Scandalul steagului secuiesc. Ce și-au spus Băsescu și Orban la Bruxelles
Președintele Traian Băsescu a relalat astăzi dialogul pe care l-a avut cu premierul ungar, Viktor Orban, la Bruxelles, după ce presa a difuzat imaginile cu șeful statului râzând în discuția cu oficialul maghiar.
„Au existat mici gesturi reprobabile. Dar să împingi în zona asta într-o perioadă de criză mi se pare o soluție iresponsabilă și la Budapesta și la București. Apelul meu către Viktor Orban, e adevărat că râdeam, dar a fost . Iar Viktor Ponta a spus „Da, e ușor să te joci cu astfel de abordări, dar există riscurile să scape de sub control”, a susținut Traian Băsescu drept răspuns față de convingerile asumate public de Victor Ponta că subiectul va fi discutat la Bruxelles.
În schimb, președintele a criticat tonul abrupt cu care premierul a calificat drept „obrăznicie” apelul secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, de a se arbora steagul secuiesc în toate primăriile din Ungaria.”Tonul abordării trebuie să fie unul calm. Faptul că uneori câte un politician mai excedat stârnește lucrurile nu este decât o probă de lipsă de maturitate și de responsabilitate. Niciodată nu voi încuraja însemnele ilegale pe statul român. Dar calm, cu legea în mână. Ți-am dat steagul jos, nene, poți să ți-l pui la tine în curte, în week-end, dar nu pe instituții ale statului român”, a spus Băsescu, referindu-se la steagul respectiv ca fiind „ilegal” în ciuda acceptării luni în instanță.
Conflictul a pornit duminică, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, când steagul Ținutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul. Secretarul de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, a lansat ideea ripostei magjhiare prin care steagul Ținutului Secuiesc, acceptat de justiție în România, să fie arborat de toți primarii din Ungaria. „Nu acceptăm obrăznicii”, a relicat ieri Victor Ponta în ședința de guvern, cerându-i ministrului de Externe, Titus Corlățean, „să se pună lucrurile la punct”. Ca urmare, Corlățean l-a convocat de urgență la minister pe ambasadorul Oszkar Fuzes.
După ce ambasadorul a declarat însă televiziunilor de știri că ar susține solicitările UDMR privind modificarea art. 1 din Constituției României și autonomia, Corlățean a amenințat cu „măsuri diplomatice clare” care ar putea fi luate