SCANDAL în Alianța dreptei. Neamțu vrea să-l dea afară pe Ungureanu: „MRU devine din ce în ce mai mult o dezamăgire pentru electoratul de dreapta”
Nici n-au bătut bine palma pentru constituirea Alianței România Dreaptă, că a și început scandalul. Noua Republică(NR) a lui Mihail Neamțu îl atacă dur pe Mihai Răzvan Ungureanu, susținând că Forța Civică, formațiunea pe care acesta a preluat-o oficial vineri, este una de „traseiști”, averizând că rolul său de partener în noua construcție de dreapta va fi pus la îndoială.
„MRU devine din ce în ce mai mult o dezamăgire pentru electoratul de dreapta, care așteaptă cu adevărat o schimbare din temelii. Ezitările lui MRU din ultima vreme mă fac să cred că nu are capacitatea de a găsi totdeauna poziția corectă pentru a ajuta la îndeplinirea acestui deziderat major al anului 2012 (…) Încropirea în grabă a unei echipe, culeasă fără discriminare din tot spectrul politic (y compris UNPR), precede momentul în care propriul rol de partener al reconstrucției dreptei va fi pus la îndoială”, se arată într-un articol postat pe site-ul Noua Republică.
Neînțelegerile dintre Neamțu și Ungureanu nu au rămas fără replică din partea PDL. Prim-vicepreședintele Cristian Preda le-a transmis „amicilor” Mihai Răzvan Ungureanu și Mihail Neamțu rugămintea de a fi „reținuți în declarații și moderați în decizii” câtă vreme au loc negocierile pentru realizarea Alianței România Dreaptă.
Cum a pornit scandalul
Liderii NR au fost nemulțumiți de cum au decurs, duminică, negocierile din cadrul Alianței România Dreaptă (ARD), la care, susțin ei, reprezentanții Partidului Forța Civică (PFC) nu s-au prezentat, punând condiția ca Noua Republică să părăsească discuțiile.
„În euforia simulacrului de alegeri de vineri, câțiva din mulții vicepreședinți ai PFC, proaspeți colegi ai unor traseiști din tot spectrul politic, și-au luat prea în serios rolurile și au pretins nici mai mult nici mai puțin decât ca Noua Republică să părăsească masa negocierilor din Alianța România Dreaptă, întrucât «discuția trebuie purtată numai între partide politice». Există două variante: fie MRU nu-și controlează prea bine oamenii din conducerea partidului, fie gestul este făcut cu știința sa”, susține Noua Republică.
„Ungureanu a așteptat să i se pună pe tavă conducerea PDL-ului”
Noua Republică îl atacă dur pe Ungureanu, susținând că este „o dezamăgire” pentru dreapta.
„Dincolo de acest episod care cred că va fi depășit, cred că MRU devine din ce în ce mai mult o dezamăgire pentru electoratul de dreapta, care așteaptă cu adevărat o schimbare din temelii a clasei politice. Ezitările lui MRU din ultima vreme mă fac să cred că nu are capacitatea de a găsi totdeauna poziția corectă pentru a ajuta la îndeplinirea acestui deziderat major al anului 2012. Domnia sa a ezitat timp de o lună să plece din PNL și a cochetat nu mai puțin de două luni cu ideea de a intra în PDL. A ratat șansa de a lupta din interiorul PNL pentru a se profila ca o alternativă la leadership-ul dezastruos al lui Crin Antonescu. După ce a făcut campanie pentru candidații PDL la alegerile locale, a așteptat să i se pună pe tavă conducerea PDL-ului, partid din care nu a făcut niciodată parte și de care nu îl leagă decât cele două luni de prim-ministeriat. Cum «ungurenii» s-au dovedit a fi prea puțini, în cele din urmă, a decis preluarea unui partid din cimitirul formațiunilor politice, mișcare discutabilă din punct de vedere etic și politic. Drumul pe scurtătură vine cu riscuri inerente. Încropirea în grabă a unei echipe, culeasă fără discriminare din tot spectrul politic (y compris UNPR), precede momentul în care propriul rol de partener al reconstrucției dreptei va fi pus la îndoială”, se arată în articolul publicat pe site-ul Noua Republică.
În acesta se mai arată că „parte din oamenii adunați la grămadă în PFC sunt foști membri Noua Republică, care la un anumit moment clamau lipsa de principii, contestau conducerea lui Mihail Neamțu și cereau nici mai mult nici mai puțin dizolvarea structurilor de conducere pentru a se cocoța în cele «reformate»”.
Noua Republică mai arată că la vârful Partidului Forța Civică sunt persoane „racolate în grabă” de la PSD, PRM, UNPR, PDL și care sunt urmărite de „episoade de dizidență de mucava”.
„Absența unor repere doctrinare solide în documentele PFC este evidentă. Raportarea obsesivă la «centru» (în locul unei poziționări explicite pe dreapta spectrului politic) face din acest partid locul în care poziția post-ideologică se îmbină în mod sordid cu personaje cel puțin atipice, venite din toate părțile spectrului politic. (…) Forța Civică a pornit cu stângul și de mână cu stânga. Tolerarea traseismului doctrinar în rândurile propriului partid reprezintă o abatere gravă de la principiile pe bază cărora ar trebui reconstruită clasa politică din România (principiu de altfel asumat și în cadrul ARD odată cu semnarea manifestului comun). Cetățenii așteaptă de la partidele de dreapta oameni noi și integri, cu cariere remarcabile și soluții pentru viitorul României. Ce primesc în schimb? Reciclarea unor politicieni marginalizați în fostele lor partide”, mai susține Noua Republică.
„Liga cinică a traseiștilor nu entuziasmează pe nimeni”
Într-un alt text, semnat de Mihail Neamțu, se arată că Forța Civică ar fi presupus atragerea forțelor de dreapta din societatea civilă.
„Liga cinică a traseiștilor nu entuziasmează pe nimeni. Electoratul dreptei e inteligent și nu poate fi păcălit. El vrea figuri noi care întrupează valori și propun politici concrete de relansare economică. Va fi un fost ministru PSD al Sănătății de acord cu introducerea standardelor de procedură, de cost și de calitate propuse de Noua Republică? Exclus. Domnul Ungureanu este o personalitate în care milioane de români și-au pus speranța. Echipa lui MRU trebuia să fie la fel de credibilă ca și liderul. Este? Sub presiunea timpului, MRU a fost obligat să accepte soluții neinspirate. Păcat. Timpurile excepționale impun pesemne măsuri excepționale”, adaugă liderul Partidului Noua Republică.
Mihai Răzvan Ungureanu a fost ales, vineri, președinte al partidului Forța Civică.
Celelalte funcții ale formațiunii revin următorilor: Adrian Iurașcu – prim-vicepreședinte, Ștefan Pirpiliu – secretar general, Ion Bazac, Dan Liga, Doru Mărieș, Dan Cristian Popescu, Marian Săniuță, Gabriel Biriș, Florin Bolchiș, Radu Botezatu, Sergiu Fendrihan, Daniel Ionașcu, Ioan Mircea Hâncu, Adrian Semcu, Smaranda Vornicu – vicepreședinți, Gheorghe Moisescu și Valentin Suvar – secretari generali adjuncți, Despina Munteanu și Denis Soare – secretari executivi, Sorin Pârcălabu – trezorier.