Scandalul din PNL Sector 2, la final. Anca Boagiu a fost realeasă șef al filialei

Publicat: 08 09. 2016, 09:22
Actualizat: 15 05. 2018, 17:07

Alegerile interne din cadrul filailei PNL Sector 2 au fost marcate de puternice tensiuni din cauza suspiciunilor de fraudare a votului, scandalul din sală făcând-o pe Adriana Săftoiu să spună că ceea ce se întâmplă între aripa PNL și PDL este un „spectacol dizgrațios”.

„Spectacolul pe care îl oferim este despre noi, despre PNL. Dacă cumva vă imaginați că acest spectacol se întoarce doar împotriva unui singur om, vă înșelați. În egală măsură ne plângem și punem vina pe alții că vorbim că această fuziune nu a avut loc. Spunem: Vai ce rea este lumea, ce rea este presa, ce răi sunt adversarii când spun că nu a avut loc această fuziune. Păi, așa cum ne comportăm și ce am văzut eu aici nu se numește fuziune. Ați folosit toate breșele posibile și unii și alții ca să ajungem la acest spectacol dizgrațios. (…) Ceea ce facem noi aici este rușinos”, a spus miercuri seara prim-vicepreședintele PNL București, Adriana Săftoiu, în cadrul alegerilor care se desfășoară la Palatul Parlamentului.

Secretarul PNL București Costică Canacheu a încercat și el să calmeze tensiunile susținând că toți cei prezenți sunt membri PNL și „servesc” partidul în favoarea democrației. Ședința Adunării generale PNL Sector 2 a început cu o întârziere de o oră și jumătate. Scandalul a pornit de la solicitarea candidatului Romeo Pop de a avea 5 reprezentanți în comisia de numărare a voturilor.

„Vă rog să mă susțineți ca să am și eu oameni în comisia de numărare a voturilor”, a declarat Romeo Pop, în aplauzele sălii, în timp ce Comisia de organizare a alegerilor dezbătea dacă este statutar sau nu să se suplimenteze numărul membrilor din Comisia de numărare a voturilor. Anca Boagiu a fost de acord cu supunerea la vot a propunerii contracandiatului.
 
„Eu care trăiesc în această organizație de apropape 20 de ani. Nu m-am gândit niciodată să pun sub semnul întrebării Comisia de numărare a votului ținând cont că am dus împreună destul de multe bătălii. (…) Dacă așa stau lucrurile, pentru a fi echitate și a răspunde acestor criterii apărute în sală (…) sunt de acord ca și contracandidatul meu să își pună același număr de oameni în Comisia de numărare. M-ați luat puțin pe nepregătite pentru că nu mă așteptam ca între colegi, între doi foști combatanți să apară neîncrederea”, a spus Boagiu.
 
Organizatorii nu au căzut de acord asupra numărului total de membri ai comisiei, dacă ar trebui să fie 10 sau 15. Bâlbâielile organizatorilor au fost sancționate de câțiva participanți care au vorbeau unii peste alți încercând să spună cum ar trebui să se procedeze.
 
Boagiu a cerut cuvântul și a făcut „un apel la normalitate”, cerând să se supună la vot orice propunere în ordinea în care a fost făcută. Boagiu a mai spus că „cineva în sală împrăștie niște plicuri”: „Cineva în sală împrăștie plicuri. Îl rog, să se oprească, să se oprească. Democrația are alte valori”, a strigat Boagiu.
 
Propunerea lui Romeo Pop, votată și de Dan Cristian Popescu (fostul adversar al Ancăi Boagiu, care s-a retras din cursă-nr.), nu a întrunit sprijinul majorități participanților. Anunțul a fost însoțit de proteste în sală și se contestarea cvorumului, cerându-se apel nominal.
 
Prim-vicepreședintele PNL Adriana Săftoiu a propus suspendarea lucrărilor pentru 5 minute, însă, propunerea nu a fost acceptată: „Pe aceste liste sunt 480 de oameni”, a susținut Săftoiu, după ce a verificat listele, precizând că acestea au fost numărate de trei oameni.
 
Romeo Pop a protestat susținând că în sală sunt 300 de oameni și că cvorumul nu este asigurat, afirmațiile sale fiind însoție de critici din sală și de insistențele Adrianei Săftoiu de a se respecta ordinea de zi, urmând ca cei doi candidați să își susțină discursurile.
 
Anca Boagiu a susținut în discursul de prezentare a candiaturii sale că a fost „motorul fuziunii”, însă, „din nefericire, după fuziune, la Sectorul 2 unul și cu unul au făcut doi”.
 
„Din nefericire nu aș putea spune că după fuziune la Sectorul 2 unul și cu unul au făcut doi. (…) Am contribuit decisiv (…) suntem primii contributori la scorul consolidat pentru municipiul București. Și asta datorită dumneavoastră, chiar dacă unii ați lucrat într-o echipă și alții în alta”, spus Boagiu, respingând acuzațiile de blat cu PSD care i-au fost aduse. Anca Boagiu a afirmat că „există agende personale” care costă partidul.
 
La rândul său, Romeo Pop a acuzat presiuni. „Am fost aseară la CEx și am fost umilit că mi-am permis să candidez (…) Ne comportăm aproape rasist când intră un nou membru de partid care nu a fost la fostul PDL”, a susținut Romeo Pop, afirmând că alegerile locale s-ar fi putuut desfăsura liniștit dacă s-ar fi ținut cont de nemulțumirile unor membri.
 
Alegeri cu scandal și acuzații de corupție
 
Alegerile interne pentru funcția de președinte a filialei PNL Sector 2 au fost amânate inițial, pe fondurile tensiunilor din organizația de sector, mai multe memorii care reclamă modul în care este organizat scrutinul, fiind transmise către conducerea PNL București, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PNL.
 
Președinția PNL Sector 2 este disputată între fostul lider al filialei, senatorul PNL Anca Boagiu, și viceprimarul Sectorului 2, fostul deputat PNL Dan Cristian Popescu, care și-a depus deja candidatura pentru alegerile interne din filială, au declarat pntru MEDIAFAX surse din PNL.
 
Potrivit surselor citate, alegerile interne care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 august au fost amânate fără a se stabili o nouă data la care vor organiza după ce mai multe memorii au fost transmise conducerii PNL București pentru că oamenii cu drept de vot din fostul partid Forța Civică, care îl susțin pe viceprimarul Sectorului 2, fostul deputat PNL Dan Cristian Popescu, nu se regăseau în baza de date, iar cei care mergeau la sediu să își achite cotizația ca să poată vota nu puteau face acest lucru fiindu-le invocate diverse motive.
 
Disputa Dan Cristian Popescu – Anca Boagiu a fost la cote maxime și în preajma alegerilor locale, primul reproșându-i lui Boagiu că l-ar fi sabotat în campanie. De altfel, aceasta a ezitat să își dea demisia din fruntea filialei, considerând că responsabili pentru eșec sunt alți lideri, cum ar fi Teodor Atanasiu.