Scandal pe tema autonomiei. Deputat UDMR: Doi lideri sindicali și-au dat seama că au ură față de maghiari. Mai grav e că dânșii vorbesc de război și de arme
„Este revoltător, din punctul nostru de vedere, ceea ce se întâmplă. Eu nu cred că am ajuns până acolo că doi lideri sindicali s-au așezat la o masă (…) și și-au dat seama că au ură față de maghiari. Este clar, din punctul meu de vedere, că instituțiile din umbră îi coordonează și este revoltător ce spun ei în această sesizare. Ei spun despre 18 articole din Constituție care ar fi încălcate. (…) Mai grav e că ei vorbesc de infracțiune flagrantă. Care este infracțiunea? Că am introdus acest proiect de lege în Parlamentul României? Eu, ca deputat, pot să fac propuneri de legi, să modific, să fac propuneri de modificare a legilor, care este problema? Nu văd unde este infracțiunea. (…) Iar cel mai grav lucru este că dânșii vorbesc de război și de arme. Deci, nu pot să îmi dau seama cum își pot dânșii închipui și cum își permit așa ceva. Noi totdeauna am spus că luptăm pașnic pentru drepturile noastre, ale comunității maghiare”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Agerpres.
Acesta susține că statutul de autonomie nu încalcă nicio lege internă sau internațională, dimpotrivă, urmează modele europene.
„Este o incitare la ură și mai este și o intoxicare a opiniei publice. Ceea ce facem noi este constituțional și legal și nu o să ne oprim. Nu ne sperie, și pe mine nu mă sperie, declarația și pașii făcuți de dânșii. Ceea ce fac eu, și am făcut până acum și o să fac în continuare este legal și constituțional, nu încalcă nicio normă internațională, nicio lege sau Constituția României. Deci, o să mergem pe drumul pe care am început, acum doi ani am inițiat proiectul de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc în Parlament, a fost dezbătut, nu s-a întâmplat nimic în sensul rău, deci, s-a discutat cât s-a discutat, dar s-a discutat civilizat și normal. Eu asta aștept și acum, să discutăm despre problemele noastre și eu știu și sper să am parteneri pe această temă și o să am, fiindcă ceea ce facem este legal. Este ceva normal, european. În Europa funcționează mai multe autonomii teritoriale, nu este nicio problemă, dar acțiunea dânșilor acum, după 100 de ani de la Trianon, vine cu un gust amar. (…) Le transmit și pe această cale că noi o să mergem înainte și Ținutul Secuiesc a fost, va fi și va rămâne”, a afirmat Kulcsar.
Luarea de poziție a celor doi lideri de sindicat are în vedere inițiativa legislativă depusă la Camera Deputaților pe 18 decembrie de către deputații UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy și Biro Zsolt-Istvan, prin care se solicită ca „Ținutul Secuiesc” să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.
Aceștia enumeră 18 articole ale Constituției pe care, în opinia lor, proiectul de lege le-ar încălca, printre care articolul 1, care definește România ca „stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”, sau articolul 3, care stabilește organizarea teritoriului românesc „sub aspect administrativ în comune, orașe și județe”.
Considerând că este vorba despre o „infracțiune flagrantă” de încălcare a Constituției și de exercitare a funcției de autoritate publică cu „rea-credință” de către inițiatorii acestui proiect, liderii sindicali solicită președinților celor două camere ale Parlamentului să ia măsurile constituționale de respingere a proiectului lor legislativ, care, susțin ei, „pregătește segregarea pe criterii etnice și declanșarea unui conflict secesionist, eventual armat, în centrul țării”.