Sebastian Burduja a explicat în ce situație se află resursele energetice ale României pentru perioada acestei ierni. Ministrul Energiei a precizat că „stăm mai bine decât oricând” la acest capitol. A oferit exemple concrete, susținând că nu există motive de îngrijorare față, fiind disponibile suficiente gaze pentru consum.
Sebastian Burduja a explicat că toate resursele de pe partea de producție au fost revizuite. La momentul actual, stocul de gaze se află la 94%. De altfel, nu există motive pentru care să nu fie disponibile suficiente gaze pentru consum.
„Am recapitulat toate resurele pe care le avem la dispoziție pe partea de producție. Și putem să o luăm punctual. Stocurile de gaze – 94%, 2,8 miliarde, cu 188 de milioane de metri cubi mai mult decât anul trecut, într-o perioadă similară. Deci stăm mai bine decât oricând și nu există motive să ne îndoim de faptul că la iarnă nu am avea suficiente gaze pentru consum”, a explicat Sebastian Burduja, la B1TV.
Vezi și Sebastian Burduja: Canicula și seceta asociată pot arunca în aer FACTURILE la energie în 2025
În continuare, Ministrul Energiei a precizat faptul că producția din timpul iernii și depozitul de gaze deja existente acoperă consumul intern.
„Cu ce producem pe timp de iarnă, ceva mai puțin decât vara, acesta este un aspect tehnic, și cu ce avem înmagazinat reușim să acoperim consumul intern. Apoi, cărbunele, încă mizăm pe cărbune. Cam 15% din mixul energetic este cărbune. Avem peste jumătate de milioane de tone de lignit la Complexul Energetic Oltenia. Avem 105.000 de tone la Electrocentrale Craiova, este un CET important care dă căldură și apă caldă pentru Craiova. Avem, față de anul trecut, o creștere mare de stoc la Paroșeni, pe huilă. Deci, stăm mai bine decât anul trecut și suntem pregătiți. În condițiile în care, totuși, în plină perioadă de caniculă cărbunele a fost de mare ajutor.
(…) Apoi hidro – avem undeva la 25-35, depinde de zi, de oră, producție pe bază de hidro. Acolo suntem cu rezervele de apă din lacurile de acumulare la peste 73%. Este un nivel mai mult decât în regulă, un nivel prudent. De altfel, și în perioada de caniculă aveam opțiunea să turbinăm această apă și probabil că ar fi scăzut puțin prețurile în acele zile. Dar am fi avut mai puțină rezervă pentru o toamnă și o iarnă care pot fi și secetoase.
Ne bazăm și pe energia nucleară. Acolo suntem cu reactoarele 1 și 2, ele funcționează la parametrii optimi. La reactorul 1 au mai fost mici opriri.
Și nu în ultimul rând, energia verde. Per total, anul acesta, România ar putea să pună în funcțiune încă 1.700 MW. Este o cifră impresionantă și nu includ, aici, calculul de la prosumatori. Au atins o cifră record, peste 1.800 MW în luna iunie și cred că, deja, am depășit aceste cifre. Mizăm și pe eolian, și pe solar”, a mai transmis Sebastian Burduja.