Tema refugiaților care vin în Europa a fost pe agenda conducerii PSD, dar și a grupurilor parlamentare. Dacă între premierul Ponta și președintele PSD, Liviu Dragnea, a apărut o ruptură de comunicare în privința cifrei de refugiați pe care țara noastră ar trebui să o accepte, președintele PSD Diaspora, Cătălin Rădulescu, a fost categoric: niciun refugiat să nu vină în țara noastră.
„Suntem într-o țară sigură și nu vreau să ne transformăm într-o țară nesigură. Nu am înțeles de ce țările bogate arabe, pentru că ei sunt arabi, nu îi primesc. De ce trebuie ca arabii să vină la noi? Sunt alte culturi, noi respectăm cultura lor, dar să stea acolo la ei, noi avem altă cultură. Păi de ce să stau eu să îmi fie frică cu copilul meu că stă într-un loc aglomerat și cineva pune o bombă, cum s-a întâmplat peste tot”, a declarat pentru gândul Cătălin Rădulescu.
Potrivit acestuia, mulți refugiați au „ceasuri bune la mână, știu limba engleză”, ceea ce dă de gândit.
„Asta înseamnă că sunt oameni infiltrați teroriști în aceste grupuri. Eu nu vreau ca în țara mea, eu nu vreau să fiu părtaș, Doamne ferește, la un eveniment de genul ăsta în România. Eu sunt împotrivă, să nu vină nici măcar unul, am spus și în Biroul Permanent, și la grupuri. Să stea în țările lor, nu să vină în Europa”, a spus pentru gândul președintele PSD Diaspora.
Cătălin Rădulescu a precizat că „domnul Dragnea a fost 90% spre ceea ce a spus” el în ședința grupurilor parlamentare și în BPN.
„Și dânsul a spus că nu înțelege vocile din România, în diferite locuri și diferite ministere să fim umani, să primim, să facem, șamd, Probabil că ei habar nu au ce poate să însemne o chestiune de genul acesta. Frica mea este asta: ISIS-ul ați văzut că sunt niște fundamentaliști aberanți, nu au nici un fel de normă de viață și de conduită, taie capuri, taie gâturi, ați văzut ce se întâmplă. Nu vreau ca în țara mea să se întâmple asemenea lucruri. Trebuie luate măsuri de precauție”, a precizat Rădulescu.
El a atras atenția că statul român ar trebui să fie mai preocupat de românii din afara granițelor, decât de refugiați.
„Sunt categoric împotriva acceptării acestor migranți în România. Am motivat și de ce, am spus că ar trebui să ne preocupe să aducem românii din diaspora acasă, să ne preocupe să le creăm condiții de muncă în țară, românii din Ucraina care anul trecut au plecat în război și noi nu am ținut cont de dorințele mamelor să-i aducem în România să nu moară în războaie, românii din Valea Timocului să-i ajutăm să-și ia individual cetățenia română. Dacă rezolvam toate chestiunile acestea, discutam de acceptarea unui număr de migranți”, a afirmat Cătălin Rădulescu.
Acesta și-a amenințat colegii de partid că își dă demisia din funcția de președinte al PSD Diaspora dacă sunt acceptați refugiații.
„Eu am spus că îmi dau demisia din funcția de PSD Diaspora în condițiile în care noi vom accepta ca să vină nu știu câte mii de oameni, musulmani, deci fundamentaliști. Am spus-o foarte clar, eu nu îmi asum, deci nu vreau să îmi asum și nu vreau să fac parte din grupul care la un moment dat să asiste la acte teroriste în România, pentru că eu sunt român. Din ce am văzut, ISIS a amenințat în fiecare zi că trimite sute de mii de oameni, migranți, spre țările din Europa, am văzut foarte clar ce înseamnă terorismul în anumite țări. Nu vreau să ajungem și noi, asta am spus astăzi în partid, în situația în care în metrou să se întâmple nenorocirea care s-a întâmplat în Marea Britanie sau în trenuri sau în piețele mari, să ne moară copiii”, și-a expus teoria Rădulescu.
Deputatul PSD a completat, subliniind că nu înțelege de ce refugiații nu sunt primiți în țările arabe. După ce i-a văzut pe refugiați, deputatul Rădulescu consideră că aceștia nu sunt oameni sărmani, plecați în căutarea unui trai mai bun.
„Din ce am văzut nu sunt oameni pentru că cheltuiesc foarte mulți bani ca să ajungă la noi, deci asta nu înseamnă că sunt oamenii ăia amărăți care fug de nevoi, deci sunt oameni bine organizați, care sunt conduși de niște lideri. Uitați-vă la ei că sunt cu ceasuri bune la mână, știu limba engleză, ați văzut marea majoritate că îi vedeți și atunci mie îmi dă foarte mult de gândit. Asta înseamnă că sunt oameni infiltrați, teroriști în aceste grupuri. Eu nu vreau ca în țara mea, eu nu vreau să fiu părtaș Doamne ferește la un eveniment de genul ăsta în România. Dacă din ăștia 1.500 de refugiați, 300 sunt teroriști, o sută sau cincizeci, ce facem? Eu întreb așa, nu știu”, a declarat Rădulescu.
El a atras atenția și asupra creșterii cheltuielilor SRI și SIE din cauza supravegherii refugiaților.
„Știți ce înseamnă cheltuiala statului român, am cuantificat-o noi? Serviciile secrete, în speță SRI-ul sau SIE, trebuie lângă fiecare om din ăsta potențial, că nu știi cine este, trebuie să pună doi trei care să îi urmărească non stop. Gândiți-vă la cheltuieli, păi nu cheltuim mai bine pentru românii noștri sau avem atât de mulți bani încât să cheltuim pentru alții”, a afirmat președintele PSD Diaspora.
El a atras atenția că în Constituția României nu se acceptă primirea unui grup mare de populație.
„Asta e întrebarea pe care mi-o pun eu. Avem o Constituție, respectăm Constituția României sau nu? Nu înseamnă că dacă suntem membri ai UE , prioritatea în fiecare țară o reprezintă Constituția și apoi faptul că ești membru într-o coaliție sau comunitate. Noi avem o Constituție care împiedică ca la noi în țară să vină grupuri mari de populație de oameni. Mai respectăm Constituția României? Care este mai importantă pentru poporul român: Constituția sau faptul că suntem membru UE”, a adăugat președintele PSD Diaspora.
El a spus că țara noastră ar trebui să nu copieze modelul german sau francez, ci pe cel polonez sau ceh.
„Eu sunt împotrivă, să nu vină nici măcar unul, am spus și în Biroul Permanent și la grupuri. Să stea în țările lor, nu să vină în Europa. De ce vorbim despre Germania, de ce nu vorbim despre Cehia, Polonia, Slovacia, care au spus categoric că nu vor să îi primească? Noi de partea cui ne situăm? De ce popoarele astea, care sunt mai aproape, că am plecat toți din blocul socialist, adică vrem și noi asassinate ca în Franța, să se întâmple ca în metroul din Marea Britanie sau ca în trenuri din Spania și Italia? Dacă asta vrem, înseamnă că suntem nebuni la cap. De ce trebuie să acceptăm așa ceva”, a susținut președintele PSD Diaspora.
Diferențe de opinie în UE
Ungaria a decis să trimită refugiații care au pătruns pe teritoriul său cu autocare și trenurile în Austria. Premierul ungar, Viktor Orban, a avut poziții contrare primirii imigranților pe teritoriul Ungariei.
Într-un interviu pentru postul public de radio Kossuth, pe tema discuțiilor avute de la Bruxelles, Orban a precizat că există diferențe mari de opinie între Uniunea Europeană și Budapesta, pe tema imigranților, deoarece majoritatea liderilor UE cred că toți trebuie primiți.
„Dar dacă îi primim pe toți, înseamnă sfârșitul Europei”, a subliniat premierul ungar, adăugând că migrația va fi „fără sfârșit”.
La începutul lunii, parlamentarii unguri au adoptat vineri pachetul de măsuri menite să înăsprească legile cu privire la protecția frontierei și migrare, reletează MTI. Amendamentele au fost adoptate cu 140 de voturi la 33 din totalul de 199.
Potrivit acestor amendamente, între altele, zone de tranzit urmează să fie create de-a lungul frontierei Ungariei cu Serbia, Codul Penal va aplica pedepse mai dure traficanților de persoane, iar avarierea gardului de la frontiera cu Serbia, ridicat pentru a opri afluxul de refugiați și imigranți dinspre Sud, va fi o faptă penală.
Slovacia s-a opus și ea distribuirii de refugiați pe teritoriul său.Premierul slovac Miroslav Lajcak a anunțat vineri că sistemul de „cote nu rezolvă nimic. Auzim că sunt patru milioane de imigranți în Turcia acum, așa că unde se va opri?”. Acesta a adăugat pentru presă, la Luxemburg, că aceste „cote sunt o mică parte a soluției, iar noi credem că Uniunea Europeană acordă prea multă atenție acestei părți mici”.
Și în Cehia a izbucnit un scandal pe tema imigranților, după ce poliția a marcat refugiații prin inscripții pe mâini.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că cifrele privind numărul refugiaților pe care ar urma să îi primească România, prezentate de „diverse gazete”, sunt „speculații jurnalistice”, precizând că nu există niciun proiect prezentat de Comisia Europeană, dar România nu poate primi mai mult de 1.785.
Klaus Iohannis a spus că în Consiliul Europei au avut loc mai multe discuții succesive despre problema refugiaților.
„Prima, în luna martie, care a fost un fel de discuție de explorare, Comisia Europeană încercând să vadă care este punctul de vedere al fiecărui stat membru. Atunci, am prezentat prima dată opinia României, opinia pe care mi-am însușit-o, și anume că este nevoie de solidaritate, dar este mai bine ca fiecare stat membru să stabilească singur câți refugiați poate să primească – cote voluntare. Eu am optat pentru cote voluntare”, a spus Iohannis.