Prima pagină » Știri politice » Sebastian Burduja, vizită surpriză în Ucraina. „Am plecat de acolo cu durerile și visurile unor generații”

Sebastian Burduja, vizită surpriză în Ucraina. „Am plecat de acolo cu durerile și visurile unor generații”

Sebastian Burduja, vizită surpriză în Ucraina. „Am plecat de acolo cu durerile și visurile unor generații”
Miercuri, 25 mai, la sesiunea Comitetului Reprezentanților Împuterniciți ai Statelor Membre IUCN, Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna, Rusia, reprezentantul Ministerului cercetării, inovării și digitalizării va susține declarația de suspendare a României din acest centru internațional începând cu data de 1 iunie 2022.

Joia trecută, deputatul PNL și președintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a mers la în Ucraina, la Cernăuți, împreună cu o parte din echipa de voluntari de la centrul de donații Griviței 200, de unde s-au trimis peste 200 de tone de ajutoare în Ucraina și la centrele de refugiați.

În principal, vizita a avut un scop umanitar. Echipa a dus la Cernăuți haine, hrană, apă și jucării într-o comunitate de români din regiune, la Voloca.

Totodată, vizita a implicat și întâlniri oficiale cu guvernatorul, primarul orașului Cernăuți și lideri români reprezentativi pentru mediul academic și societatea civilă.

Sebastian Burduja și echipa de voluntari au fost însoțiți pe tot parcursul vizitei de Irina Loredana Stănculescu, consulul general al României la Cernăuți, care a organizat și un periplu intens în câteva dintre cele mai reprezentative locuri ale orașului și regiunii: Palatul Național al Românilor, Casa Memorială Aron Pumnul sau Universitatea „Iuri Fedkovîci”.

„Am trecut așadar granița în Ucraina ieri în jurul orei 9:30, după o plecare din București la 3 dimineața. La vama Siret e totul pus la punct, lucrurile merg bine, iar acesta e meritul autorităților. Dincolo de frontieră, toate ne amintesc de casă: satele, drumurile, câmpurile întinse, clădirile vechi din Cernăuți, o comunitate diversă și vie, cu rădăcini istorice și culturale adânci, limba română… toate ne-au reamintit că istoria nu e mereu dreaptă, dar Europa ne poate aduce din nou împreună.

În Cernăuți războiul nu se vede, dar se simte. Din fericire, zona a scăpat de bombe și rachete până acum, dar foarte mulți ucraineni din regiunile atacate s-au refugiat aici, presiunea socială este uriașă. Se aud din când în când alarmele anti-aeriene, dar mai rar, ne spun localnicii. Sunt mulți militari pe străzi, iar instituțiile de stat sunt foarte bine păzite. Dar pe străzile superbe ale orașului, viața merge mai departe”, a declarat Sebastian Burduja.

Ajutoarele umanitare colectate la centrul de donații de la Griviței 200 au ajuns în satul Voloca, foarte aproape de Codrii Cosminului, un loc legendar în istoria poporului român. Întâmpinați de primarul Valentin Glopina, voluntarii au dăruit alimente, dulciuri, jucării și rechizite copiilor de la școala din sat, care i-au întâmpinat cu pâine și sare, dar și cu cântece românești. Satul, celebru pentru rochiile de mireasă unice în lume, realizate chiar acolo, suferă foarte mult ca urmare a războiului.

Sebastian Burduja: Omenia bate traumele unei istorii nedrepte

În Cernăuți, Sebastian Burduja a avut două întâlniri la nivel înalt. Prima, cu guvernatorul regiunii din Ucraina, Serghii Osaciuk, la sediul Administraţia Militară Regională. Cei doi demnitari au vorbit despre sprijinul acordat de România Ucrainei, în cele peste 50 de zile de la invazia rusească, despre nevoile urgente care continuă să apară, dar și despre sprijinul pe care comunitatea de români din regiuni trebuie să îl primească permanent de la oficiali ucrainei. Guvernatorul a subliniat legătura intensă creată între cele două țări, pe care istoria nu le-a adus tot timpul de aceeași parte a mesei: „În aceste zile, când vorbim despre România, ne referim la frații noștri. Vă mulțumim pentru sprijinul uriaș sincer pe care l-ați arătat poporului ucrainean în această luptă împotriva ocupanților ruși”, a spus Serhii Osachuk, conform unei postări de pe pagina Administrației.

A doua întâlnire oficială a fost cu Roman Kliciuk,  primarul Cernăuțiului, care a mulțumit României și poporului român pentru solidaritatea de care dau dovadă.

„Aș vrea să mulțumesc din nou României și poporului român, primarilor orașelor înfrățite, pentru ajutorul acordat Ucrainei. Acestea sunt foarte importante astăzi, precum și ajutoarele pe care le primim și vizitele care au loc. Mulțumesc pentru asistenţa umanitară oferită, pentru susținerea din partea României la nivel diplomatic”, a declarat primarul pentru presa locală.

La Cernăuți, Sebastian Burduja și echipa s-au întâlnit și cu doi membri de onoare a Academiei Române, Alexandrina Cernov şi academician Vasile Tărâţeanu.

„A fost o experiență unică și mă bucur că am reușit să merg însoțit de o parte din echipa de la centrul de donații din Griviței 200, care au muncit zi și noapte pentru refugiați și ucraineni, cu o energie spectaculoasă. Prin această vizită peste graniță am încheiat și activitatea centrului de donații, în această etapă. Absolut toți ucrainenii și românii întâlniți în Cernăuți ne-au mulțumit pentru ceea ce a făcut România pentru Ucraina. Iar asta înseamnă totul. Războiul din ultimele 50 de zile ne-a arătat tuturor că omenia bate traumele unei istorii nedrepte. Putin a reușit să ne aducă din nou împreună, în spiritul solidarității europene.

Am plecat din Ucraina cu durerile și visurile unor generații care rezistă, indiferent de vremuri. Și cu bucuria că am vizitat o parte din istoria României Mari, care nu va dispărea niciodată. Ne-am îndrăgostit cu toții de oraș și de împrejurimi și am promis că ne vom întoarce curând, sperăm în vremuri mai bune. Este un colț de rai pe care orice român, indiferent de unde vine, trebuie să îl viziteze măcar o dată în viață”, a conchis deputatul Sebastian Burduja.

Citește și