Prima pagină » Știri politice » Șefa ÎCCJ, mesaj pentru Toader: Îmi e greu să cred că ar putea să ignore avizul CSM. Sunt patru puncte nevralgice la Legile justiției

Șefa ÎCCJ, mesaj pentru Toader: Îmi e greu să cred că ar putea să ignore avizul CSM. Sunt patru puncte nevralgice la Legile justiției

Șefa ÎCCJ, mesaj pentru Toader: Îmi e greu să cred că ar putea să ignore avizul CSM. Sunt patru puncte nevralgice la Legile justiției
Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a declarat că, în plenul CSM de joi, a acordat un aviz pozitiv cu observații, în cadrul căruia s-a atras atenția asupra a patru „puncte nevralgice" la pachetul de Legi ale justiției, precizând că votul său nu a fost unul politic. Tarcea a lăsat să se înțeleagă că nu crede că ministrul Justiției ar putea să ignore avizul CSM.

„Am fi atras atenția tuturor, prin avizul cu observații, asupra punctelor pe care noi le considerăm nevralgice. Este vorba despre trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției – noi doream să subliniem faptul că nu suntem de acrod cu această soluție. Mai este vorba de răspunderea magistraților – doream să atragem atenția asupra faptului că nu respingem o modificare a acestei dispoziții legale, dar ea se impune nuanțată față de propunerea ministrului Justiției. Este vorba, desigur, de problema numirii procurorilor-șefi din cadrul parchetelor. Și cea de-a patra problemă era a vârstei la care se poate admite la INM”, a declarat președintele ICCJ, Cristina Tarcea.

Magistratul a mai subliniat că nu comentează faptul că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a lipsit de la dezbaterea privind proiectul de legi pe care el însuși le-a propus.

„Nu știu ce să spun. Dânsul spunea că avea niște date anterioare, niște informații anterioare cu privire la ceea ce s-ar putea petrece astăzi în cadrul CSM. Eu, sinceră să fiu, nu am avut aceste date, am venit absolut inocentă și de bună credință la ședinșa CSM de astăzi (joi- n.red.). Este o opțiune pe care eu nu o comentez”, a mai spus Cristina Tarcea.

Întrebată dacă prezența ministrului Justiției la ședința CSM ar fi putut să schimbe rezultatul votului, Tarcea a răspuns afirmativ.

„Sigur că da, pentru că ați urmărit doar o parte din dezbateri, dar, în cadrul deliberărilor, noi aducem argumente serioase și legale, și de oportunitate atunci când e cazul și dialogul întotdeauna, cred, că are rezultate constructive”, a spus șefa ÎCCJ.

Referitor la comentariile potrivit cărora avizul pozitiv ar fi fost rezultatul unui joc politic, președintele ICCJ a explicat că votul său nu a fost unul politic și că își dorește ca orice demers din partea instituției pe care o conduce să fie independent politic.

„Din păcate, în ziua de astăzi, în România, totul se speculează politic. Mă feresc ca nimic din ceea ce pornește de la ICCJ să nu fie interpretat politic, pentru că mi-am impus ca unul dintre obiectivele mandatului meu să nu se facă politică în ICCJ. Asta, nu că s-ar fi făcut înainte. Nu a fost un vot politic, a fost un vot de bună credință, în care noi am crezut și în care am dorit să subliniem faptul că există probleme în acel proiect”, a declarat Cristina Tarcea.

Pe de altă parte, în eventualitatea în care scorul ar fi fost altul, întrebată dacă s-ar fi ținut cont de observațiile formulate, Tarcea a răspuns: „Avizul e unul consultativ, dar să nu uităm că este vorba de legile justiției, de legile privind statutul magistraților, organizarea și funcționarea instanțelor, organizarea și funcționarea CSM și îmi e greu să cred că persoane, chiar dacă cu o expertiză remarcabilă în domeniul juridic, care nu au activat în cadrul acestor structuri ar putea să ignore avizul CSM”.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiției , cu 10 voturi la 8.