SCHENGEN: Cătălin Predoiu, discuție cu omologul ungar / Nou mesaj privitor la demersurile României de aderare

Publicat: 17 09. 2024, 19:01
Actualizat: 17 09. 2024, 19:10

Ministrul Afacerilor Interne al României, Cătălin Predoiu, și omologul său ungar, Sándor Pintér, au participat marți la o întâlnire de lucru în sistem videoconferință, cu scopul de a avansa demersurile privind aderarea României la spațiul Schengen. Discuțiile au făcut parte dintr-o serie de întâlniri axate pe gestionarea migrației și securizarea frontierelor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, ministrul Predoiu a mulțumit Ungariei pentru sprijinul constant în procesul de aderare a României la Schengen, evidențiind importanța eliminării controalelor la frontierele interne terestre.

România a demonstrat că securizează frontierele europene la un nivel înalt, aplică toate regulile și legislația Schengen, folosește toate sistemele europene, eliberează vize Schengen și nu a înregistrat nicio sincopă de la momentul eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime, la 31 martie 2024, arată sursa citată.

A fost, de asemenea, evidențiat nivelul deosebit de avansat de pregătire a României pentru operaționalizarea viitorului sistem de informații european, Sistemul de Intrare/Ieșire, și faptul că România reprezintă un „standard de vârf în aplicarea prevederilor Schengen”, precizează MAI.

Ministrul Pintér a reafirmat susținerea Ungariei, inclusiv din perspectiva calității sale de președinție în exercițiu a Consiliului, pentru finalizarea procesului de aderare a României în cursul acestui an, prin facilitarea discuțiilor în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

CITEȘTE ȘI:

Presa germană recunoaște eforturile ROMÂNIEI de a-și securiza granițele: Această țară sud-est europeană surprinde cu un mesaj optimist

Marcel Ciolacu, despre aderarea completă la SCHENGEN: Ursula von der Leyen este cel mai mare susținător al nostru / Aşteptăm alegerile din Austria