Sebastian Burduja explică creşterile de PREȚ de pe bursa energiei: Seceta, energia eoliană redusă și problemele tehnice sunt principalele cauze

Publicat: 29 08. 2024, 18:19
Actualizat: 29 08. 2024, 19:15

This browser does not support the video element.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi, într-o conferință de presă, că prețurile pe Piața Zilei Următoare de pe bursa energiei au crescut din cauza unei combinații de factori, precum seceta severă, cantitățile reduse de energie eoliană și o serie de indisponibilități tehnice.

În ultima perioadă probabil că aţi remarcat un preţ mai mare pe Piaţa Zilei Următoare, pe bursa energiei. E adevărat. Aceste creşteri de preţ nu se reflectă în factura românilor, nici în factura firmelor româneşti, pentru că există schema de compensare plafonare, o schemă valabilă până la 1 aprilie anul viitor. Sigur că există o sumă de factori care explică ce se întâmplă, poza de moment de pe piaţa energiei, de pe bursa energiei, a explicat ministrul Energiei.

Ministrul a menționat că seceta, descrisă ca fiind cea mai severă din ultimul deceniu, și lipsa vântului, care a redus producția de energie eoliană, au contribuit semnificativ la creșterea prețurilor.

De asemenea, problemele tehnice, inclusiv cele de pe liniile de interconexiune cu Ungaria, au împiedicat România să beneficieze de importuri de energie mai ieftină din vestul Europei.

Când ne uităm la acea hartă, unde România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Grecia sunt cu preţuri ceva mai mari, vedem că este practic o piaţă decuplată, estul Europei de vestul Europei, din cauza acestor probleme de pe reţeaua maghiară, a subliniat Sebastian Burduja.

El a adăugat că au existat şi o serie de probleme tehnice „care au necesitat atenţie şi rezolvări”. Totodată, ministrul a adus în discuție incidentul de la reactorul 1 de la Cernavodă, care s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național pe 26 august 2024 din cauza unei disfuncționalități.

De exemplu, la reactorul unu de la Cernavodă. Am salutat şi le mulţumesc celor care realmente au lucrat zi şi noapte pentru a pune înapoi în funcţiune acest reactor 1. Astăzi el este la putere nominală şi puteţi vedea acest lucru. A fost o problemă la unul dintre transformatoare şi echipa de la Nuclearelectrica, împreună cu echipa la Transelectrica, realmente au lucrat zi şi noapte pentru a aduce înapoi acest reactor în Sistemul Energetic Naţional, a adăugat Burduja.

CITEȘTE ȘI:

Unitatea 1 de la Cernavodă a fost repornită. Sebastian BURDUJA: „Se apropie de finalul primului ciclu de exploatare, de 30 de ani”

Sebastian BURDUJA, ministrul Energiei, trage un semnal de alarmă: „Suntem din nou în fața unei crize majore a sistemului de termoficare din Capitală”