Prima pagină » Știri politice » Se împlinesc 30 de ani de la lansarea, la NATO, a unui Parteneriat pentru Pace cu țările din Europa de Est

Se împlinesc 30 de ani de la lansarea, la NATO, a unui Parteneriat pentru Pace cu țările din Europa de Est

Se împlinesc 30 de ani de la lansarea, la NATO, a unui Parteneriat pentru Pace cu țările din Europa de Est

Pe 10 ianuarie, se împlinesc 30 de ani de la lansarea Parteneriatului pentru Pace al NATO cu țările din Europa de Est. Parteneriatul pentru Pace (PfP) este un program de cooperare bilaterală practică între țările partenere euro-atlantice individuale și NATO.

Acesta are menirea să creeze încredere reciprocă între NATO și alte state din Europa și ale fostei Uniuni Sovietice.

PfP a fost propus ca o inițiativă americană la întrunirea miniștrilor apărării NATO în Travemünde, Germania, pe 20–21 octombrie 1993, și lansat oficial pe 10–11 ianuarie 1994, la summitul NATO de la Bruxelles, Belgia.

În același an, au fost stabilite misiuni partenere la NATO. O Celulă de Coordonare a Parteneriatului a fost înființată la Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE) pentru a ajuta la coordonarea antrenamentelor și exercițiilor PfP.

România a semnat documentul cadru al Parteneriatului pentru Pace pe 26 ianuarie 1994, prin ministrul Afacerilor de Externe de la acea vreme, Teodor Meleșcanu.

Din aprilie 2011, toate activitățile și exercițiile PfP sunt, în principiu, deschise tuturor partenerilor NATO, fie ei din regiunea euro-atlantică, Dialogul Mediteranean, Inițiativa de Cooperare de la Istanbul sau parteneri globali.

Țările partenere aleg activități individuale în funcție de ambițiile și abilitățile lor. Acestea sunt prezentate NATO în ceea ce se numește un Document de prezentare.

Un program individual de parteneriat și cooperare (denumit anterior Programul de parteneriat individual) este apoi dezvoltat și convenit în comun între NATO și fiecare țară parteneră.

Aceste programe de doi ani sunt elaborate dintr-un meniu extins de activități, în funcție de interesele și nevoile specifice fiecărei țări. Toți partenerii au acces la Meniul de cooperare în parteneriat, care cuprinde aproximativ 1.400 de activități în fiecare an.

Sursa foto: nato.int

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu e gata să lucreze cu noul prim-ministru al Franței / Premierul îl felicită pe Gabriel Attal

Șeful Camerei Deputaților a fost vizitat de ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec / Alfred Simonis: Visa Waiver rămâne un obiectiv prioritar