Prima pagină » Știri politice » Scandal în PSD din cauza numirii lui Ungureanu la SIE, Coaliția de guvernare „se gândește până mâine”

Scandal în PSD din cauza numirii lui Ungureanu la SIE, Coaliția de guvernare „se gândește până mâine”

Scandal în PSD din cauza numirii lui Ungureanu la SIE, Coaliția de guvernare
PSD nu îl susține pe Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informații Externe (SIE)

Coaliția de guvernare nu a ajuns la un numitor comun în privința votului ce urmează să fie dat mâine în plenul reunit referitor la propunerea președintelui Iohannis ca Mihai Răzvan Ungureanu să ajungă șeful SIE. Dacă Gabriel Oprea și-a menținut poziția că va vota pentru Ungureanu, PSD și ALDE nu și-au definit clar strategia, discuția finală urmând să aibă loc mâine dimineață. Aceștia nu știu dacă să boicoteze votul, dacă să participe la el sau să încerce amânarea lui. 

Pesediștii s-au certat în ședința grupurilor reunite din Parlament pe strategia ce trebuie urmată în cazul votului pentru Mihai Răzvan Ungureanu la SIE, mulți social-democrați cerând amânarea votului. Propunerea fusese avansată și în ședința Biroului Permanent Național, iar votul urma să fie amânat printr-o solicitare de modificare a legii SIE. Cum problema nu a fost tranșată la BPN, ci s-a decis doar că PSD nu va vota pentru Mihai Răzvan Ungureanu, soluția urma să fie stabilită în forul legislativ. 

În Parlament, la ședința Birourilor Reunite s-a decis ca votul pentru Mihai Răzvan Ungureanu, propus la SIE de președintele Iohannis, să aibă loc mâine. 

Pesediștii s-au înfuriat când au auzit de decizia luată de colegii lor din conducerea Parlamentului și le-au cerut socoteală în ședința de grup. Senatorul Șerban Nicolae i-a reproșat lui Valeriu Zgonea că a greșit strategia și că pesediștii vor păți la fel ca în momentul votării Strategiei de Apărare. 

În schimbul de replici, Nicolae i-a reamintit lui Zgonea că se află pe scaunul de președinte al Camerei Deputaților datorită colegilor de partid și că nu poate decide singur. 

Valeriu Zgonea a încercat să le explice că și dacă se amână votul în cazul Mihai Răzvan Ungureanu, liberalii vor cere convocarea unei sesiuni extraordinare, iar votul nu poate fi amânat la infinit.

Ultima speranță a pesediștilor ca Ungureanu să nu ajungă șeful SIE este ca mâine să nu existe cvorum, 278 de parlamentari, care să voteze propunerea președintelui Iohannis. Dacă 278 de parlamentari votează mâine, indiferent dacă vor exista și voturi împotrivă, dacă cele pentru sunt majoritate, Mihai Răzvan Ungureanu va deveni oficial noul șef al SIE.

Liviu Dragnea a declarat astăzi la finalul ședinței conducerii PSD că se simte o lipsă de autoritate și de leadership în partid. 

Mai exact, legea SIE prevede că „conducerea Serviciului de Informații Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Țării la propunerea Președintelui României”, iar Constituția că Parlamentul este cel care numește șefii serviciilor, la propunerea președintelui.

De altfel, în februarie acest an, președintele CCR, Augustin Zegrean, semnala deficiența. „Au descoperit problema în 2006, când l-au numit pe Săftoiu, dar, pentru că actele erau deja făcute, au mers așa în continuare și nu au mai modificat nimic. Este o lipsă acolo, un vid. Legea trebuie refăcută acolo. Cineva trebuie să pună acolo în text, că nu poți să folosești Constituția ca unealtă de lucru”, a declarat el, pentru sursazilei.ro.

La finalul ședinței conducerii PSD, Rovana Plumb, care îi ține locul la partid lui Victor Ponta, a anunțat doar că social-democrații nu susțin propunerea lui Klaus Iohannis pentru șefia SIE.

„PSD nu îl susține pe Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informații Externe (SIE), urmând ca parlamentarii social-democrați să decidă, luni după-amiaza, dacă vor acorda un vot negativ sau nu se vor prezenta la vot. „PSD nu susține nominalizarea făcută de către președintele Klaus Iohannis din următoarele motive: 1) O nominalizare făcută într-un mod total netransparent, fără să existe o consultare; 2) PSD nu renunță la principiul ca un partid să nu aibă toată puterea; 3) Această nominalizare a lui Ungureanu fost, din punct de vedere politic, trecută prin votul Partidului Social-Democrat în calitatea sa de prim-ministru (din 2012-n.r.), iar PSD a considerat că nu poate reprezenta interesele țării”, a spus Plumb. 

 

 

Autor

Citește și