Parlament. Camera Deputaților. PSD și PNL, ședințe separate, la aceeași oră. Liberalii s-au strâns cu toții la grupul PNL din Camera Deputaților, pentru ultimele discuții înaintea ședinței de coaliție, care va avea cuvântul final.
UPDATE 17.30
PNL a votat pentru comasare și liste comune la europarlamentare. Au fost 58 voturi pentru, împotrivă 5 și 2 abțineri.
UPDATE 17.20
Președintele PNL a venit cu argumente, în ședința conducerii, în favoarea comasării alegerilor.
Comasarea va putea să asigure o prezență cât mai mare a cetățenilor la vot. Va anula riscul creșterii curentelor extremiste și, nu în ultimul rând, va asigura stabilitatea politica, coerența actului de guvernare și evitarea unei situații de degringolada în condițiile în care la granița României există un conflict care din păcate are un potențial care vizează nu numai Ucraina, ci și Republica Moldova.
Ciucă le-a spus că în negocierile cu PSD a ținut cont de ceea ce a însemnat activitatea PNL.
Fiind vorba de o negociere, am ținut cont de ceea ce a însemnat activitatea PNL, din momentul în care și-a asumat guvernarea până astăzi și nevoia de a asigura activitatea politica si continuarea actului de guvernare.
PNL a avut ca obiectiv principal dezvoltarea României. Și îl are în continuare. În acest sens, s-au depus toate eforturile pentru absorbția fondurilor europene într-un procent cat mai mare. Am încheiat anul 2023 cu o absorbție de peste 95%.
PNL, dincolo de asigurarea încrederii investitorilor și absorbției investițiilor străine în sume record, s-a preocupat să asigure bani pentru investiții și ne-am preocupat de ceea ce înseamnă modernizarea Românie în mediul rural.
Ciucă le-a spus și care au fost liniile roșii în negocieri.
Am avut liniile roșii de care partidul nu s-a desprins: cota unică, pilonul 2 de pensii, sprijinirea și consolidarea mediului de afaceri și a capitalului autohton. Am făcut tot ce a fost posibil pentru a sprijini toate proiectele care vizează industrializarea țării. Si sprijinul pe care PNL l-a asigurat pentru fermierii din România. Dezvoltarea sectorului energetic, dincolo de masurile luate pentru trecerea tarii prin criza energetica.
Știrea inițială
Niciun lider important nu a dorit să intre în detalii despre alegerile europarlamentare și locale, dată și candidați. Răspunsul lui Gheorghe Flutur a fost scurt și cuprinzător: Ne descurcăm.
Interesul jurnaliștilor pentru o mai multe detalii despre o alianță cu PSD a rămas fără răspuns și de la secretarul general al partidului.
Nu ştiu să vă spun ce urmează să decidă Biroul Politic Naţional, a spus Lucian Bode, întrebat miercuri la Parlament dacă alianţa PNL şi PSD înseamnă un nou USL.
Întrebat dacă o decizie a fost deja luată la Palatul Cotroceni, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, Bode a răspuns: „Nu am participat acolo. De unde să ştiu eu ce s-a decis?”.
În partea cealaltă, și liderul PSD a primit aceeași întrebare. „Nu mi-a transmis nimic”, a răspuns Marcel Ciolacu.
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a fost întrebat înaintea ședinței cât va câștiga sau va pierde partidul dacă va avea candidaturi pe listă comună cu PSD.
Există acest risc pe care îl asumăm pentru un lucru foarte bine asumat: stabilitatea ţării şi a guvernării, a răspuns preşedintele PNL.
Știre în curs de actualizare
CITEȘTE ȘI: