Scandalul de corupție de la APIA „șochează” PC. Daniel Constantin: „Nu m-aș fi așteptat, am plecat de la premisa că toți sunt valoroși”
Vestea că doi membri PC, directorul adjunct al APIA și un om de afaceri, au fost reținuți pentru fapte de corupție, după ce procurorii DNA i-au acuzat de măsluirea unei licitații la ulei în programul PEAD 2013, i-a uimit pe liderii Partidului Conservator. Cel puțin așa se declară ei, începând chiar cu președintele partidului și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a spus că nu a avut niciodată nicio suspiciune că s-ar putea întâmpla ceva ilegal în cadrul instituției pe care a condus-o.
„Am dispus toate măsurile legale, am cerut Corpului de Control efectuarea de urgență a unui control la APIA cu privire la activitatea lui Aurel Pană. Nu m-am așteptat niciodată la asta, nu am avut niciodată niciun fel de suspiciune, mereu am plecat de la impresia că toți angajații sunt valoroși, de bună credință. Acum trebuie să reparăm imaginea instituției, este foarte importantă credibilitatea, mai ales când vorbim de fonduri europene. Sub conducerea mea, la APIA nu s-a întâmplat niciodată nimic de acest gen și îmi place să cred că instituția a avut de câștigat”, a declarat Constantin, contactat de gândul.
Nici colegii conservatori din Parlament nu se așteptau la o asemenea faptă a lui Aurel Pană (directorul general adjunct al APIA). Deputatul Ion Diniță, totodată și vicepreședinte al Partidului Conservator s-a arătat de-a dreptul șocat de veste, spunând că Pană era „un om cumsecade”.
„Nici nu-mi vine să cred, sunt de-a dreptul șocat, m-a blocat efectiv. Chiar mă surprinde că Pană a putut să facă așa ceva”, spune el. Întrebat dacă se cunoștea de mult cu directorul arestat, deputatul PC a dat-o la întors. „A, nu aveam o relație de zi cu zi, îl știam de la partid, părea un om cumsecade, un om normal. Dar cine a greșit, trebuie să plătească. S-ar putea să fie și o lovitură de imagine, o chestie așa, înainte de alegerile europarlamentare”, a spus Diniță, pentru gândul.
Măsuri trebuie luate de urgență. „Faceți curățenie, dați afară pe oricine. Nu vreau să existe niciun fel de toleranță”, a răbufnit premierul Victor Ponta, în timpul ședinței de Guvern. Zis și făcut, așa cum a anunțat și Daniel Constantin, în prima ședință a partidului, se va cere suspendarea din funcție a încriminaților și, ulterior, dacă se dovedește, se va ajunge la excludere.
Liderul senatorilor PC, Vasile Nistor, având și funcția de președinte executiv al partidului, merge pe mâna justiției. „Cred că acolo unde se încalcă legea, arestarea e o măsură normală într-un act de justiție. Actele de corupție trebuie pedepsite, indiferent că-s colegi de partid. Oricum, nu suntem singurul partid care are oameni cu probleme cu legea”, a spus el, pentru gândul.
Nici de la Camera Deputaților cei doi acuzați Aurel Pană și Mugur George Voinea nu găsesc susținere din partea conservatorilor. Liderul de grup și vicepreședinte al PC, Bogdan Ciucă, nu doar că vrea ca justiția să-și facă treaba, ci nici nu știe cine sunt acești doi indivizi.
„Nu știu nimic despre subiect, nici nu știu cine e Voinea ăsta, sigur sunt membri PC? Când un partid e compus din trei membri, atunci știi tot despre ei, dar când ai zeci de membri n-ai cum să-i urmărești pe toți. Oricum, justiția trebuie să-și spună cuvântul, o să facem o ședință de partid și probabil se va propune excluderea lor”, a declarat Ciucă, contactat de gândul.
Procurorii DNA i-au reținut pe directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, și pe Mugur George Voinea, membru PC și director al unei firme, și cer miercuri Tribunalului București arestarea lor preventivă pentru fapte de corupție.
Potrivit procurorilor, schema era simplă: Pană (oficial guvernamental, membru al Partidului Conservator) avea la dispoziție 16 milioane de euro fonduri europene iar Voinea (om de afaceri, membru al Partidului Conservator) avea ulei de vânzare; Pană i-a atribuit contractul lui Voinea, în schimbul unui comision de 10 la sută; uleiul vândut de Voinea era mai scump decât în supermarket și el trebuia să ajungă sub formă de ajutor de stat persoanelor nevoiașe din România.
Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, Aurel Pană, director general adjunct al APIA și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a fost reținut pentru luare de mită și trafic de influență, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită.