Scandal în plenul Senatului pe neinvitarea lui Băsescu: Intrăm în istoria nebunilor României

Publicat: 11 06. 2014, 11:26

Liderul grupului PDL din Senat, Dumitru Oprea, a cerut în plen un vot prin care să se decidă dacă Senatul este de acord ca președintele României să vină la un eveniment atât de important precum aniversarea a 150 de ani de activitate a acestei instituții.

Oprea a arătat că președintele Călin Popescu Tăriceanu „confundă instituția Senatului cu persoana sa” și a arătat că acest vot este necesar pentru ca președintele Senatului că nu mai confunde „instituția publică a Senatului cu una privată”.

Propunerea liderului senatorilor PDL nu a fost supusă la vot de președintele de ședință, social-democratul Cristian Dumitrescu, care a explicat că invitațiile la acest eveniment sunt tirmise „sub semnătura președintelui Senatului”.

Dumitru Oprea a insistat ca plenul să se pronunțe dacă este de acord cu participarea președintelui României la aniversarea Senatului și a ținut să menționeze că plenul este suveran, peste Biroul Permanent și preșdintele acestei instituții.

„Supuneți plenului la vot dacă președintele României poate veni sau nu. E nepermis. Intrăm în istoria nebunilor României, la 150 de ani, cel mai important om din stat să nu fie invitat pentru că cineva a confiscat Senatul României”, a declarat Dumitru Oprea.

Cristian Dumitrescu a refuzat din nou să supună la vot această cerere a liderului senatorilor PDL, spunând că procedura nu permite acest vot. „Putem decide dacă este de competența plenului Senatului sau a președintelui Senatului, care a făcut toate invitațiile”, a spus Dumitrescu.

După o pauză de consultări între grupurile parlamentare, Dumitru Oprea a anunțat că s-a decis convocarea unei ședințe de Birou Permanent, pentru a se discuta această situație, în caz contrar grupul parlamentar PDL urmând a părăsi sala de plen.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a spus la rândul său că este nevoie de un apel, pentru a se vedea dacă există cvorum de lucru.

În urma verificării cvorumului, s-au înregistrat 60 de senatori prezenți, astfel că plenul a fost suspendat.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că nu l-a invitat pe președintele Traian Băsescu la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului pentru a nu crea un moment penibil, ținând cont că șeful statului a militat constant pentru Parlament unicameral.