SCĂDERE semnificativă a șomajului în rândul tinerilor / Simona Bucura Oprescu: Una dintre priorități este întărirea PIEȚEI MUNCII

Publicat: 04 09. 2024, 13:32

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu anunță o scădere semnificativă a șomajului în rândul tinerilor, în prima jumătate a anului. 

Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, instituție sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, media lunară a numărului de șomeri tineri înregistrați, cu vârsta sub 25 de ani, a scăzut în primele șase luni ale anului în curs la 21.839, față de o medie de 28.365 în perioada similară a anului trecut.

Este vorba despre o scădere a ponderii tinerilor șomeri în totalul șomerilor la 8,85%, comparativ cu 12,11% în primele șase luni ale anului 2023, transmite ministrul Muncii.

De asemenea, s-a înregistrat o scădere și în rândul tinerilor șomeri sub 30 de ani. Media lunară a numărului de șomeri înregistrați din această categorie a fost de 36.449 în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu 44,913 în primele șase luni din 2023.

Ponderea acestora în totalul șomerilor a scăzut de la 19,18% în prima jumătate a anului trecut la 14,74% în aceeași perioadă a anului în curs.

Această evoluție pozitivă vine într-un context european în care rata șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani a fost de 14,4% în iunie 2024, în scădere față de lunile anterioare. România se alătură astfel tendinței de îmbunătățire a pieței muncii pentru tineri, reflectând măsurile MMSS și ale Guvernului condus de premierul Marcel Ciolacu și eforturile continue de integrare a acestora în câmpul muncii, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Simona Bucura Oprescu a anunțat că prioritatea sa, în mandatul de ministru, este aceea de „a întări piața muncii și a păstra în țară tinerii care se pot dezvolta și pune aici în valoare competențele și să aibă cariere de succes”.

CITEȘTE ȘI: