Prima pagină » Știri externe » SCRISOAREA NEMILOASĂ adresată lui Victor Ponta de un român, doctor în fizică la Princeton: „Păcat că noi, cei proști, nu înțelegem cum merg lucrurile”

SCRISOAREA NEMILOASĂ adresată lui Victor Ponta de un român, doctor în fizică la Princeton: „Păcat că noi, cei proști, nu înțelegem cum merg lucrurile”

O pagina de Facebook pentru comunitatea de români din Franța a publicat o scrisoare către premierul Victor Ponta, semnată de Dan Angelescu, profesor la Universitatea Paris-Est, care condamnă în termeni foarte duri declarațiile făcute de șeful executivului în seara primului tur al prezidențialelor, cu privire la protestatarii „organizați" și „aduși cu autobuzul" la cozile secțiilor de votare din capitala franceză.

Gândul continuă azi seria articolelor în care încercăm să facem auzită vocea românilor din străinătate umiliți în primul tur al prezidențialelor cu o scrisoarea adresată premierului Victor Ponta de către un profesor român din Paris, Dan Angelescu, deținătorul unui doctorat în fizică la Universitatea Princeton, din SUA, care își descrie reacția când, după o zi de stat la coadă cerându-și dreptul constituțional la vot, l-a auzit pe primul-ministru comentând, la televizor, că oamenii revoltați de la cozile din fața secțiilor de votare din străinătate ar fi fost „organizați”, „aduși cu autobuzul”.

Încă din ziua votului, românii din străinătate au încercat, pe diverse canale, să își facă vocea auzită, în fața unei nedreptăți și umilințe precum aceea de a li se închide în nas ușa secției de votare, după ce au stat o zi întreagă în frig, la coadă. Au scris scrisori către țară, către BEC, către premierul Victor Ponta, miniștrii Titus Corlățean și Bogdan Stanoevici, către românii de acasă sau cei din străinătate, către pensionari și studenți. Totul, din dorința lor de a-și povesti experiența din ziua votului, dar, mai ales, de a cere ca turul al doilea să fie mult mai bine organizat.

La fel ca toți acești semnatari de scrisori, și profesorul Dan Angelescu a trimis către țară o scrisoare. Destinar este premierul Victor Ponta, pe care îl ironizează pentru comentariul făcut în seara alegerilor, la Antena 3, privind românii care ar fi fost organizați pentru a bloca secțiile și, ulterior, protesta față de proasta organizare. „Eu am venit naiv la vot la secția de la Ambasada României din Paris, am stat la coadă alături de oameni care mi s-au părut perfect normali, și care au așteptat ca și mine ore în șir la coadă. Departe de mine gândul că aceștia se prefăceau a fi oameni obișnuiți, fiind de fapt agenți aduși acolo în scopuri electorale”, scrie profesorul, care, la fel de ironic, „se apără”: „Insă, în apărarea mea, trebuie să spun că erau foarte bine camuflați: un domn cu o fetiță în cărucior, un altul care spera să voteze până la 20:30 ca să poată să își ia băiețelul de la cinema, o fată care citea poezii. În orele de coadă, am ajuns să ne cunoaștem, și am ajuns chiar să cred că și ei erau naivi și proști ca mine. Sau poate, cum ați observat dvs., încercau să mă manipuleze”.

Dan Angelescu (dreapta) cu fostul premier francez, Jean-Marc Ayrault// FOTO: Fluidion

Reamintim că, în timp ce românii erau încă în fața secțiilor de votare din străinătate, cerând prelungirea programului de vot, premierul spunea că, de fapt, coada din Paris era formata din oameni aduși cu autobuzele: „S-au organizat, deja aveau pancartele pregătite de dimineața că o să blocheze, au venit seara, domnul Diaconescu știe că în diaspora au trimis la 7-8 seara autobuze cu oameni, au blocat secția și v-au trimis poze”.

În replică, profesorul român cere ca, în turul al doilea, să fie făcută publica „lista stațiilor autobuzului electoral”, pentru a nu mai plăti benzina și parcarea, daca poate fi ajutat de „domni manipulatori”: „În naivitatea mea, nu mi-am dat nici măcar seama că puteam să fiu transportat cu autobuzul, gratuit, de către acei domni manipulatori la care ați făcut aluzie dvs. Eu am venit ca prostul cu mașina, stând în trafic, consumând benzină și plătind o parcare scumpă ca să mă pot prezenta la vot. Vă rog ca la turul 2 să se publice lista stațiilor autobuzului electoral, ca să putem profita cu toții de el”.

Dincolo de declarațiile privind românii aduși cu autobuzele la vot, profesorul Dan Angelescu, deținătorul unui doctorat în fizică la prestigioasa universitate americană Princeton, l-a ironizat pe premier și pentru plagierea doctoratului său: „Recitind ce am scris, mi-am adus aminte nu știu de ce de anii de doctorat, și de lunile de muncă pe care le-am petrecut la redactarea tezei. Și mi-am dat seama că până și aici, domnule Ponta, v-ați dovedit pe deplin superioritatea. Pentru dvs. totul trebuie să fi fost așa de simplu și de ușor, de parcă altcineva v-ar fi scris deja textul, dvs. rămânându-vă doar să îl transcrieți. Păcat că noi, cei proști, nu înțelegem cum merg lucrurile”.

Imagine cu protestul de marți, de la Timișoara// SURSA: Claudiu Marian

În acest sfârșit de săptămână, românii din țară, dar și cei din străinătate și-au anunțat, pe Facebook, intenția de a organiza noi proteste față de Guvernul condus de Victor Ponta și proasta organizare a primului tur de scrutin. De asemenea, manifestanții care și-au anunțat prezența pe Facebook, în orașe precum Iași, Oradea, Timișoara, Reșița, București, Brașov, Constanța, Arad, dar și Paris și Viena. Gândul v-a prezentat deja unele din protestele care au avut loc în ultimele zile, precum cel de la Ministerul de Externe, cel din Timișoara ori protestul tinerilor din Paris.

Redăm, mai jos, scrisoarea integrală a profesorului Dan Angelescu pentru premierul Victor Ponta, așa cum a fost ea publicată pe pagina de Facebook Roumains Francophones.

„Stimate d-le Victor Ponta,

Mă numesc Dan Angelescu, sunt profesor la Universitatea Paris-Est din Franța. Am un doctorat în fizică de la universitatea Princeton, o licență de la California Institute of Technology (amândouă în Statele Unite), iar înainte de aceasta am fost olimpic la fizică. Trăiesc în diasporă de douăzeci de ani. Vă mărturisesc că niciodată nu m-am considerat nici peste poate de inteligent, și nici nu m-am mândrit cu capacitate de a înregistra și interpreta detaliile subtile ale tuturor situațiilor. Însă declarația pe care ați făcut-o pe postul de televiziune Antena 3 mi-a demonstrat că, față de o persoană ca dvs., sunt aproape primitiv. Ba chiar aș merge până la a mă considera prost, prin comparație.

Eu am venit naiv la vot la secția de la Ambasada României din Paris, am stat la coadă alături de oameni care mi s-au părut perfect normali, și care au așteptat ca și mine ore în șir la coadă. Departe de mine gândul că aceștia se prefăceau a fi oameni obișnuiți, fiind de fapt agenți aduși acolo în scopuri electorale. Insă, în apărarea mea, trebuie să spun că erau foarte bine camuflați: un domn cu o fetiță în cărucior, un altul care spera să voteze până la 20:30 ca să poată să își ia băiețelul de la cinema, o fată care citea poezii. În orele de coadă, am ajuns să ne cunoaștem, și am ajuns chiar să cred că și ei erau naivi și proști ca mine. Sau poate, cum ați observat dvs., încercau să mă manipuleze. Nu știu.

La ora 21, încet-încet, coada a înaintat și ne aflam în centrul de votare. Stupid din partea mea, însă aveam impresia că legea spune că în aceste condiții îmi trebuie respectat dreptul la vot. Așa credeau, aparent, și cei din jurul meu. Ei bine, se vede că nu am înțeles bine textul legii, deși l-am recitit de mai multe ori de pe sit-ul web al ambasadei. Ba chiar domnul președinte al secției de votare mi-a explicat că deși așa e legea (aici măcar nu m-am păcălit !), și deși s-a făcut cerere la biroul electoral central ca programul de votare să fie prelungit, a primit instrucțiuni clare ca votarea să se oprească la 21:00 deși erau persoane în secție care au fost împiedicate să voteze.

Atunci, furios, am strigat și eu, ca cei din jurul meu „Vrem să votăm !”. Nu am avut pancarte, nu știam că trebuiau pregătite dinainte (ce idee originală ați avut !), și de altfel în jurul meu nimeni nu avea. Toți păreau oameni obișnuiți, frustrați însă de decizia pe care o considerau ilegală de a nu li se acorda dreptul la vot, și reclamandu-și-l. Un drept care (pentru noi cei proști cel puțin) ar trebui să fie constituțional. Chiar am crezut pentru o secundă (orice bănuiala mi-a fost însă risipită după intervenția dvs. la televizor) că dumneavoastră ați fi fost personal implicat în această organizare proastă a alegerilor, pentru ca noi cei din străinătate să nu putem vota așa cum am dori. Probabil o altă consecință a manipulării la care am fost supus, inconștient. Ce bine că m-ați luminat !

În naivitatea mea, nu mi-am dat nici măcar seama că puteam să fiu transportat cu autobuzul, gratuit, de către acei domni manipulatori la care ați făcut aluzie dvs. Eu am venit ca prostul cu mașina, stând în trafic, consumând benzină și plătind o parcare scumpă ca să mă pot prezenta la vot. Vă rog ca la turul 2 să se publice lista stațiilor autobuzului electoral, ca să putem profita cu toții de el.

Recitind ce am scris, mi-am adus aminte nu știu de ce de anii de doctorat, și de lunile de muncă pe care le-am petrecut la redactarea tezei. Și mi-am dat seama că până și aici, domnule Ponta, v-ați dovedit pe deplin superioritatea. Pentru dvs. totul trebuie să fi fost așa de simplu și de ușor, de parcă altcineva v-ar fi scris deja textul, dvs. rămânându-vă doar să îl transcrieți. Păcat că noi, cei proști, nu înțelegem cum merg lucrurile. Ce bine însă că vă găsiți timp să ne explicați dumneavoastră, întotdeauna cu elocvența exemplului personal. Vă mulțumim !

Cu multă considerație,

Dan Angelescu

Profesor
Universitatea Paris-Est
Franța”

FOTO: Facebook/Roumains francophones

Despre Dan Angelescu: Românul Dan Angelescu este, în acest moment, profesor la Universitatea Paris-Est și antreprenor, conform profilului său de pe o rețea de socializare. Printre cursurile pe care le predă se numără unele de fizică aplicată și nanotehnologie. Este absolvent al Colegiului Național Sfântul Sava, din București. A plecat din țară în urmă cu 20 de ani, are o licență din partea California Institute of Technology și este doctor în fizică la Universitatea Princeton. Este specialist în microsenzori, nanotehnologie și în dispozitive microfluidice, premiat de statul francez în 2012.

Autor

Citește și