annamaria Chis, procurorul Tatiana Toader, judecătorul Mihai Andrei Bălan, procurorul Florin Deac, judecătorul Mihai Bogdan Mateescu, procurorul Mihai Cristian Ban și procurorul Nicolae Andrei Solomon.

Cei șapte sunt aceiași care au boicotat, în vară, patru ședințe ale plenului CSM care aveau pe ordinea de zi subiecte privind Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), printre care și validarea Adinei Florea la ședia SIIJ, până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a rapoartelor GRECO. Plenul CSM nu a reușit nici acum validarea Adinei Florea la conducerea Secției.

Solicitarea celor șapte membri de sesizare a Curții Constituționale vine după ce Newsweek România a publicat o înregistrare audio, atribuită unei ședințe a Vioricăi Dăncilă cu parlamentarii PSD, în care premierul le-ar fi vorbit colegilor de partid despre miza justiției în rămânerea la guvernare.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Se introduce taxa de carbon. Cine este obligat să o plătească
Cea mai mare dilemă a șoferilor, la schimbarea anvelopelor. Sfatul experților
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță