Se modifică preţurile la gaze şi curent electric. Burduja: După 1 aprilie, subvenționăm prețul la energie pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili

Se modifică preţurile la gaze şi curent electric. Burduja: După 1 aprilie, subvenționăm prețul la energie pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01/09/2024, 13:42
Actualizat: 01/09/2024, 14:16

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că, odată cu încetarea măsurilor de subvenționare a prețurilor la energia electrică pentru consumatorii finali, programată pentru martie anul viitor, există posibilitatea ca facturile celor care consumă peste 300 de kilowați pe lună să scadă. Pe de altă parte, facturile celor cu un consum redus de electricitate pot crește, însă pentru acești consumatori, în special cei „cu adevărat vulnerabili,” se pregătesc măsuri de protecție.

Burduja a explicat că Guvernul lucrează la un set de măsuri pentru a proteja consumatorii vulnerabili, astfel încât aceștia să nu fie afectați semnificativ de creșterea facturilor.

Este posibil ca pentru consumatorii cu un consum de peste 300 de KWh pe lună să se ieftinească facturile, ca urmare a ridicării acestor constrângeri din prezent, dar pentru cei care se încadrează la sub 100 KWh/lună e adevărat că, fără măsuri de subvenţionare, de compensare a preţului, facturile ar putea să crească.

Măsurile de după 1 aprilie vor trebui să subvenţioneze preţul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil. Dacă în prezent un consumator de până la 100 KWh/lună pe lună are o factură la curent de aproximativ 45 lei, probabil că este un cost totuşi suportabil. Deci, atâta timp cât aceste facturi nu vor creşte, cred că ne vom fi făcut datoria, a afirmat Sebastian Burduja sâmbătă, în timpul unei vizite în judeţul Alba.

Potrivit ministrului Energiei, în prezent, se desfășoară lucrări într-un grup de lucru interministerial pentru a defini clar conceptul de „consumator vulnerabil” în sectorul energetic, astfel încât aceștia să poată beneficia de sprijin din partea statului.

Burduja a mai spus că Guvernul dezvoltă măsuri speciale și pentru marii consumatori de energie, în contextul în care unele companii și-au exprimat intenția de a părăsi România după liberalizarea pieței de energie.

Am fost la Alba recent şi am discutat şi cu IPEC (producător de ceramică – n. r.) şi cu alţi mari consumatori de energie. Noi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a păstra aceste companii româneşti în România, pentru că ele înseamnă locuri de muncă, dezvoltare, salarii. Înseamnă, de fapt, competitivitatea economiei româneşti şi ea depinde într-adevăr şi de preţul energiei electrice şi gazelor. (…) Ne gândim la un set de măsuri pentru aceste companii. Sigur că statul român are şi în prezent scheme de ajutor de stat de 150 de milioane de euro pe an pentru marii consumatori de energie. Nu cred că IPEC este printre beneficiari, dar sunt beneficiari din judeţul Alba în funcţie de codurile CAEN, aşa cum s-a definit această schemă. Acolo unde nu se aplică, va trebui să găsim alte măsuri, a adăugat ministrul Energiei.

CITEȘTE ȘI:

Sebastian Burduja explică creşterile de PREȚ de pe bursa energiei: Seceta, energia eoliană redusă și problemele tehnice sunt principalele cauze

Sebastian BURDUJA, ministrul Energiei, trage un semnal de alarmă: „Suntem din nou în fața unei crize majore a sistemului de termoficare din Capitală”

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Efectele propagandei Kremlinului asupra soldaților ruși: Val uriaș de sinucideri pentru a nu se preda
Prezentatoare TV, trimisă la psihiatrie! S-a ales cu brățară la picior, după ce a terorizat...
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
SPECIAL 50 de ani de la apariția filmului „Păcală“, poznașul care a cucerit toate generațiile
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Orașul care este cel mai bine păstrat secret al Europei. Ape turcoaz, poduri emblematice și...
Primele imagini cu Radu Mazăre alături de familie și de prieteni! Ce au făcut, în...
Cum arată Angelina Jolie, la 49 de ani, după ce a ales să-și taie sânii,...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de caniculă. Maximele pot ajunge şi la 35...
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
Mai multe localități din județul Constanța au rămas fără apă din cauza furtunilor care au...
Doliu în showbiz! Grasu a murit după ce s-a prăbușit de pe scenă!
Codul Rutier 2024: La ce distanță poți parca de trecerea de pietoni?
Armata israeliană a găsit şase cadavre într-un tunel Hamas care aparţin unor ostatici
PRIMUL lucru pe care-l pierdem când îmbătrânim
Toți șoferii vor fi prinși. Se introduce sistemul e-SIGUR în România
Dispare ciocolata. La asta chiar nu ne-am fi așteptat
Tristan Tate, surprins la cină alături de o ispită de la Insula Iubirii, sezonul 8!...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Alin Oprea, dezvăluiri dureroase despre tatăl său: „Tatăl meu nu a venit nici măcar la...
Ion Țiriac, surprins de rugămintea lui David Popovici: "Cum adică, mă?"
BANCUL ZILEI. Vizita la spital l-a lăsat pe Bulă fără apetit sexual: Nu înțelegem!
Unui pește orb îi cresc papile gustative pe față pe măsură ce îmbătrânește