Prima pagină » Știri politice » SCANDALUL SCHENGEN. Băsescu, după ce Ponta a anunțat că România nu va mai cere un vot în JAI: „Salut poziția premierului. E o revenire la normalitate”

SCANDALUL SCHENGEN. Băsescu, după ce Ponta a anunțat că România nu va mai cere un vot în JAI: „Salut poziția premierului. E o revenire la normalitate”

SCANDALUL SCHENGEN. Băsescu, după ce Ponta a anunțat că România nu va mai cere un vot în JAI:
După ce premierul Victor Ponta a anunțat astăzi că România nu va cere un vot în Consiliul JAI din 7-8 martie pentru a evita un veto al Germaniei, președintele Traian Băsescu a salutat poziția Guvernului, însă a susținut că din punctul său de vedere "strategia coprectă" nu este renunțarea la aderare, ci cererea unui nou termen pentru septembrie sau decembrie.

După ce premierul Victor Ponta a anunțat astăzi că România nu va cere un vot în Consiliul JAI din 7-8 martie pentru a evita un veto al Germaniei, președintele Traian Băsescu a salutat poziția Guvernului, însă a susținut că din punctul său de vedere „strategia corectă” nu este renunțarea la aderare, ci cererea unui nou termen pentru septembrie sau decembrie.

Cât despre asumarea eșecului, președintele spune că nu are „ce să asume”. „Eu nici n-am ținut miniștrii penali în Guvern, nici n-am făcut presiuni pe Justiție, nici n-am dat lovituri prin CSM. Eu îmi asum că mi-am făcut datoria. Căutați responsabilii în altă parte”, a spus Băsescu.

În premieră, președintele și-a pregătit la Palatul Cotroceni o hartă la care a arătat, cu un indicator didactic, unde s-ar muta frontiera Schengen după aderare. „Cu acest lucru nu ne putem juca. Este esențial să mutăm frontiera UE pe frontiera noastră de nord, de est și de sud-est și din acest punct de vedere niciun sacrificiu nu este prea mare. Chiar sacrificarea corupților noștri nu mi se pare prea mare”, a spus Băsescu, susținând că „nu trebuie să rămânem agățați de zona dură a Europei”.

Dacă strategia Guvernului de a nu mai cere un vot în acest moment pentru aderarea la Schengen a fost considerată de Traian Băsescu „de bun augur”, în privința reacției față de poziția ministrului german de Interne, Hans-Peter Friedrich, președintele s-a contrat din nou cu Guvernul. „Nu am văzut nicio problemă rezolvată în UE țipând. Totul e o problemă de negociere. Nimeni nu aruncă cu buzduganul peste granițe”, a spus Băsescu, susținând că „nu e numai Germania împotrivă, sunt cel puțin șapte state care ar fi votat împotrivă dacă s-ar fi ajuns la vot„.

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declarații ale președintelui:

Salut poziția premierului cu privire la mandatul Guvernului în Consiliul JAI. Cred că este o revenire la normalitate

„Poziția pe care o exprim fără rezerve și mă bucură flexibilizarea primului-ministru: România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. Nu mă refer că aceasta este o prioritate numai din punct de vedere economic. Ci și din punct de vedere al procesului de integrare.Poate cel mai important aspect este cel politic. „

„Cu acest lucru nu ne putem juca. Este esențial să mutăm frontiera UE pe frontiera noastră de nord, de est și de sud-est și din acest punct de vedere niciun sacrificiu nu este prea mare. Chiar sacrificarea corupților noștri nu mi se pare prea mare”

„E mult mai important să fim în spațiul Schengen, din punct de vedere politic, decât să fim în zona Euro. E important ca România să devină frontieră europeană reală a UE”.

„Fie că sunt prin parlament sau prin Guvern corupții, sunt nesemnificative în raport cu a muta frontiera politică a UE pe Prut și pe frontiera cu Ucraina. E la fel de important ca și intrarea în UE”.

„Îl cunosc pe ministrul german de Interne. Este un suporter al României, însă oricine ar fi citit raportul MCV ar fi făcut un pas înapoi. Ministrul Friedrich discută problema migrației romilor, dar nu condiționează accesul României la Schengen, ci propune niște măsuri. Eu am interviul integral, el a fost prelucrat de televiziuni în funcție de interese. Problema României și Bulgariei a fost definită cu un singur cuvânt: corupție”.

„Suntem foarte supărtați, văd, că am cheltuit foarte mulți bani și nu ne primesc în Schengen. Vă dau cifrele exacte: 469,83 de milioane de euro bani de la UE, de la contribuabilul german, olandez. Bugetul României: 88 de milioane pentru așa-numite cheltuieli neeligibile din bani Schengen”

„Nu e numai Germania împotrivă. Sunt cel puțin șapte state pe care le știu eu care ar fi votat împotrivă dacă s-ar fi ajuns la vot. Dar este foarte posibil ca dacă ministrul german ridica mâna împotrivă putea fi majoritate. Prudența primului-ministru este de bun augur din acest punct de vedere și vreau să se mențină în această linie.”

„Nu am văzut nicio problemă rezolvată în UE țipând. Totul e o problemă de negociere. Nimeni nu aruncă cu buzduganul peste granițe. Se mai întâplă cu Londra, dar și ea pierde câte o jumătate de buzdugan”

„Poziția corectă este să se ia notă și să stabilim un nou termen în care să discutăm accesul la Schengen. Punctul meu de vedere este că trebuie să obținem o altă dată: poate fi septembrie, poate fi decembrie. Dacă nu obținem o altă dată în JAI trebuie să urcăm din nou în Consiliul European și să introducem la un moment dat în concluzii cerința către JAI să rediscute problema României și Bulgariei. Trebuie să cerem constatarea progreselor în privința statului de drept și asumarea corecțiilor pe care ni le cere MCV.”

„Eu nici n-am ținut miniștrii penali în guvern, nici n-am făcut presiuni pe Justiție, nici n-am dat loviturti pe CSM. Eu îmi asum că mi-am făcut datoria. Căutați responsabilii în altă parte”

„Am discutat intens cu Cancelaria germană, la nivelul consilierilor pe probleme europene”

„Slavă Domnului că încă nu vorbesc de alte subiecte, se limitează la MCV”

Autor