Șeful de campanie al PNL: „Dacă dvs. vreți ca relația dintre un bărbat și un bărbat să fie familie, nu este un pericol?”
This browser does not support the video element.
După ce în urmă cu o săptămână PNL anunța ca la nivel de partid s-a votat cu „o majoritate zdrobitoare” ratificarea unui protocol pentru susținerea inițiativei organizației Coaliția pentru Familie de modificare a Constituției, primarul Aradului și șeful de campanie al liberalilor, Gheorghe Falcă, a declarat luni, la Interviurile Gândul, că acesta a fost deja semnat, precizând că nu e cazul ca oamenii să fugă de realități, pentru că o familie formată din persoane de același sex ar putea fi considerată un pericol. „În primul rând, haideți să vedem, că am senzația că fugim de realități. Nici nu vreau să ajung doar la Biblie, vorbim de realități. Familia, ca familie, cea care dă viață, este constituită din bărbat-femeie și astăzi în Codul Civil. Dacă dumneavostră vreți ca relația dintre un bărbat și un bărbat să fie familie, nu este un pericol? Eu nu cred că dumneavoastră ați vrea să vedeți pe stradă, copilul dumneavoastră să vadă pe stradă doi, bărbat-bărbat care la rândul lor au grijă de un copil. (…) Mi-e teamă să nu o luăm pe o pantă greșită, iar acum acest lucru există. Voința a trei milioane și ceva de oameni nu poate fi oprită nici măcar de PSD”, a spus edilul.
Acesta a comentat și poziția președintelui Klaus Iohannis față de inițiativă, precizând că nu s-a discutat cu șeful statului înainte de a semna, dar nici nu consideră că ar fi fost nevoie de așa ceva.
„Nu (n.r. ne-am consultat), dar nu cred că era nevoie, pentru că șeful statului nu a făcut un atac, Doamne ferește, la familie, ci a explicat un lucru și a spus că ar fi regretabil să existe un fanatism religios. Dar tot dânsul, când a văzut că am semnat acea declarație, a spus că e o normalitate și, evident, o solicitare a cetățenilor trebuie să-și vadă de parcurs”, a mai spus Falcă.
Edilul s-a declarat, însă, în favoarea parteneriatului civil, explicând că e normal ca oamenii să aibă șansa să-și poate formaliza într-un fel relația: „Eu susțin că oamenii pot să trăiască liber și în momentul în care va exista în Parlament o formă prin care acești oameni să-și relaționeze traiul, e normal să se întâmple acest lucru”.
Gândul vă prezintă cele mai importante declarații ale lui Gheorghe Falcă:
„Am produs o schimbare în listele Partidului Național Liberal. Există o problemă, s-a făcut o lege a alegerilor în care în timpul alegerilor nu ai voie să te prezinți. S-a făcut o greșeală din punctul meu de vedere. E adevărat că unii au exagerat.”
„Am plecat de la ceea ce s-a întâmplat în 2014. Cred că ieșirea pentru susținerea președintelui Klaus Iohannis a marcat o dorință de schimbare. (…) Am avut șansa ca în 2015 cetățenii, ieșind în stradă, să schimbe un guvern. A fost a doua schimbare ca să zic așa. Și atunci era datoria partidului să producă propria schimbare.”
„Sperăm să aprecieze electoratul gestul pe care l-am făcut noi, e rar ca un partid să-și schimbe garnitura în proporție atât de mare.”
„Să știți că întotodeauna PSD-ul a câștigat alegerile locale, pentru că ei au avut mai mulți primari la start. (…) De unde am plecat, noi am câștigat, dar per ansamblu, într-adevăr, PSD-ul a câștigat.”
„La București nu pot să neg că nu am pierdut și cred că am pierdut pe strategia de schimbare a candidaților și cred că misiunea noastră este să recuperăm Bucureștiul. Și ați văzut că am produs o schimbare, lista de la Senat este condusă de un domn academician cu o prestanță foarte bună în București. Nu trebuie să facem și la parlamentare aceleași greșeli ca la alegerile locale.”
„Aici cetățenii vor alege între un neurochirurg cu o prestanță excepțională la 83 de ani și doamna Andronescu, care are foarte mulți ani în politică și agresează sistemul preuniversitar. (…) Dacă o să ne ducem iar la doamna Andronescu, ‘garantat Vanghelie’, ne merităm soarta.”
„Întotdeauna votez răul cel mai mic. Eu nu am spus că oamenii nu propun oameni de calitate, dar, totuși, atunci când nu ai de ales, vii la vot și votezi, totuși, cu răul cel mai mic. Din punctul meu de vedere, la București nu există un rău cel mai mic și, sub personalitatea domnului academician chiar este un semn de schimbare a Partidului Național Liberal.”
„Domnul Cioloș a ajuns prim ministru cu votul domului Dragnea, domnul Dragnea era președinte de partid. Cum să renegi ceea ce ai făcut tu? (…) Măcar să ai onestitatea că în 2015 nu ai avut curajul să îți asumi un guvern, așa că domnul Cioloș a apărut ca un salvator (…). Pentru români, trebuia să fie sprijinit acest guvern, să țină România în parcurs. Și acum să-ți pui ținta pe guvernul pe care l-ai susținut, pe care puteai să-l schimbi oricând, având majoritate, asta înseamnă ipocrizie.”
„Este greu pentru domnul Dragnea să ne amenințe. Dumnealui nu a reușit să păstorească județul pe care îl are. Nu știu dacă știți, Teleorman este județul cu cei mai mulți asistați social, nu există nicio comună în județul Teleorman cu gaz natural.”
„Niciodată un partid nu a fost mai puternic decât oamenii. (…) Eu cred că națiunea se va uita pe 11 decembrie la cele două poze. Noi am fost onești, am produs schimbări din interiorul partidului, nu spun că nu ar fi vrut oameni din partid să fie premier, dar e greu să ai credibilitate.”
„Când votezi un Parlament, trebuie să fii conștient că votezi Parlamentul care dă Guvernul. Dacă votăm iar pe domnul Dragnea și domnul Ponta, înseamnă că ne anulăm votul din 2014.”
Cum ar arăta România cu Dragnea premier?
„Arată urât. Gândiți-vă, în 2019. România va conduce Europa timp de șase luni de zile. România va avea imaginea: președintele Klaus Iohannis și primul ministru. Întrebarea este: vom avea un prim ministru cu condamnare sau vom avea un prim ministru care a fost comisar european și conștientizează puterea pe care o va avea România în acele șase luni de zile.”
„Noi votăm nu pentru astăzi, noi votăm pentru următorii patru ani. România trebuie să profite de această macrostabilitate.”
„De când ne dau nouă parlamentarii salarii? Eu când aud că ne dau nouă parlamentarii salarii… Eu i-am trimis acolo pe parlamentari ca să facă legi, să meargă economia, economia îmi dă mie salarii. (…) Văd pe aici prin București la domnul Tăriceanu ‘noi vă redăm pensia’. Nu. băieți, nu voi dați pensiile. Cum să votezi pe cineva care întâi și-a dat pensie specială și acum, la final de mandat zice ‘vă mărim salariile’?”
„Eu sper ca PNL să primească un sprijin popular atât de mare, încât premierul independent Dacian Cioloș să poată să formeze un guvern, cu majoritate. De aceea face această campanie cu onestitate (…) acolo unde lucrezi poți și greși. Și atunci noi am fost sinceri și onești și am propus un premier sincer și onest. Și sper ca oamenii, uitându-se la cele două poze, să dea un vot pentru premier Cioloș și pentru PNL.”
„Oamenii de pe pozițiile eligibile sunt majoritatea oameni noi. Așa că avem ocazia și să schimbăm fața Parlamentului. (…) Ți se pare normal să vii lunea să pleci miercurea? Nu, domnule, stai două săptămâni în București, două cu una.”
„Vreau ca în șase luni de zile să anulăm pensiile speciale ale parlamentarilor. Vreau să fim egali. Eu sunt primar, reprezint mai mulți oameni decât un parlamentar și nu vreau pensie specială.”
„Noi chiar vrem, vă dau răspunsul cinstit, că poate merge la Curtea Constituțională și fi atacată. Să facem legea pensiilor, să dispară beneficiul pe care și l-au dat Dragnea și Tăriceanu. Dragnea și Tăriceanu sunt beneficiari de pensii speciale. Ei care acum plâng pe umerii pensionarilor, că ce o să le facă…”
„În acest moment minoritățile decid orice viitor în România. De aceea sunt de acord să respectăm drepturile minorităților, eu vin dintr-o zonă în care aprecierea dintre vecinii everi, maghiari funcționează foarte bine. Iar o cultură maghiară, săsească, sârbească lângă cultura românească face ca această cultură românească să fie mai sus.”
Când se va semna protocolul cu Coaliția pentru Familie?
„Mi-e teamă să nu o luăm pe o pantă greșită, iar acum acest lucru există. Voința a trei milioane și ceva de oameni nu poate fi oprită nici măcar de PSD.”
„Femeia care se trezește la 4 dimineața să frământe corvrigi, aceea este o femeie de dreapta. Tinichigiul ăla care pune tabla, este de dreapta.”
„Vă garantez că dacă vom fi la putere patru ani de zile, 40% din debirocratizare se va realiza.”