Comasarea alegerilor și traseismul politic, adoptate de Guvern/ DOCUMENT OFICIAL
This browser does not support the video element.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat în ședința extraordinară de vineri ordonanța de urgență care permite traseismul primarilor și consilieri. De asemenea, alegerile locale și cele europarlamentare pot fi organizate pe data de 9 iunie.
„Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a precizat că AEP a fost coautor, alături de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe, la elaborarea proiectului de OUG.
„Dacă cele două tipuri de alegeri, europarlamentarele şi locale, ar fi fost organizate separat, tot am fi avut nevoie de un act normativ, de o ordonanţă de urgenţă, deoarece între timp au intervenit modificări tehnice care făceau necesară reglementarea acelor domenii. Una din modificări priveşte organizarea votului în străinătate. S-a renunţat la ideea acelor liste suplimentare care erau consemnate cu pixul şi semnătura celor care votau. Acum folosim Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot”, a spus Toni Greblă.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Executivul va adopta proiectul de OUG inițiat de Ministerul Afacerilor Interne privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, pe 9 iunie.
Astfel, în proiectul pus în dezbatere publică pe 29 februarie este specificat faptul că „alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 se desfășoară în ziua de duminică, 9 iunie 2024″.
Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie începe la data de 12 martie și se încheie în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României.
În curs de actualizare!
POTRIVIT OUG, se instituie o derogare pentru alesul local care este în exercițiu mandatului de a-și păstra mandatul dacă optează pentru a candida din partea altui partid politic decât cel pe listele căruia a fost ales în anul 2020, până la momentul intrării în exercițiul mandatului de către cel ales în anul 2024.
O astfel de prevedere ține cont de necesitatea de a nu li se încalcă acestor persoane dreptul de asociere în partide politice și dreptul de a fi ales, ca efect al deciziei de a decala alegerile locale. Dacă nu li s-ar permite persoanelor care acum exercita funcția de primar și de președinte de consiliu județean, respectiv de consilieri locali sau județeni să candideze din partea altor partide la alegerile din 9 iunie 2024, atât locale, cât și pentru Parlamentul European, li s-ar încălca dreptul la asociere în partide politice, se arată în OUG.
Consultați aici DOCUMENTUL OFICIAL.