Ședința comună a Guvernelor de la București și Chișinău. Pavel Filip: „Între cele două state este o relație de suflet”
„Am stabilit cu domnul prim-ministru o ședință comună de guvern în toamnă la Chișinău și până atunci întâlniri lunare la nivel de echipe de miniștri pentru a impusiona proiectele comune”, a spus premierul Mihai Tudose, în timpul conferinței comună de presă susținută alături de omologul său din Rpublica Moldoca, Pavel Filip.
El a mai spus că, printre „avocații buni” pe care România îi are la Chișinău se numără fostul ministru al Educației din Guvernul Boc, Daniel Funeriu.
„Rămânem în continuare un avocat, un susținător frecvent al Modovei pe plan internațional. (…) La Chișinău sunt patru înalți oficiali europeni care sunt români, unii foști miniștri, și care sunt avocații buni ai intereselor Moldovei și le mulțumim. Chiar mă uit la unul dintre domniile lor, fostul ministru Funeriu”, a spus Tudose.
El a mai vorbit să despre necesitatea finalizării proiectelor comune ale celor două țări.
„Este un efort comun, dar este nevoie de stabilitate și continuitate, fiindcă altfel toate eforturile făcute de către Guvernul din Moldova și de către Guvernul din București pentru a ajuta, dacă nu au și o finalitate – în câțiva ani să parcurgem cât mai repede drumul către Uniunea Europeană pe care era înscris Moldova, este păcat să fi fost eforturi inutile”, a menționat premierul român.
De asemenea, Tudose a anunțat că săptămâna viitoare sau cel târziu peste două săptămâni va avea loc o întâlnire între miniștrii de Interne ai României și Republicii Moldova pentru a discuta despre traficul de frontieră și problemele legate de cetățenie.
La rândul său, premierul moldovean a ținut să sublinieze importanța relației dintre cele două state, precizând că este „o relație de suflet”.
„Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că ați decis să faceți această vizită de lucru la Chișinău în mai puțin de o lună de când v-ați asumat responsabilitatea de a conduce guvernul de la București (…). Acest lucru vorbește și despre atitudinea pe care o are România față de Republica Moldova, acest lucru vorbește și despre relația specială pe care o are Republica Moldova cu România, pentru că nu este o simplă relație bilaterală între două state, nu este o simplă relație între două state vecine, dar este o relație mult mai profundă, o relație de suflet, pentru că vorbim aceeași limbă, pentru că avem aceeași cultură, pentru că avem aceeași istorie”, a spus premierul Republicii Moldova Pavel Filip.
El a trecut în revistă proiectele comune ale celor două țări, precizând că indiferent de culoarea politică a guvernelelior de la București, atitudinea României față de Republica Moldova nu s-a schimbat.
„În pofida unor declarații tari care se mai fac de unii oficiali de la Chișinău, Republica Moldova știe care îi sunt adevărații prieteni și știe care este adevăratul ei drum. Acest drum este spre Europa și spre valorile care definesc spațiul Uniunii Europene”, a mai spus Filip.
Cei doi oficiali au participat după conferința comună de presă la ceremonia de donare a celor 96 de microbuze școlare acordate de Guvernul României autorităților din Republica Moldova.