Ședința solemnă a Parlamentului cu ocazia Zilei Naționale | Klaus Iohannis: Clasa politică și guvernanții trebuie să-și concentreze eforturile pentru a răspunde nevoilor societății, iar parteneriatul cu cetățenii să fie unul onest și credibi / Majestatea Sa Margareta, printre participanți
Ora 14:40 Discursul Președintelui României de la Ședința Solemnă | Klaus Iohannis îndeamnă aleșii să fie de acord cu creșterea numărului de parlamentari de Diaspora / Orice atac la adresa statului de drept poate deschide calea unor abuzuri. Pericole există
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că devotamentul românilor din străinătate față de România trebuie recunoscut și instituțional, prin creșterea numărului de parlamentari care să reprezinte Diaspora.
„Lăsăm în urmă un an electoral încărcat. Deși ne-am confruntat cu numeroase tensiuni și conflicte, cu instrumentalizarea politică a unor teme sensibile și cu încercări de adâncire a faliilor din societate, marele câștig al acestui an este faptul că românii, prin votul lor, au spus clar și răspicat că vor o Românie pro-europeană, puternic atașată valorilor democrației și ale statului de drept, o țară prosperă, cu sisteme publice performante, cu o justiție independentă, cu o clasă politică aflată în slujba cetățenilor. Prin alegerile făcute la referendum, la scrutinul european și la cel prezidențial, românii au votat pentru a nu uita cine suntem și încotro vrem să ne îndreptăm. Ce legătură mai puternică cu idealurile istorice pe care le celebrăm în aceste zile decât această reconfirmare fermă a identității noastre naționale!”, a declarat Klaus Iohannis, luni, în plenul reunit al Parlamentului.
Șeful statului a salutat participarea românilor de peste hotare în număr mare la vot, fiind o dovadă că sunt o parte integrantă a națiunii noastre.
Știre inițială
În timpul ședinței solemne, care va începe la ora 14.00, vor susține alocuțiuni președintele Klaus Iohannis, președinții Senatului și Camerei Deputaților, Teodor Meleșcanu și Marcel Ciolacu, premierul Ludovic Orban și reprezentanții grupurilor parlamentare. potrivit memorandumului intern aprobat pe 12 noiembrie de Birourile permanente reunite ale celor două camere ale Legislativului.
Printre invitați se numără foști șefi de stat, Custodele Coroanei, Margareta, Patriarhul BOR, Arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice și greco-catolice, președinții Curții Constituționale și Înaltei Curți de Casație și Justiție, guvernatorul BNR, Avocatul Poporului, președintele Academiei Române, primarul general al Capitalei, directorii SRI, SIE, SPP și STS, precum și șefii misiunilor diplomatice.