Ordonanța nr. 14, prin care s-a abrogat OUG de modificare a codurilor penale, va fi discutată marți în ședința plenului CSM. Întrebată dacă actul normativ poate fi un motiv de îngrijorare, Cristina Tarcea, președintele instanței supreme, a declarat : „Dacă s-ar urma procedurile obișnuite, jurisprudența Curții Constituționale și a Înaltei Curți, nu. Dar totul e posibil în ziua de azi.”
În ceea ce privește retragerea de către Ministerul Justiției a proiectului de lege privind modificarea codurilor penale la doar câteva ore după ce a anunțat publicarea lui, Tarcea declarat :
„Nu știu ce s-a întâmplat la Ministerul Justiției, cert este că și noi, la Înalta Curte, ieri dimineață, când venisem foarte optimistă la serviciu, că nu se mai poate întâmpla nimic altfel de cum prevede Constituția, am primit proiectul de lege cu rugămintea de a transmite un punct de vedere până pe data de 10 februarie. Am auzit și eu ulterior la televizor faptul că s-ar fi retras din procedura de consultare acest proiect de lege. De fapt, noi nu am primit adresa direct de la Minister, ci de la CSM. (…)
Azi dimineață am primit, într-adevăr, o adresă prin care mi se comunică faptul că s-a constituit un grup de lucru și că suntem desemnați să ne numim și noi reprezentanții, lucru pe care îl vom face în cursul zilei de astăzi. Sper ca tot ce s-a întâmplat zilele astea să fie o lecție pentru toată lumea și lucrurile să intre pe făgașul normal. În conținutul adresei pe care am primit-o azi, mi se spune că vom fi anunțați ulterior cu privire la prima constituire a grupului de lucru.”
Ministerul Justiției a transmis că instituția nu este preocupată să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea codurilor penale.
„Ministerul renunță la proiect întrucât dorește elaborarea unuia mai complex”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituției, Cristina Liță.