SCRISOARE. Sigfried Mureșan, pe cai mari la Bruxelles! Ce ultimatum i-a transmis șefei Comisiei Europene
Într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene și Consiliului European, grupul Partidului Popular European arată că nu va vota bugetul UE dacă legislativul comunitar nu va fi inclus în procesul decizional. Depeșa poartă și semnătura europarlamentarului Sigfried Mureșan, ajuns pe cai mari în politica de la Bruxelles.
Vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru buget, Sigfried Mureșan și șeful său direct, Manfred Weber (președintele PPE), le-au scris Ursulei von der Leyen şi lui Charles Michel (liderul Consiliului European). Cei doi solicită ca Parlamentul European să fie implicat pe deplin în procesul de luare a deciziilor privind viitorul buget al UE, precum şi în crearea şi implementarea planului de redresare.
Astfel, PPE a transmis patru condiţii pentru a vota noul buget:
- o finanţare adecvată a politicilor tradiţionale ale UE (precum Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune);
- o finanţare adecvată a noilor priorităţi europene, precum combaterea schimbărilor climatice, cercetarea şi inovarea sau siguranţa cetăţeanului;
- un plan de redresare post-Covid-19, corelat cu bugetul multianual al UE, care să cuprindă şi Fondul European de Solidaritate împotriva Coronavirus, de 50 de miliarde de euro, propus de eurodeputatul Siegfried Mureşan şi adoptat de plenul Parlamentului European;
- suficiente rezerve în noul buget pentru ca Uniunea Europeană să poată reacţiona în cazul în care vor apărea crize neprevăzute în următorii 7 ani.
„Trebuie să fim incluşi în procesul de luare a deciziilor”
„Este nevoie de un buget robust, care să răspundă nevoilor oamenilor din fiecare colţ al Europei, din fiecare ţară, regiune şi oraş european”, a declarat Siegfried Mureşan, care a adăugat că se va asigura că noul buget cuprinde suficiente fonduri europene pentru sprijinirea fermierilor români, pentru construcţia de autostrăzi şi modernizarea şcolilor, pentru îmbunătăţirea sistemului medical din România.
„Ca să putem reprezenta cetăţenii care ne-au votat, noi, europarlamentarii din România şi din celelalte ţări europene, trebuie să fim incluşi în procesul de luare a deciziilor, nu doar să ni se dea la aprobat nişte documente deja finalizate”, a insistat Mureşan.