Sebastian BURDUJA: Proiectul de OUG privind concesionarea lacurilor de acumulare NU urmărește niciun fel de „înstrăinare” către companii străine
„Proiectul de ordonanță de urgență privind concesionarea lacurilor de acumulare NU urmărește niciun fel de «înstrăinare» a acestora către companii străine”, spune ministrul Energiei.
Sebastian Burduja afirmă că scopul real al proiectului este să ofere cadrul necesar pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei în România, prin crearea de centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP) pe lacurile cu potențial hidroelectric.
Aceste centrale sunt esențiale pentru echilibrarea Sistemului Energetic Național (SEN) și pentru a face față cererii crescute de energie regenerabilă, conform ministrului.
Proiectul de OUG nu «cedează» resursele României, ci urmărește încurajarea investițiilor, inclusiv de către companiile românești, pentru dezvoltarea infrastructurii de stocare prin CHEAP-uri. Aceste centrale vor contribui la securitatea energetică a țării, oferind o capacitate strategică de stocare a energiei, similară unei «baterii verzi» care stabilizează și eficientizează sistemul energetic național”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.
Aceeași sursă precizează că: „Toate concesiunile vor respecta Codul Administrativ al României, impunându-se ca orice investitor să achite redevențele datorate statului român și să folosească întocmai potențialul energetic exclusiv pentru dezvoltarea CHEAP-urilor”.
În plus, orice solicitant străin va fi evaluat prealabil conform Ordonanței de Urgență nr. 46/2022, care reglementează strict investițiile străine directe și include verificări riguroase ale Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD). Dacă vor exista suspiciuni privind seriozitatea solicitantului, acesta va fi exclus de la concesionarea oricărei resurse de apă.
Ministerul Energiei a făcut aceste precizări în urma unor informații prezentate într-un articol de presă. Ministerul a subliniat că proiectul de ordonanță de urgență privind concesionarea lacurilor de acumulare NU urmărește niciun fel de „înstrăinare” a acestora către companii străine.
Considerăm articolul în discuție ca fiind un exemplu de dezinformare, menit să inducă în eroare românii, sens în care vom sesiza instituțiile abilitate cu privire la comunicarea de informații false”, a precizat Sebastian Burduja.
Acest proiect de ordonanță de urgență este o componentă vitală pentru construirea mai multor hidrocentrale de acumulare prin pompaj, care vor consolida stabilitatea și sustenabilitatea energetică a României.
Este regretabil că un proiect atât de important pentru viitorul energetic al României a fost prezentat în mod denaturat în spațiul public. România nu își va «ceda» niciodată resursele sub mandatul meu, ci pune la dispoziție un cadru prin care investitorii, în special cei români, să contribuie la un sistem energetic de stocare durabil și sigur de hidrocentrale de acumulare prin pompaj”, a adăugat ministrul Energiei.
CITEȘTE ȘI: