Prima pagină » Știri politice » Scandal la Senat, după ce procurorii au cerut urmărirea penală a lui Varujan Vosganian. „Ce se face acum cu mine nu este justiție, ci vânătoare!”

Scandal la Senat, după ce procurorii au cerut urmărirea penală a lui Varujan Vosganian. „Ce se face acum cu mine nu este justiție, ci vânătoare!”

Ion Ariton și Varujan Vosganian, la un pas de a fi urmăriți penal

Senatorii au dezbătut solicitările procurorilor de a începe urmărirea penală în cazul foștilor miniștri ai Economiei, Ion Ariton și Varujan Vosganian, aceștia fiind anchetați în dosare diferite, urmând ca votul final să fie dat în ședința de joi.

În timp ce Ion Ariton le-a cerut, scurt, colegilor să voteze pentru începerea urmăririi penale, Vosganian i-a criticat pe cei din comisia juridică, sugerând că mint. În afirmațiile sale, în timpul audierii de marți, senatorii juriști au spus că nu există indicii noi în dosar, în timp ce în raportul final se constată apariția de indicii noi. Din acest motiv, senatorul PNL le-a cerut ca, în ședința de joi, membrii comisiei juridice să jure pe Biblie și pe Constituție, alături de el.

„Vă mărturisesc, sunt șocat. Dosarul s-a întors, după un an și jumătate, fără să aibă un cap de ață în plus. Până cineva nu-mi spune ce este nou, consider că ceea ce se face acum cu mine nu este justiție, ci vânătoare. Am fost hărțuit ca cetățean român”, a spus Vosganian, în plen.

De altfel, senatoarea PC Cristiana Anghel i-a luat apărarea fostului ministru, invitându-și colegii să respingă solicitarea DIICOT. În opinia ei, în România „nu se face justiție, ci doar vendetă televizată”.

„Niciodată nu voi vota ca un coleg al meu să fie arestat preventivă. Mai devreme sau mai târziu, îl vom vedea și pe domnul Vosganian cu cătușe în fața DNA, chiar dacă e nevinovat. Când veți introduce bilele în urne, aveți sufletul liniștit că domnul Vosganian se face vinovat de ceva? Aveți conștiința împăcată? Nu ne jucăm cu viața unor oameni. Eu nu sunt convinsă că a această cerere a DNA este pentru o faptă care există, ci nu doar pentru a pedepsi pe cineva că a fost odată contra curentului. În această țară nu se face justiție, se face vendetă televizată„, a spus Anghel.

Ion Ariton este acuzat că a intervenit pentru sponsorizarea ilegală a Galei Bute, iar Varujan Vosganian este acuzat de delapidare și constituirea unui grup infracțional organizat în dosarul Romgaz-Interagro.

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declarații

UPDATE 12:52 Senatorii au hotărât ca Varujan Vosganian să mai aibă dreptul să-și spună apărarea și mâine, înaintea votului final. În momentul de față, dezbaterile pe cele două rapoarte ale comisiei juridice s-au încheiat. Votul final pe cele două solicitări ale procurorilor va fi dat în plenul de joi.

UPDATE 12:45 Cătălin Boboc, președintele comisiei juridice: „Sunt colegi azi care fac teoria chibritului. Îi aștept pe cei interesați la comisia juridică să vadă dosarele. Comisia juridică nu dă verdicte de vinovăție. Faza în care se află azi acest dosar este una care nu se încheie. Fiecare dintre noi vom vota după cum considerăm”.

UPDATE 12:35 Varujan Vosganian i-a răspuns lui Ilie Sârbu, spunându-i că în dosarul în care este anchetat există inclusiv o scrisoare a Ministerului Agriculturii, condus la vremea respectivă de liderul PSD, deci și acesta ar fi, într-un fel, implicat. „Aveți timp până mâine să vă mai gândiți. Eliberați-vă de teamă. Trebuie să dăm exemplu că suntem oameni curajoși. Vă rog eu, luați cele două referate care sunt baza acuzării. Și dacă găsiți elemente diferite…Dacă sunt indicii noi trebuie să fiu audiat din nou. Cum să discutăm pe ușa din dos? Acum nu ies bine pe ușă și ei încep să discute altceva decât ce au vorbit cu mine. Vă rog să fim la înălțimea poziției de senatori, noi suntem aici pentru că au murit oameni. Eu sunt util acestei țări, am fost propus pentru premiul Nobel. Nu suntem un pluton de recruți care să facem stânga la ordin. Unde sunt indiciile noi? Nu vă fie teamă, domnul Sârbu. Dacă noi ne facem datoria, o să ne fie bine

UPDATE 12:30 Georgică Severin, PSD: „Sunt un pic emoționat pentru că reiau ce am spus acum un an și jumătate. M-am gândit dacă să vorbesc, să nu vorbesc…Nu trebuie să ne fie frică, trebuie să analizăm, să luăm măsuri bune pentru oameni. Dacă în raportul comisiei juridice se va demonstra că domnul Vosganian a luat o coală necuvenită, eu voi vota pentru cererea procurorilor. Nu trebuie să gândim ca niște contabili, ci să gândim ca niște politicieni. Aștept de la comisia juridică un răspuns cu voce tare, nu doar o șoaptă tristă”.

UPDATE 12:21 Cristiana Anghel, PC: „Niciodată nu voi vota ca un coleg al meu să fie arestat preventivă. Mai devreme sau mai târziu, îl vom vedea și pe domnul Vosganian cu cătușe în fața DNA, chiar dacă e nevinovat. Când veți introduce bilele în urne, aveți sufletul liniștit că domnul Vosganian se face vinovat de ceva? Aveți conștiința împăcată? Nu ne jucăm cu viața unor oameni. Eu nu sunt convinsă că a această cerere a DNA este pentru o faptă care există, ci nu doar pentru a pedepsi pe cineva că a fost odată contra curentului. În această țară nu se face justiție, se face vendetă televizată„.

UPDATE 12:14 Sebastian Grapă, PNL, membru în comisia juridică: „Lăsând la o parte negocierea activității în Senat, în momentul în care senatorul Vosganian se referea la jurământ, probabil că înțelegem un legământ cu Dumnezeu. Ori într-un legământ cu Dumnezeu nu-ți permiți să spui una și să faci alta. Orbii îi conduc pe orbi. Despre felul în care se desfășoară activitatea în comisia juridică, cutuma bate regulamentul. Avem zeci de dosare. În comisia juridică, am parcurs vreo 17-18 dosare în două ore. Când avem vreo 20 de dosare, cum putem noi să solicităm noi comisiei juridice un punct de vedere pertinent când abia apuci să citești din dosar?”.

UPDATE 12:10 Ilie Sârbu, lider de grup PSD: „Îl înțeleg foarte bine pe domnul Vosganian. Propunerea cu Biblia ar rezolva doar problema conștiinței eventual, a unora, nu sunt convins că la toți. E posibil ca mâine, înainte de a i se da cuvântul domnului Vosganian, să se vină cu dosarele respective. Lucrurile s-ar clarifica în plen. Dacă e adevărat că sunt 13 dosare în plus, vom vedea mâine”.

UPDATE 12:07 Varujan Vosganian: „În mod normal, comisia juridică trebuia ori să înșire indiciile noi, ori, dacă nu sunt, să returneze Parchetului această solicitare. Ce se întâmplă cu mine este împotriva drepturilor omului”.

UPDATE 12:04 Varujan Vosganian: „Am fost hărțuit ca cetățean român. M-am pronunțat și înainte. Sunt dezamăgit. Procurorii nu sunt descurajați și continuă investigațiile. Dosarul s-a întors, după un an și jumătate, fără să aibă un cap de ață în plus. Până nu-mi arată cineva care sunt indiciile noi, eu o să consider că sunt vânat”.

UPDATE 11:57 Varujan Vosganian: „Vă mărturisesc, sunt șocat. Ier am avut audieri în comisia juridică. Acolo mi-am întrebat colegii dacă au găsit vreun indiciu nou. Unul dintre senatori mi-a spus că a citit ambele referate și că nu există niciun indiciu nou. Niciunul dintre senatorii juriști nu au contestat această declarație, jur pe cruce. 40 de minute am stat în comisia juridică, vă rog să aduceți Biblia, jur pe Biblie. Fiecare senator din comisia juridică să vină să jure, cu mâna pe Biblie și pe Constituție, că în prezența mea a spus ceva de indicii noi. Nu vreau să fiu comediant într-un spectacol mediatic al cărui scenariu pe care nu știu cine-l scrie. Nu permit nimănui ca după 25 de ani să-și bată joc de mine în Senatul României. Nu admit simulacre. Până cineva nu-mi spune ce este nou, consider că ceea ce se face acum cu mine nu este justiție, ci vânătoare„.

UPDATE 11:52 Primul raport luat în discuție de senatori a fost cel în cazul lui Ion Ariton. ” Vreau să se termine cât mai repede. De trei ani se discută de acest subiect și e cazul ca autoritățiile să se pronunțe. Toți oamenii trebuie să fie egali în fața legii. Vă solicit să votați în favoarea urmăriri penale. Îmi pare rău că sunt în această situație azi, dar îmi asum această vină”, a spus Ariton.

UPDATE 11:47 Senatorii au decis ca miercuri să fie doar dezbătute solicitările procurilor, iar votul final să fie dat joi. „Nu e normal ca azi niște senatori să discute un caz, iar mâine alți senatori să dea un vot pe același caz. Ar trebui să discutăm și să votăm aceiași senatori pentru că mâine, cu certitudine, nu vor fi aceiași senatori în sală”, a replicat senatorul PNL Tudor Barbu.

Anterior, comisia juridică a dat avize favorabile cererilor procurorilor încă de săptămâna trecută, însă documentele au fost retrimise la comisie pe motiv că nu s-a respectat procedura. Liberalul Varujan Vosganian a reclamat faptul că nu a fost audiat în cadrul comisiei și nu a avut cum să-și organizeze apărarea, asta deși atât el, cât și Ion Ariton, au fost invitați pe 3 februarie în fața senatorilor juriști. Cei doi s-au prezentat să-și consulte dosarul, dar nu au mai venit și pentru o audiere propriu-zisă.

Astfel, senatorii au fost audiați marți, pe 10 februarie. În timp ce Ion Ariton le-a cerut colegilor să voteze în favoarea cererii procurorilor DNA, Varujan Vosganian le-a spus senatorilor să respingă solicitarea DIICOT pentru că, potrivit Codului de procedură penală, legii răspunderii ministeriale și Constituției României, cererea pentru urmărirea sa penală nu are temei legal și ar trebui respinsă.

 Care sunt acuzațiile procurorilor

Procurorii DIICOT au solicitat, pentru a doua oară, aviz la Senat, pentru urmărirea penală a fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian (PNL), în dosarul Interagro-Romgaz, în care omul de afaceri Ioan Niculae este acuzat că a primit gaze la prețuri preferențiale.

Senatul a respins prima astfel de cerere, astfel că Vosganian a scăpat de urmărirea penală în acest dosar. În schimb, Adriean Videanu a primit avizul, fiindu-i pus și sechestru pe acțiunile de la Titanmar, pentru eliberarea cărora ar fi intervenit la fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, faptă pentru care este urmărit penal în alt dosar.

Varujan Vosganian este acuzat acum de DIICOT de constituire a unui grup infracțional organizat, de abuz în serviciu și de complicitate la delapidare, în timp ce Adriean Videanu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, de abuz în serviciu și de delapidare.

În ce privește situația lui Ion Ariton, acesta ar fi determinat reprezentanții a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Oreja, potrivit DNA.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere aviz de la Senat pentru urmărirea penală a fostului ministru al Economiei Ion Ariton, în dosarul „Gala Bute”, în care este suspectat de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.