Îndemnul secretarului de stat al Ministerului de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, ca toți primarii din Ungaria să arboreze steagul Ținutului Secuiesc acuzând „agresiunea simbolică” la care ar fi supuși maghiarii din România a fost etichetată de premierul Victor Ponta drept „obrăznicie”.
„Nu acceptăm niciun fel de lecții, aș fi spus obrăznicii, de la nimeni în legătură cu modul cum se aplică legea pentru autoritățile locale. Nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri să afișăm pe aici și cum să le afișăm”, a replicat primul-ministru în ședința de guvern, cerându-i ministrului de Externe, Titus Corlățean „să punem lucrurile la punct”.
„Instrucțiunile le-am dat deja”, a răspuns Corlățean, anunțând că reacția MAE va fi transmisă „în câteva minute”.
Ambasadorul Ungariei la București, convocat de urgență la MAE
Declarațiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile și contravin spiritului de bună-vecinătate și Parteneriatului Strategic dintre România și Ungaria, afirmă secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, citat într-un comunicat în care se arată că ambasadorul ungar va fi convocat de urgență la MAE.
„Declarațiile domnului Zsolt Nemeth sunt inacceptabile și contravin spiritului de bună-vecinătate și Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre România și Ungaria. Autoritățile române nu acceptă și nu vor accepta astfel de interferențe regretabile care contravin cadrului constituțional și legal din România. Practic, îndemnul oficialului ungar echivalează cu susținerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisă de Constituția României și nu face parte din standardele europene acceptate în domeniul protecției persoanelor care aparțin minorităților naționale. Respingem, prin urmare, cu fermitate acest demers”, afirmă Aurescu, citat de MAE.
„România și-a asumat, prin participarea la diverse tratate internaționale, obligații ferme în privința respectării și protejării elementelor esențiale ale identității persoanelor aparținând minorităților naționale (religia, limba, tradițiile și patrimoniul cultural), convinsă fiind de necesitatea protejării diversității culturale ca element definitoriu al societății românești. Astfel, România își îndeplinește pe deplin obligațiile asumate prin Convenția cadru pentru protecția minorităților naționale și Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, documente care consacră standardele de drept internațional în materie de protecție a minorităților naționale. De altfel, modelul romanesc în materie de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale este recunoscut la nivel european și internațional”, mai afirmă Bogdan Aurescu.
Din dispoziția ministrului român al afacerilor externe, Titus Corlățean, ambasadorul ungar la Bucuresti va fi convocat de urgență la MAE pentru a i se comunica poziția părții române, mai precizează MAE în comunicat.
De unde a pornit scandalul
Nemeth Zsolt, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, a lansat ideea ripostei magjhiare după ce, la finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ținutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul.
Referindu-se la refuzul autorităților române de a permite arborarea steagului neoficial al Ținutului Secuiesc, Nemeth Zsolt a declarat că, în opinia sa, este o agresiune simbolică din partea autorităților române. „Nu exagerez când spun că suntem în fața unei agresiuni simbolice”, a susținut Nemeth Zsolt.