Sebastian Burduja, vești de la Eurostat: „România continuă să aibă printre cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze naturale din UE”

Publicat: 09 08. 2024, 22:13
Sursa Foto: Sebastian Burduja, Facebook

Sebastian Burduja, ministrul PNL al Energiei, a scris pe pagina sa de Facebook că „România continuă să aibă printre cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze naturale din Uniunea Europeană”.

Ministrul precizează că în primul trimestru al anului 2024, România a avut al patrulea cel mai mic preț la gaze naturale și al cincilea la energie electrică.

„Suntem încrezători că această tendință va continua și în trimestrul al doilea, datorită ajustării și prelungirii schemei de plafonare a prețurilor până la 31 martie 2025.Deși perioada caniculară a adus prețuri mai mari pe piețele spot, acestea nu au avut un impact negativ asupra facturilor primite de gospodării”.

Datele primite pentru luna iunie de la principalii furnizori de energie electrică, prețurile facturate au fost cu până la 14% mai mici decât plafonul stabilit, scrie ministrul, iar consumtorii și bugetul de stat au fost protejate.

„Investițiile strategice sunt prioritare pentru noi”, adaugă ministrul.

„Săptămâna trecută am semnat alte 25 de contracte de finanțare în valoare de peste 3,5 miliarde de lei pentru modernizarea rețelelor electrice de distribuție. În total, am atras pentru rețele, finanțări europene nerambursabile de aproape 7,5 miliarde de lei, mai mult decât în ultimele trei decenii!”.

Ministrul a scris că „veștile bune continuă”. În toamnă, va fi lansat un apel competitiv pentru investiții în capacități de stocare a energiei electrice, în valoare de 150 milioane de euro.

„Principala preocupare a mea și a echipei de la Ministerul Energiei rămâne protejarea consumatorilor și asigurarea accesului la energie la prețuri corecte, acum și în viitor”, a încheiat ministrul Energiei.

Citește și: Sebastian Burduja asigură consumatorii că facturile NU vor fi afectate de fluctuația prețurilor la energie: „Echilibru şi stabilitate pe tot lanţul”