După depunerea mandatului de către Titus Corlățean, premierul a trimis la Cotroceni numele lui Teodor Meleșcanu pentru funcția de ministru interimar de Externe. Câteva ore mai târziu, Președinția a anunțat că Băsescu a semnat decretul de numire. Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc la ora 17:30, la Palatul Cotroceni.
Schimbarea de miniștri nu a adus însă și o schimbare de decizie în Guvern, numărul secțiilor de votare din străinătate în al doilea tur de scrutin urmând să fie același ca și pe 2 noiembrie. Cu toate că BEC a clarificat, printr-o hotărâre pe 4 noiembrie că nu există niciun impediment de ordin legal în acest sens, noi secții de votare în străinătate se pot înființa numai dacă în ședința de Guvern de mâine Executivul va modifica HG 521/02014 în sensul introducerii în calendarul de organizare a alegerilor a termenelor până la care șefii reprezentanților diplomatice să aleagă președinții acestor secții, a termenelor de soluționare a eventualelor contestații și de primire a buletinelor de vot. Până în acest moment, la Palatul Victoria nu există un astfel de proiect. Detalii AICI.
UPDATE 16:00 Președintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru numirea lui Teodor Meleșcanu în funcția de ministru de Externe, a anunțat Președinția. Meleșcanu va depune jurământul la 17:30, la Palatul Cotroceni.
La momentul anunțului oficial privind propunerea sa pentru Ministerul de Externe, cu toate că în urmă cu numai câteva zile îl dădea pe Teodor Meleșcanu drept viitor consilier prezidențial, Victor Ponta a invocat, de la Palatul Victoria „presiunile inadmisibile și inacceptabile făcute de președintele Băsescu și de candidatul Klaus Iohannis care solicită MAE să încalce legea cu scopul evident ca duminică să fie contestate rezultatele alegerilor”.
Premierul susține că are, din partea instituțiilor guvernamentale, „un punct de vedere legal” privind solicitarea de înființare a mai multor secții de votare în diaspora pe 16 noiembrie, și că, potrivit acestuia „cererile sunt ilegale”.
Decizia finală privind numirea unui ministru îi aparține însă lui Traian Băsescu. Recent, șeful statului a intrat într-un conflict deschis cu Teodor Meleșcanu pe care l-a acuzat că, în calitate de șef al SIE, l-ar fi ajutat pe Victor Ponta să „îngroape” informații legate de trecutul său de presupus ofițer acoperit.
Până la decizia finală, Teodor Meleșcanu a intervenit telefonic la Antena 3 pentru a preciza că, în ipoteza numirii, prima întâlnire pe care o va avea va fi cu reprezentanții BEC pentru a discuta „pe baze legale”, despre situația secțiilor de vot din diaspora.
Cererile de extindere a numărului secțiilor de votare, demers susținut și de BEC printr-o decizie care clarifică legea alegerilor prezidențiale, au fost înscrise de premier în linia „laturii politice” a situației. Dincolo de aceasta, Victor Ponta a menționat „desfășurarea ireproșabilă a votului” din 2 noiembrie”și faptul că în ședința de Guvern de mâine se vor aloca toate resursele financiare pentru ca noile măsuri de simplificare a procedurilor, dispuse de BEC, să poată fi puse în practică.
„Faptul că au existat secții de vot în diaspora unde au fost cetățeni români care au vrut să voteze, dar nu au putut din cauza programului și a procedurilor a impus și impun organizare”, și-a rezulat Ponta intențiile.
Demisia lui Corlățean devine oficială după trimiterea documentelor de la Guvern la Palatul Cotroceni și semnarea decretului de demitere de către președinte.