Sebastian Burduja, despre retehnologizarea hidrocentralei Vidraru: ,,Pentru toți românii înseamnă perspectiva unor facturi mai mici

Publicat: 09 07. 2024, 13:13
Actualizat: 09 07. 2024, 16:17

This browser does not support the video element.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a efectuat o vizită la Centrala Hidroelectrică Vidraru, pentru  semnarea contractului de retehnologizare a acestei unități esențiale pentru sectorul energetic românesc. Evenimentul a subliniat angajamentul Guvernului României de a sprijini modernizarea infrastructurii energetice a țării și de a asigura o furnizare sustenabilă și eficientă a energiei.

Mi-am asumat în mandatul de ministru al energiei că turăm motoarele la maxim și accelerăm investițiile în energie. Astăzi marcăm o etapă nouă pentru marea hidrocentrală de la Vidraru, o etapă pe cât de provocatoare, pe atât de importantă. Zecile de întâlniri pe care le-am avut în cele 12 luni de mandat cu managementul Hidroelectrica au dat roade și astăzi a fost semnat contractul pentru retehnologizarea Centralei Hidroelectrice Vidraru, după mulți ani de încercări eșuate.

,,Retehnologizarea centralei Vidraru va crește capacitatea de producție a energiei regenerabile și va avea un impact pozitiv asupra întregului sistem energetic național. Cel mai important, de această investiție vom beneficia noi, toți cetățenii, precum și mediul de afaceri din România, prin acces la energie sigură, la un preț corect și cât mai verde.”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

 

Va fi un grup modern cu costuri de operare mult mai mici, deci o energie pe de o parte verde, pentru că este energia apei, pe de altă parte cu costuri mai reduse pentru români. Toată investiția din sectorul hidroenergetic va duce de fapt la o producție mai mare de energie, deci pentru toți românii înseamnă perspectiva unor facturi mai mici în anii ce vor urma, a mai spus ministrul Energiei.

 

Obiectivele retehlologizării

Hidroelectrica a atribuit recent contractul pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru, un proiect de mare importanță pentru infrastructura energetică a României, Asocierii formate din Electromontaj (lider de asociere), Koncar – Engineering Co. Ltd. for Production and Services și Butan Grup (subcontractant).

Valoarea finală a contractului de 188.382.020,89 euro fără TVA. Aceasta a fost puțin sub estimarea inițială de 188.716.632 euro fără TVA, conform unui comunicat oficial.

Hidrocentrala a fost inaugurată pe 9 decembrie 1966 și valorifică potențialul hidroenergetic al râului Argeș pe o lungime de 28 de kilometri, între Cumpăna și Oiești, folosind o cădere de apă impresionantă de 324 de metri. Lacul de acumulare asociat are un volum total de 465 milioane metri cubi, dintre care 320 milioane metri cubi reprezintă volumul util.

Hidrocentrala Vidraru utilizează potențialul hidroenergetic al râului Argeș pe un sector de 28 km și are o capacitate instalată de 220 MW, contribuind anual cu aproximativ 400 GWh la producția de energie electrică. Barajul Vidraru, la momentul inaugurării, a fost al cincilea ca mărime în Europa și al nouălea în lume.

Obiectivele retehnologizării sunt:

  • creșterea puterii active a fiecărui hidroagregat de la 55 MW la minim 58,8 MW, cu menținerea debitului maxim evacuat de 22,5 mc/s pe agregat (respectiv 90 mc/s total centrală);
  • creșterea randamentelor hidroagregatelor și implicit a randamentului global al amenajării;
  • creșterea performanțelor și rentabilității investiției peste nivelul inițial;
  • creșterea fiabilității, a disponibilității și a siguranței în exploatare pentru toate echipamentele și instalațiile Amenajării, dar și asigurarea volumului și a calității serviciilor de sistem furnizate de CHE;
  • introducerea unui sistem care să permită monitorizarea și comanda centralizată din DHA/DEN, realizându-se astfel premisele flexibilității monitorizării funcționării CHE;
  • pregătirea echipamentelor și instalațiilor din CHE Vidraru și de la celelalte obiecte ale amenajării pentru un nou ciclu de funcționare.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrica verde din România și furnizează servicii tehnologice pentru SEN. Compania, esențială pentru un sector strategic cu implicații în siguranța națională, operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW și deține un parc eolian la Crucea cu o putere instalată de 108 MW.

De asemenea, compania deține o cotă de 13,09% din piața de furnizare. Hidroelectrica este dedicată inovării și sustenabilității, urmărind constant să îmbunătățească eficiența operațională și impactul asupra mediului.