Prima pagină » Știri politice » Scandal la alegerea șefiei Senatului | Tăriceanu: Considerați că Meleșcanu nu face parte din ALDE / UDMR o susține pe Gorghiu. USR nu și-a exprimat opțiunea

Scandal la alegerea șefiei Senatului | Tăriceanu: Considerați că Meleșcanu nu face parte din ALDE / UDMR o susține pe Gorghiu. USR nu și-a exprimat opțiunea

Scandal la alegerea șefiei Senatului | Tăriceanu: Considerați că Meleșcanu nu face parte din ALDE / UDMR o susține pe Gorghiu. USR nu și-a exprimat opțiunea
Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, marți, în plen, că nu pot exista două propuneri din partea aceluiași grup parlamentar pentru funcția de președinte al Senatului și că dacă PSD își menține propunerea, atunci va trebui să considere că Teodor Meleșcanu nu face parte din ALDE.

„Domnule președinte de ședință, stimați colegi, avem o problemă procedurală serioasă întrucât regulamentul Senatului prevede clar că alegerea președintelui se face pe baza propunerilor grupurilor parlamentare în ordinea mărimii grupurilor, câte o propunere de fiecare grup. Vreau să luați act că grupul ALDE își exercită dreptul de a avea propria propuere, în persoana domnului Iani Popa. Nu pot exista două propuneri din partea aceluiași grup. Domnul Meleșcanu poate fi candidatul PSD nu condiția să nu facă parte din grupul ALDE”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în plen.

El a adăugat că PSD trebuie să considere că Teodor Meleșcanu nu mai face parte din ALDE dacă îl propune la șefia Senatului.

„Vreau oficial să anunț în plenul Senatului că propunerea ALDE este domnul senator Iani Popa. dacă dumneavoastră persistați cu propunerea, atunci vă rog să considerați că domnul Meleșcanu nu face parte din grupul ALDE și prin urmare în distribuirea posturilor din BP noi avem dreptul să ne exercităm opțiunea conform coeficientului pe care îl avem”, a adăugat Tăriceanu.

PSD a anunțat în plen că propunerea partidului pentru funcția de președinte al Senatului este Teodor Meleșcanu.

ALDE îl propune pe senatorul Iani Popa.

Președintele de ședință, Șerban Valeca, a afirmat că „fiecare grup parlamentar poate face o singură rpopunere conform articolului 23 (1) din regulamentul Senatului”.

Potrivit articolului 23 din regulamentul Seatului: „Președintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele și prenumele tuturor candidaților propuși de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorității senatorilor prezenți. Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toți candidații care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat și toți candidații care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a obținut votul majorității senatorilor prezenți. Constatarea rezultatelor votului și întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.

Senatorii își aleg conducerea. UDMR a anunțat că o susține pe Gorghiu. USR nu și-a exprimat opțiunea

Senatorii își votează la ora transmiterii acestei știri conducerea. PNL a propus-o pentru șefia Senatului pe Alina Gorghiu, variantă susținută și de UDMR. USR nu și-a exprimat opțiunea. ALDE l-a propue pe Iani Popa, în timp de PSD a venit cu Teodor Meleșcanu.

Potrivit articolului 23 din regulamentul Seatului: „Președintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele și prenumele tuturor candidaților propuși de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorității senatorilor prezenți.

Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toți candidații care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat și toți candidații care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a obținut votul majorității senatorilor prezenți. Constatarea rezultatelor votului și întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.

Propunerea PSD este Teodor Meleșcanu, propunere ce a iscat un scandal în plenul Senatului.

Călin Popesc u Tăriceanu a anunțat că propunerea ALDE pentru șefia Senatului este Iani Popa, iar dacă PSD își menține varianta să considere că Meleșcanu nu mai face parte din partid.

Senatorul Florin Cîțu a anunțat că propunerea PNL este Alina Gorghiu, opțiune susținută și de UDMR.

USR a anunțat în pleb că nu are o propunere proprie: „Vom vedea”.

Autor