Prima pagină » Știri politice » SCRISOAREA lui Emil Constantinescu către Barroso: „Raportul MCV conține exagerări care au afectat interesele României”

SCRISOAREA lui Emil Constantinescu către Barroso: „Raportul MCV conține exagerări care au afectat interesele României”

SCRISOAREA lui Emil Constantinescu către Barroso:
Fostul președinte Emil Constantinescu i-a transmis președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare deschisă în care afirmă că raportul pe MCV din 18 iulie cuprinde "exagerări" și "informații inexacte" care au afectat interesele politice, economice și financiare ale României.

„Vă scriu în calitate de fost președinte al României între 1996-2000 și de lider al societății civile și al opoziției democratice anticomuniste și proeuropene în perioada 1990-1996, pentru a-mi exprima îngrijorarea față de modul în care au fost afectate interesele politice, economice și financiare ale României prin poziția adoptată de Comisia Europeană față de schimbările politice din România din luna iulie 2012”, afirmă Constantinescu, în scrisoarea deschisă transmisă vineri MEDIAFAX.

Constantinescu arată că, „deși toate schimbările politice din România au fost supuse avizului Curții Constituționale și au fost declarate constituționale de către aceasta, ele au fost apreciate de mai mulți oficiali ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European sau ai cancelariilor unor state occidentale în termeni duri, ca un grav derapaj democratic, ajungându-se până la catalogări de tipul „lovituri de stat” sau „metode puciste”, iar și mai gravă a fost proferarea unor amenințări privind amânarea integrării în spațiul Schengen sau a unor monitorizări suplimentare”.

Fostul președinte menționează că „utilizarea pripită” a unor catalogări care nu respectă proprietatea termenilor a avut rolul de a amplifica tensiunea politică internă în România și sunt considerate o cauză a deprecierii cursului monedei naționale. El adăugă că aceste „exagerări” ar fi putut fi evitate dacă ar fi existat un dialog al Comisiei cu foștii șefi de stat, indicându-i pe Ion Iliescu și Regele Mihai I, precum și cu reprezentanți de marcă ai mediului academic și ONG-urilor din România.

„Îmi pun întrebarea dacă la nivelul Comisiei Europene există preocuparea pentru o cunoaștere mai profundă a particularităților legislative, sociale și culturale din noile state membre UE din Europa Centrală și câtă încredere putem avea în dialogul Comisiei Europene cu diferite componente ale societății civile dacă în cazul evenimentelor recente din țara noastră câțiva agenți de influență au putut determina, utilizând unele ziare influente din Occident, o reacție disproporționat negativă asupra unor evenimente scoase din context sau care pur și simplu nu au existat în realitate”, afirmă Constantinescu.

El arată că raportul MCV „conține o serie de informații inexacte de natură constituțională și instituțională, preluate de la susținătorii președintelui suspendat al României fără o verificare corespunzătoare și însoțite de erori de apreciere”.

Potrivit lui Constantinescu, considerația CE privind necesitatea „întrunirii unui cvorum pentru demiterea președintelui de peste 50% din numărul celor înscriși în listele electorale poate produce efecte grave în destabilizarea sistemului politic din România”. „Îmi permit să vă atrag atenția că în cazul în care referendumul care va avea loc peste câteva zile, în 29 iulie, nu se va realiza cu cvorumul impus, dar o mare majoritate se va pronunța pentru demiterea președintelui, se va crea o situație de criză politică extremă și responsabilitatea Comsiei Europene nu va putea fi evitată”, îi spune fostul președinte lui Barroso.

Constantinescu argumentează că în Constituție nu e nicio prevedere legată de îndeplinirea unui cvorum pentru referendum, iar recomandarea Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei este contrară impunerii unui prag pentru cvorum.

Totodată, fostul președinte arată că în raportul MCV sunt și alte recomandări „la limita respectării suveranității unui stat membru UE”, cum ar fi retragerea OUG 38/2001 privind competențele Curții Constituționale cu privire la hotărârile Parlamentului, precum și „cerința ultimativă” de a nu fi acordate grațieri pe perioada președinției interimare.

Constantinescu mai consideră și că „intervenția în favoarea președintelui suspendat” este „gravă” și ar putea duce în premieră la crearea unui curent anti-european în România.

„Domnule președinte Barroso, nu îmi este foarte clar care au fost rațiunile intervenției în favoarea președintelui suspendat, dar dacă acestea provin din dorința de a sprijini în noile state membre ale UE șefi de stat docili în fața unor măsuri luate de Comisia Europenă, chiar dacă ei sunt șantajabili prin actele lor de corupție sau prin derapajele de la democrație, mi se pare un lucru grav. La fel de periculoase mi se par și judecățile partizane în funcție de interesele diferitelor grupuri ideologice din Parlamentul European”, conchide fostul președinte al României.