Prima pagină » Știri politice » Șefa TVR respinge acuzațiile de cenzură în cazul interviului nedifuzat cu Cioloș: „Această situație a domnului premier e fără precedent”

Șefa TVR respinge acuzațiile de cenzură în cazul interviului nedifuzat cu Cioloș: „Această situație a domnului premier e fără precedent”

Șefa TVR respinge acuzațiile de cenzură în cazul interviului nedifuzat cu Cioloș:
Președintele CA al TVR, Irina Radu, a respins, luni, după o întrevedere cu membrii Comisiei de cultură din Camera Deputaților, acuzațiile de cenzură primite după ce TVR nu a difuzat un interviu cu premierul Dacian Cioloș, susținând că interviul va fi planificat la o altă dată. În viziunea sa, difuzarea interviului cu fostul candidat PSD la scrutinul prezidențial din 2014, Victor Ponta, la "Viața satului", a fost o eroare. Cu toate acestea, Irina Radu a ținut să precizeze că "ar trebui făcute precizări mult mai clare", în contextul în care situația premierului Dacian Cioloș "e fără precedent". "Nu candidează, dar se află pe afișe, în spoturi și așa mai departe", a adăugat Irina Radu.

Da, mi-am dat OK-ul pe această decizie și am dat și explicațiile. Cred că se văd destul de clar din comunicat. (…) Cenzură… Toate televiziunile au titrat: «Cenzură la TVR». Cenzură nu asta înseamnă. Cenzură înseamnă să interzici să apară ceva, nu să planifici la o altă dată difuzarea sau să dai dintr-un interviu 10 minute, iar 30 tăiate. Aia înseamnă cenzură! Așa s-a vorbit despre o altă planificare și nu înțelegem de ce neapărat trebuie să întrebe lumea când dăm, de ce dăm, de ce nu dăm. Asta mie, ca jurnalist, îmi crează suspiciuni”, a declarat Irina Radu după audierile din Parlament.

Irina Radu a precizat că difuzarea interviului cu candidatul la alegerile prezidențiale din 2014, Victor Ponta, la „Viața satului”, în același an, a fost o eroare.

„Trebuie să repetăm aceleași probleme? Eu nu eram președinte atunci, era altcineva, dar țin minte ce s-a întâmplat. Chiar acel președinte a spus la un post de televiziune că are părerea că TVR a luat o decizie bună”, a menționat Radu.

Referindu-se la audierea din Parlament, Irina Radu a catalogat-o drept o „discuție constructivă”.

„Am explicat conjunctura, de ce ne-am îndreptat și am luat această decizie. Am subliniat, nu-mi place să mă laud, dar uneori e necesar, am întrebat dacă în cele 15 luni s-a plâns cineva vis-a-vis de echilibrul meu, de felul în care am tratat partidele sau persoanele din politică. Nu văd de ce ar fi acum suspiciuni dintr-odată. Pe de altă parte, ca plus, cred că ne-am dat cu toții seama că trebuie schimbată legislația privind tratamentul personalităților în campania electorală. Din punctul meu de vedere ar trebui făcute precizări mult mai clare, pentru că această situație a dlui premier Cioloș e fără precedent. Nu candidează, dar se află pe afișe, în spoturi și așa mai departe”, a conchis șeful TVR.

Președintele CA al TVR, Irina Radu, a fost audiată luni, începând cu orele 14.00,  în Comisia de cultură a Camerei Deputaților, potrivit președintelui comisiei, Gigel Știrbu. Solicitarea a fost făcută în urma refuzului TVR de a difuza un interviu acordat de premierul Dacian Cioloș.

„Audierea a fost solicitată de mai mulți colegi din Comisie. Sunt câțiva colegi care, pe bună dreptate, sunt revoltați. Nouă ni se solicită de fiecare dată să salvăm TVR, să găsim soluții, iar conducerea instituției ia decizii, din punctul meu de vedere, deloc benefice. Care este rolul TVR în definitiv, dacă șefa instituției ia astfel de decizii de a cenzura apariția primului-ministru pe postul public de televiziune?”, declara deputatul PNL.

În acest context, Gigel Știrbu preciza că Irina Radu, președintele CA al TVR, a fost convocată la ora 14.00 pentru a fi audiată cu privire la motivele pentru care TVR 1 a decis să nu difuzeze un interviu acordat de premierul Dacian Cioloș, deși anunțase că va fi dat, duminică, în timpul emisiunii „Viața Satului”. TVR a motivat că este campanie electorală, iar premierul este imaginea unui partid.

„Având în vedere perioada de campanie electorală pe care o traversăm, conducerea SRTv a decis amânarea difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloș emisiunii «Viața Satului». Dorim evitarea oricăror interpretări care s-ar putea naște din mai multe motive. Primul motiv decurge din faptul că premierul reprezintă imaginea de campanie a unui partid, ceea ce poate crea impresia unei emisiuni de campanie — și ar fi incorect; imaginea premierului apare atât pe afișele, cât și în clipurile electorale care se difuzează pe toate posturile, inclusiv la TVR”, anunța, duminică, TVR.

„Premierul a fost invitat deja la TVR, în timpul acestei campanii electorale, participând la o emisiune live, pe TVR 1, o oră, săptămâna trecută, pentru a face bilanțul unui an de guvernare”, mai preciza TVR.

Radu Carp, membru în CA al TVR propus de PNL, i-a adresat, duminică, o scrisoare directorului Irina Radu, cerând ca motivele pentru care televiziunea publică a decis să nu difuzeze emisiunea la care a participat premierul Dacian Cioloș să fie lămurite de Comisia de Etica a TVR.

”În calitate de membru al Consiliului de Administrație al TVR, solicit oficial ca toate circumstanțele care au dus la nedifuzarea unei emisiuni la care participa primul – ministru (în condițiile în care TVR are ca menire asigurarea dreptului la informație, inclusiv a mesajelor înalților demnitari pe probleme de politici publice) să fie lămurite de Comisia de Etică a TVR pentru a identifica persoanele care se fac vinovate de acest grav incident”, a declarat Radu Carp în scrisoarea adresată directorului TVR, Irina Radu.

Carp a remintit că în anul 2014, Victor Ponta în calitate de premier și candidat la alegerile prezidențiale a participat lal emisiunea Viața Satului, fapt care a provocat „dezaprobarea generală”.

„În 2014, realizatorii aceleiași emisiuni Viața satului îl invitau pe primul – ministru de atunci, Victor Ponta, ceea ce a provocat dezaprobarea generală, în contextul în care acesta era candidat la alegerile prezidențiale. În 2014 un premier candidat participă la o emisiune la care în 2016 i se interzice unui alt premier care nu este candidat să participe. Există vreo logică editorială care să explice cele două decizii?”, a concluzionat Radu Carp.

 

Citește și