Sebastian BURDUJA: Este clar că sistemul de termoficare al Capitalei trebuie MODERNIZAT. Suntem în fața unei CRIZE MAJORE

Publicat: 28 08. 2024, 12:58

„Este clar că sistemul de termoficare al Capitalei trebuie modernizat și gestionat mult mai eficient, iar rezultatele vor veni numai printr-o muncă în echipă”, scrie Sebastian Burduja, după ce câteva mii de blocuri au rămas fără apă caldă.

Ministrul Energiei se declară pe „deplin deschis” să colaboreze cu Primăria Capitalei și cu toate instituțiile implicate pentru a contribui la rezolvarea problemelor din sistemul de termoficare bucureștean.

Am toată convingerea că împreună putem să transformăm acest sistem într-un exemplu la nivel național și european, așa cum s-a întâmplat deja la Oradea, unde costul gigacaloriei este aproape de trei ori mai mic decât în București.

Burduja afirmă că suntem din nou în fața unei „crize majore a sistemului de termoficare din Capitală” și că Bucureștiul are nevoie de soluții urgente și de o viziune clară pentru a depăși aceste probleme grave, recurente.

Ministrul Energiei prezintă și câteva soluții. Cea mai importantă este fuziunea ELCEN-Termoenergetica, proces aprobat la nivelul Guvernului și CGMB, iar Ministerul Dezvoltării a promovat deja schimbările legislative necesare. „Lucrurile sunt în desfășurare, iar până la final de 2025 fuziunea ar trebui să fie gata”, conform ministrului.

A doua este modernizarea CET-urilor, pentru care ne străduim să obținem finanțarea necesară din Fondul pentru Modernizare — bani nerambursabili, un aer mai curat în București și facturi la întreținere mai mici.

A treia este modernizarea rețelei, pentru care am pus la dispoziție aproape jumătate de miliard de euro, tot din Fondul pentru Modernizare.

A patra este energia geotermală, pentru care deja am dat drumul la studiul de fezabilitate, în parteneriat cu SUA.

Burduja este convins că se poate transforma acest sistem „într-un exemplu la nivel național și european, așa cum s-a întâmplat deja la Oradea, unde costul gigacaloriei este aproape de trei ori mai mic decât în București”.

CITEȘTE ȘI: