”Săptămâna viitoare în Comisia de buget, finanțe din Camera Deputaților vom avea o discuție cu președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) și cu președintele ANAF pe problema paradisurilor fiscale din Panama, privind conturile și tranzacțiile financiare care s-au făcut prin firmele din acest paradis fiscal și să vedem ce măsuri întreprind aceste instituții. Trebuie să avem o reacție mai ales pentru că sunt persoane din România care au înființat firme în Panama și sunt convins că multe tranzacții s-au derulat prin acele firme și nici Fiscul român și nici Oficiul nu știu de aceste tranzacții. S-ar putea să fie vorba despre evaziune fiscală, spălare de bani”, a anunțat liberalul.
Gheorghe Ialomițianu a afirmat că, potrivit legii, impozitarea profiturilor se face în țara în care se obține profitul, nu acolo unde firma este înregistrată.
„Spunea o persoană care a deschis o firmă în Panama că voia să plătească impozite mai mici. Problema este a transparenței, pentru că s-ar putea ca multe tranzacții pe care le-a derulat prin (firma-n.r.) din Panama să nu fi fost declarate în România, iar Fiscul român să nu-și fi luat impozitul. Orice activitate care se desfășoară în România trebuie impozitată aici, nu în Panama. Înființarea (acestor offshore-uri-n.r.) este legală, dar problema este să desfășori activitatea în țara respectivă, nu să desfășori activitatea economică în România, iar înregistrarea veniturilor să se facă în firma din paradisul fiscal, pentru că orice activitate care se desfășoară în România se impozitează în România, așa este legea română și la nivel european legislația spune la fel, impozitarea profiturilor se face în țara în care obții profitul, nu unde deții firma”, a mai spus Ialomițianu.
Deputatul PNL a precizat că trebuie văzută care este proveniența banilor și dacă aceștia au fost transferați legal sau ilegal în Panama.
„În momentul în care nu plătești impozit în România, înseamnă că ai făcut evaziune fiscală. Să vedem proveniența banilor, dacă au fost transferați din România în mod ilegal, lucrurile acestea trebuie cercetate”, a subliniat liberalul.
Gheorghe Ialomițianu a recomandat instituțiilor ablitate înființarea unui grup de lucru comun la nivelul UE pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale sau a spălării de bani.
„Fac o recomandare instituțiilor, să facă demersuri ca la nivelul UE să se formeze un grup de lucru și să acționeze în comun pentru că individual nu vom avea mare succes în prevenirea și combaterea evaziunii fiscale sau a spălării de bani. Avem legislație europeană care se referă la constituirea de grupuri pentru a combate și preveni fie evaziunea fiscală, fie spălarea banilor. Trebuie să face aceste demersuri, rezultatele vor fi reduse dacă fiecare țară va acționa individual”, a conchis Ialomițianu.
Premierul Dacian Cioloș a declarat marți că nu a discutat cu șeful ANAF despre dosarele Panama și a precizat că inspectorii agenției nu au nevoie de dispoziție de la primul-ministru pentru a-și face treaba dacă ei consideră că s-a încalcat legea.