Prima pagină » Știri politice » Șeful ANI despre decizia în cazul Diaconu: Este regretabil că s-a ajuns la Curtea Constituțională

Șeful ANI despre decizia în cazul Diaconu: Este regretabil că s-a ajuns la Curtea Constituțională

Președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că este regretabil că s-a ajuns la Curtea Constituțională pentru punerea în executare a unei hotărâri a instanței supreme referitoare la incompatibilitatea senatorului Mircea Diaconu.

Președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că este regretabil că s-a ajuns la Curtea Constituțională pentru punerea în executare a unei hotărâri a instanței supreme referitoare la incompatibilitatea senatorului Mircea Diaconu.

Întrebat cum comentează faptul că s-a ajuns în situația ca judecătorii constituționali să rezolve conflictul juridic ivit ca urmare a nepunerii în aplicare a hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție dată în cazul senatorului Mircea Diaconu, Horia Georgescu a declarat: „Este regretabil ca s-a ajuns la această situație. Nu este primul caz. Și în cel al lui Victor Alistar – nominalizat de Senat ca reprezentant al sociețății civile în CSM, deși exista un act administrativ pe incomptatibilitate, având interdicție trei ani de a ocupa o funcție publică – s-a ajuns la Curtea Constituțională”.

În opinia președintelui ANI, faptul că de fiecare dată se ajunge la Curtea Constituțională este „regretabil”, întrucât arată că mecanismele statului de drept nu fucnționează, judecătorii constituționali fiind cei care stabilesc ilegalitatea unei hotărâri a Senatului.

În urma deciziei Curții Constituționale de miercuri, Plenul Senatului trebuie să se întrunească de urgență și să constate revocarea senatorului.

Curtea Constituțională, cu unanimiate de voturi, a constatat, miercuri, existența unui conflict juridic de natură constituțională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție, și autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, conflict declanșat prin refuzul Senatului României de a lua act de încetarea de drept a calității de senatorului Mircea Diaconu, prin rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii judecătorești prin care se constată starea de incompatibilitate a parlamentarului.

În 27 ianuarie 2011, ANI a informat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condițiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa și funcția de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcție de conducere specifică unei instituții publice locale. Ulterior, Diaconu și-a dat demisia din funcția de director de teatru, iar parchetul a declanșat o anchetă privind conflictul de interese în care s-a aflat parlamentarul.

În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât irevocabil că senatorul Diaconu s-a aflat în stare de incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului să pună în aplicare sentința judecătorească.

Parlamentul a dat vot negativ, astfel că forul magistraților, Consiliul Superior al Magistraților s-a adresat Curții Constituționale.

Curtea a admis că este un conflict juridic de natură constituțională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial.

Citește și