Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că răspunsurile date de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, cu privire la OUG care permite migrația aleșilor locali au fost „foarte echilibrate și foarte corecte”, el arătând că, ulterior, că acestea au fost distorsionate în presă.
„Am văzut la televizor și vreau să mulțumesc reprezentantului SUA, domnul Thompson, care a răspuns de fiecare dată foarte echilibrat și foarte corect, chiar dacă după aceea ce a răspuns dânsul a fost distorsionat în presă”, a spus Ponta.
El a spus că îi dă dreptate lui Thompson referitor la dezbaterile privind ordonanța și arătat că aceasta va fi dezbătută și adoptată de Parlament înainte de a expira termenul de 45 de zile.
„Am văzut că a spus un singur lucru legat de posibilitatea dezbaterilor și aici are dreptate și din acest motiv sunt 45 de zile în care ordonanța produce efecte. Săptămâna viitoare se adoptă de către Senat, pleacă la Cameră, deci în mai puțin de 45 de zile au loc dezbaterile parlamentare, se adoptă, după care politrucii Iohannis și Blaga, la ordinele domnului Băsescu, să conteste la Curte să ne spună Curtea ce să facem”, a adăugat Ponta.
Premierul Victor Ponta a avut, miercuri, la Palatul Victoria, o discuție cu însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA, Dean Thompson, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.
Contactat de MEDIAFAX, premierul Ponta a confirmat întâlnirea cu diplomatul american și a precizat că discuția a vizat teme ce privesc NATO și apropiatul summit al Alianței.
Ambasada SUA a precizat, la rândul său, pentru MEDIAFAX, cu privire la întâlnire, că „însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA se întâlnește în mod constant cu oficiali români să discute probleme bilaterale”.
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, a declarat, într-un interviu acordat „Gândul”, referitor la ordonanța privind migrația aleșilor locali, că cea mai bună cale de urmat o reprezintă o procedură parlamentară transparentă.
„Înainte de mișcarea făcută de Guvern, am avut discuții cu toate părțile implicate. Am vorbit cu oameni din Guvern, am vorbit cu oameni din afara Guvernului, pe mai multe niveluri. Declarația noastră nu a luat vreo poziție pe substanța problemei, referindu-se mai degrabă la procedură și la faptul că noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba despre schimbat legi”, a declarat, într-un interviu acordat gandul.info, Însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei SUA, Dean Thompson, referitor la Ordonanța privind migrația aleșilor locali, publicată marți în Monitorul Oficial.
Rugat să comenteze faptul că premierul Ponta a mers mai departe cu Ordonanța de Urgență, deși Ambasada SUA a avut o reacție înainte de adoptarea ei, Thompson a afirmat că îngrijorarea misiunii diplomatice a avut legătură cu procedura.
„Cred că trebuie să ținem cont că niciuna dintre aceste chestiuni nu are legătură cu Statele Unite, ci cu România, cu liderii săi și cu procesul de guvernare. Aceasta este o decizie pe care Guvernul a luat-o pe baza propriilor calcule și a eforturilor sale de a face – îmi imaginez – ceea ce acesta crede că trebuie făcut. Noi ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la procedură. Ne-am dori să vedem o procedură mai transparentă când vine vorba despre astfel de lucruri”, a subliniat Thompson.
Întrebat dacă este anti-democratic să schimbi regulile în timpul jocului, diplomatul american a reiterat faptul că procedurile trebuie să fie transparente.
„Nu cred că este cazul să încep să comentez dacă ceva este anti-democratic sau nu. Din nou, aș reitera că ce încercăm să facem cu România acum este să creăm situația în care toate procedurile din sistem sunt transparente, deschise și pot fi înțelese de toată lumea. În acest moment, România vrea să își creeze o imagine foarte puternică, în țară și în străinătate, drept un mediu sănătos de afaceri, un partener solid al NATO și al celorlalte instituții din care face parte. Astfel, în aceste instituții, există anumite așteptări, idei despre cum ar trebui să se procedeze în anumite situații. La asta va munci România în continuare”, a spus Thompson.
Aleșii locali care își vor schimba formațiunea, în termenul de 45 de zile prevăzut de OUG care permite migrația aleșilor locali, o vor putea face o singură dată, ordonanța prevăzând și că opțiunea este pentru partid, organizație a minorităților naționale sau statut de independent.
„Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) și art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență primarii și președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații care au fost declarați supleanți, își pot exprima în scris și o singură dată opțiunea cu privire la partidul politic, organizația minorității naționale din care doresc să facă parte sau să devină independenți, fără ca aleșii locali respectivi să-și piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”, se arată în ordonanța de urgență publicată marți în Monitorul Oficial.
Proiectul legii de aprobare a OUG a ajuns și la Senat, prima Cameră sesizată pentru dezbaterea actului normativ.
Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că actul normativ a fost înregistrat la Secretariatul general al instituției, urmând să intre în parcursul legislativ.
Astfel, proiectul legii de aprobare a OUG va fi înscris pe ordinea de zi a Biroului Permanent, care îl va distribui spre dezbatere comisiilor de specialitate, acestea urmând să elaboreze raportul ce va fi supus ulterior votului plenului.
După votul în plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaților, care are competență decizională.
Ordonanța de urgență se consideră intrată în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, fiind îndeplinită și prevederea de depunere la Camera competentă.
În interviul acordat gândul, Dean Thompson atinge cele mai importante subiecte interne și externe ale momentului: de la „ordonanța traseiștilor”, statul de drept și lupta împotriva corupției, la libertatea presei și viitorul președinte al României și până la acțiunile Rusiei în Ucraina și principalele decizii care se vor lua la summitul NATO de la finalul săptămânii.
INTERVIUL EXCLUSIV CU DEAN THOMPSON POATE FI URMĂRIT AICI
Cine este Dean Thompson
Dean Thompson are peste 20 de ani de experiență în diplomație. Înainte să vină la București, cel mai înalt post diplomatic deținut până acum, a fost consul în Calcutta, India. Anterior, a mai avut posturi în misiunile diplomatice americane din Sri Lanka, Paraguay și Bangladesh.
Până la venirea unui nou ambasador american la București, Thompson este Însărcinat cu Afaceri ad interim.
La mai bine de un an și opt luni de la plecarea lui Mark Gitenstein din România, Administrația Obama încă nu a făcut o nominalizare pentru un nou ambasador american. De altfel, țara noastră este singurul stat NATO care nu are nici măcar propunere de ambasador, o situație explicată de americani și oficialii români deopotrivă prin problemele politice interne de la Washington și divergențele continue dintre democrați și republicani.
Realizator: Alina Matiș
Cameraman: Dorel Avăcăriței
Editor de imagine: Daniel Ivan
Producător: Cezar Helmis