MĂSURI ÎN CRIZĂ. Prima ședință de Guvern în stare de urgență: sunt adoptate cel puțin 8 OUG-uri. Orban: „Vom injecta BANI în economie”

MĂSURI ÎN CRIZĂ. Prima ședință de Guvern în stare de urgență: sunt adoptate cel puțin 8 OUG-uri. Orban: Vom injecta BANI în economie
Publicat: 18/03/2020, 17:35
Actualizat: 19/03/2020, 00:17

Executivul Orban se reunește în ședință de guvern, miercuri începând cu ora 17.00, pentru prima dată de la instituirea stării de urgenţă în România. GÂNDUL.ro a transmis în regim LIVE VIDEO și LIVE TEXT principalele declarații de la Guvern făcute de premier, în debutul ședinței.

Este prima şedinţă a Cabinetului Orban după învestitura de la sfârşitul săptămânii trecute. Discuția dintre premierul Ludovic Orban și miniștri a avut loc în regim de videoconferinţă. Premierul Orban a spus, la începutul ședinței că Guvernul adoptă azi un prim set de măsuri pentru susținerea mediului economic, puternic lovit de criza generată de coronavirus. Este vorba, în primul rând, de susținerea financiară a efortului de plată pentru șomajul tehnic. dar și asigurarea finanțării pentru capitalul de lucru.

Guvernul va susţine de la buget plata şomajului tehnic pentru companii. Premierul Orban spune că dacă nu ar lua măsuri, companiile ar fi condamnate la pierderea angajaţilor.  Şomajul tehnic al angajaţiilor din companii va fi susţinut de Guvern, de la buget, potrivit unui anunţ făcut miercuri de premierul Ludovic Orban.

Orban spune că fără aceste măsuri companiile ar pierde angajaţii. „Vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate şi al angajaţilor din aceste companii. (…) Deocamdată măsurile la care ne-am gândit sunt pe de-o parte măsuri de a susţine financiar, de la buget, efortul de plată al ceea ce se numeşte şomajul tehnic”, a spus premierul.

Premierul Orban a dat asigurări miercuri în privinţa asigurării continuităţii transporturilor de marfă către România, pentru că şoferii de TIR vor avea măsuri speciale de protecţie pentru a nu sta 14 zile în carantină.

„Pot să vă informez că, la ora acutală, din toate informaţiile oficiale pe care le avem, practic putem spune că fluenţa transportului de marfă este asigurată şi că transportatorii români, care sunt esenţiali în asigurarea legăturilor economice cu celelalte ţări europene, îşi vor putea desfăşura activitatea în condiţii normale”, a spus Orban, în deschiderea şedinţei de Guvern.

https://www.facebook.com/Gandul.info/videos/635443033901149/

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban: Vom injecta bani în economie

– În ceea ce privește impactul economic, urmărim cu mare atenție ce se întâmplă. Sunt efecte negative în economie din ce în ce mai clare, pe care trebuie să le luăm serios în considerare. Sunt domenii de activitate care au fost aproape paralizate: transportul rutier de persoane, în special transportul internațional de persoane, toată industria HORECA – hoteluri, restaurante, cafenele sunt într-o situație critică.

– Inclusiv în domenii economice în care ne așteptam mai puțin există decizii care au fost luate care generează un impact economic negativ.

– Astăzi, vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate și al angajaților din aceste companii, dar va trebui să urmărim în continuare, cu foarte mare atenție, tot ceea ce se întâmplă în economie, nu numai în economia românească, și trebuie să urmărim cu mare atenție evoluțiile economiilor de la nivel european și evoluția economiilor din celelalte țări cu care România are schimburi comerciale importante, pentru a căuta să găsim soluții pentru a reduce impactul negativ.

-Sigur că, deocamdată, măsurile la care ne-am gândit sunt, pe de o parte, măsuri de a susţine financiar, de la buget, efortul de plată a ceea ce se numeşte somajul tehnic. Am ales această formulă dintr-un motiv foarte important. Foarte multe companii, care sunt afectate, sunt companii care funcţionau foarte bine, care îşi desfăşurau activitatea în bune condiții, cu profitabilitate, cu plata la timp a taxelor şi impozitelor, iar aceste companii  sunt afectate de o conjunctură pe care o considerăm de moment.

Aceste companii, foarte multe dintre ele, odată ce trece vârful epidemiei și lucrurile încep să revină la normal, vor avea capacitatea de a relua activitatea în bune condiții și vor avea nevoie de angajații pe care i-au format în timp și care, practic, au făcut parte din echipa fiecărei companii. A nu-i susține pe această perioadă care, repet, este o perioadă care va fi limitată în timp, înseamnă a condamna companiile să piardă acești angajați, pentru că, odată ce se rup, practic, contractele de muncă, odată ce angajații sunt trecuți în șomaj, posibilitatea de refacere a structurii de angajați în fiecare campanie afectată va fi foarte mică.

Deci, capacitatea acestor companii de a reveni într-o activitate cât mai aproape de normal, pe măsură ce se normalizează situația și se reduc consecințele epidemiei, depinde în mare măsură de capacitatea de a ține aceşti angajați într-o formă de susținere, în care statul să fie implicat prin plata acestei forme, să-i spunem, de șomaj tehnic.

De asemenea, vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru. Aceste măsuri vizează nu neapărat companiile care sunt afectate, ci vizează toate companiile, pentru că noi trebuie să fim cu atenția, în egală măsură, asupra activităților economice care pot să continue în condiții normale și să asigurăm capitalul de lucru, să asigurăm resursele financiare necesare pentru a putea să susținem aceste companii.

În mod clar, va trebui să injectăm bani în economie, va trebui să creștem investițiile, să creștem alocările financiare pentru a susține un program amplu de investiții. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oportunități de dezvoltare pentru a putea să creeze, practic, răspuns potrivit la diversele cereri care există pe piața actuală. Ştiți că domnul ministru al economiei deja este implicat într-o comunicare foarte apropiată cu companii care să poată să dezvolte capacitatea de a produce materiale, substanțe, echipamente, care sunt necesare în criza actuală și este păcat să nu folosim cererea de astăzi pentru a putea permite ca anumite companii românești să aibă capacitatea să producă cele necesare bunei funcționări a sistemului de luptă împotriva coronavirus.

„Am fost obligați să luăm măsuri care pot fi considerate severe”

– Este important ca guvernul să își desfășoare activitatea normal și ca toate atribuțiile ministerelor și celorlalte organisme ale administrației centrale și locale să se desfășoare normal

-Trebuie să vă informez pentru început privitor la emiterea primei Ordonanțe semnate de ministrul Marcel Vela și de subsemnatul Am luat măsuri care pot fi considerate severe

– Am suspendată zborurile spre Spania și dinspre Spania Extinderea epidemiei din Spania a generat această măsură pe care o considerăm necesară Am luat măsuri servere, cum ar fi închiderea restaurantelor, cafenelelor, hotelurilor

-Am suspendat competițiile sportive și evenimentele culturale, am redus ocaziile în care oamenii sunt apropiați

– În urma unei discuții personale cu premierul Ungariei am fost informat oficial că se va reglementa situația cu tranzitul în Ungaria. În ce privește transportul de marfă nu vor mai exista restricții. În ce privește transportul de persoane, se va permite transportul în convoi între orele 21.00 și 5.00 dimineața, ora Ungariei, pentru cetățenii care vin dinspre Europa de Vest

Bani pentru românii aflați în carantină

Guvernul Orban are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri un proiect de hotărâre care suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii. Proiectul include şi măsuri pentru cei aflaţi în carantină, care vor primi 230 de lei pentru cazare şi 70 de lei pentru mâncare.

Prim-ministrul Ludovic Orban se află în continuare în autoizolare, în urma confirmării coronavirusului la senatorul liberal Vergil Chiţac, care a participat la şedinţa BPN al PNL de săptămâna trecută.

Orban anunţa, în conferinţa de presă susţinută duminică, faptul că rezultatul testului pentru coronavirus pe care l-a făcut a ieşit negativ.

MĂSURI PROMISE DE GUVERN

Premierul Ludovic Orban a anunțat că, în ședința de miercuri, Guvernul va analiza și va adopta un set de măsuri pentru sprijinirea salariaților, în contextul economic actual.

„Vom da un puternic semnal angajaților și economiei: Guvernul va interveni pentru menținerea locurilor de muncă și continuarea activității în cât mai multe sectoare economice. Pe lângă deciziile pe care le vom lua în ședința de mâine, vom continua să luăm măsuri asupra cărora ne vom consulta cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor”, a subliniat șeful Executivului.

De altfel, mnistrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat marţi seara că este pregătit un pachet de măsuri pentru susţinerea economiei României în această perioadă, iar impactul lui va fi de aproape 2% din PIB.

„Avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine în şedinţa de guvern”, a spus Cîţu.

BANI pentru carantină

Executivul are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, care va începe la ora 17.00, un proiect de hotărâre care suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii. Proiectul include şi măsuri pentru cei aflaţi în carantină, care vor primi 230 de lei pentru cazare şi 70 de lei pentru mâncare.

Suplimentarea bugetului Ministerului va fi făcută din Fondul de rezervă bugetară.

De asemenea, proiectul stabilete şi cheltuielile aferente pentru fiecare persoană carantinată:

„a) alocaţia de cazare in valoare de 230 lei/zi , care include pe lângă costurile legate de asigurarea spatiului de locuit, costurile cu servicii de curătenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora

– în situaţia în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziţie în mod gratuit, alocatia de cazare este in valoare de 50 de lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie,prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora.

b )indemnizaţia de cazare, în cuantum de 70 lei/zi care include următoarele cheltuieli:

– cheltuieli cu hrană –3 mese/zi,servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor şi a veselei de unică folosinţă.

– cheltuieli cu apa –între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unica folosinţă

– cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare –câte 2 pijmale şi 2 perechi depapuci de unică folosinţă pentru toată perioada de carantinare”, arată proiectul de hotărâre.

În cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora vor fi decontate, pe bază de documente justificative.

Sursă foto: Gov.ro

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun...