Ședință de guvern / Pe ordinea de zi: analiză referitoare la modificarea „OUG trenuleț” prin care unii bugetari nu vor mai primi cei 5% în 2024

Publicat: 28 12. 2023, 09:01
Actualizat: 28 12. 2023, 09:08
Sursa Foto/ GOV

Ședință de guvern cu oră neprecizată la Palatul Victoria. Pe ordinea de zi a cabinetului Ciolacu se află în analiză proiectul de modificare a „OUG trenuleț” prin care bugetarii care au primit deja măriri salariale anul acesta, nu vor mai putea primi cei 5% în 2024.

Guvernul are pe masă o analiză referitoare la proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi pentru prorogarea unui termen. Concret, guvernul vrea ca bugetarii care au primit măriri salariale să nu mai primească cei 5% în 2024, așa cum prevedea „OUG trenuleț”. (detalii AICI)

Proiectul, publicat în transparență pe 21 decembrie pe site-ul Ministerului de Finanțe, prevede ca „pentru personalul care a beneficiat de majorări salariale în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2023 și Legii nr. 371/2023, precum și personalul din sistemul de justiție care a beneficiat în cursul anului 2023 de majorarea salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare prin acte administrative emise de ordonatorii de credite, să nu beneficieze în anul 2024 de majorarea acestor drepturi cu 5%”.

Prin urmare, personalul din justiție nu vor mai beneficia de cei 5% din 2024, prevăzuți în „OUG trenuleț”.

Proiectul de OUG poate fi consultat integral – AICI.

Condiții noi pentru operatorii economici

Prin acest proiect se introduc și condiții noi pentru operatorii economici proaspăt înființați în condițiile legii, astfel: „Bugetele de venituri și cheltuieli să se aprobe până la finele exerciţiului financiar al anului curent”

„Estimarea indicatorilor economico-financiari prin bugetele de venituri și cheltuieli după data aceasta, implică eliminarea caracterului previzional al bugetului și posibilitatea unei analize a performanțelor manageriale în funcție de gradul de realizare al obiectivelor de performanță. De asemenea, aprobarea unui buget de venituri și cheltuieli trebuie să aibă loc înainte de efectuarea cheltuielilor, motiv pentru care considerăm că aprobarea bugetului după data propusă, respectiv 150 de zile de la aprobarea legii anuale a bugetului de stat ar presupune confirmarea indicatorilor economico-financiari realizați. Pentru a avea un tratament unitar cu celelalte categorii de entități publice se propune prorogarea
până la data de 30 iunie 2024 a termenului de implementare la nivelul agenţiilor/autorităţilor”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

Cum justifică Palatul Victoria măsura?

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, executivul justifică măsura „întrucât bugetul de venituri și cheltuieli reprezintă principalul instrument de previziune și urmărire a echilibrului financiar anual al operatorilor economici se propune ca bugetele de venituri și cheltuieli să fie transmise la Ministerul Finanțelor în vederea avizării în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat și se aprobă, în condițiile alin.(1)-(3) în termen de 150 zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat”.

Guvernul mai are pe masă și un proiect de lege care transpune o directivă europeană și care prevede obligativitatea asigurării RCA pentru trotinetele electrice. De asemenea, un alt proiect pe ordinea de zi prevede suplimentarea contingentului de lucrători străini de pe teritoriul României. (mai multe detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO UPDATE | Guvernul a adoptat BUGETUL pe 2024, după o ședință amânată de mai multe ori / Marcel Ciolacu: „O să facem un buget noaptea ca hoții”

DOCUMENT. „Ordonanţa trenuleț”, publicată în Monitorul Oficial: Cresc amenzile, salariile profesorilor majorate cu 20%, angajările la stat, înghețate