Prima pagină » Știri politice » Șeful UDMR, reacție dură după fotografia care a inflamat clasa politică: Am fost surprins de reacțiile isterice, inclusiv la nivel înalt

Șeful UDMR, reacție dură după fotografia care a inflamat clasa politică: Am fost surprins de reacțiile isterice, inclusiv la nivel înalt

Șeful UDMR, reacție dură după fotografia care a inflamat clasa politică: Am fost surprins de reacțiile isterice, inclusiv la nivel înalt
Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat joi că fotografia cu ambasadorul american Hans Klemm și steagul secuiesc nu este un gest împotriva românilor și că a fost surprins de "reacțiile isterice" inclusiv la nivel înalt.

„E un gest normal că a primit un cadou, acest steag, acest simbol și s-a fotografiat. Nu este un gest împotriva României, nu este un gest împotriva românilor. Am rămas extrem de surprins de reacțiile isterice, inclusiv la nivel extrem de înalt și din partea liderilor politici, formatorilor de opinie. Această reacție a arătat că de fapt ce spunem noi de ani de zile este adevărat, adică noi spunem că sunt anumite chestiuni care din păcate din partea autorităților nu sunt tratate cu echilibru și cu respect. Maghiarii sunt cetățeni loiali. De o sută de ani muncesc și creează valori în România și simt lipsa de respect,simt lipsa de încredere, simt neîncredere din partea autorităților statului. Și văd acum reacții destul de greu de explicat la un gest și la o fotografie a unui ambasador care ce a făcut? S-a dus în Harghita și Covasna, s-a dus în secuime așa cum s-a dus și în Oltenia „, a spus președintele UDMR la RFI.

Referitor la reacția Ministerului de Externe, Kelemen a spus că nu poate înțelege cum poate reacționa în acest fel la un lucru care „nici măcar nu trebuia să fie o știre” și că nu trebuia să fie o discuție pentru că Hans Klemm nu a transmis nimic împotriva statului român.

De asemenea, Kelemen Hunor a spus că nu crede că ambasadorul american ar fi făcut un gest ostil împotriva României sau a românilor. „Sunt convins că ambasadorul Statelor Unite era foarte bine pregătit și știa unde se duce și nu a vrut să lezeze nicio sensibilitate și nu a făcut un gest ostil, nu ar trebui să tratăm în această cheie”, a spus el.

Kelemen a mai spus că săptămâna trecută a fost la Klemm acasă unde a fost invitat la o discuție și că i-a dus cadou un album despre tradițiile maghiarilor din România, lucru care trebuie tratat cu normalitate.

„Tot timpul vorbim de Parteneriatul strategic și tot timpul ne lăudăm, eu mă bucur că avem un Parteneriat strategic atât de puternic cu Statele Unite fiindcă în anii ’90 foarte mulți lideri politici nu știau unde să meargă, la Moscova, la Bruxelles sau la Washington”, a spus Kelemen.

El a menționat că atunci când când se vorbește de Parteneriatul strategic cu SUA se vorbește și de comunitatea maghiară care trăiește în România de 100 de ani, subliniind că cei 1,5 milione de maghiari fac parte din Parteneriatul strategic.

„Eu văd că de la Năstase până la Diaconu, toată lumea din patru în patru ani se sperie că se fură Ardealul și uite că nu s-a furat și nu se va fura Ardealul, nu va lua nici un secui în spate Transilvania și nu va fugi cu Transilvania din România. Nu asta este dorința maghiarilor din România și nu asta este dorința noastră ca formațiune politică”, a spus liderul UDMR.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a fost fotografiat ținând steagul secuiesc, în timpul vizitei în Covasna, primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spunând că l-a întrebat pe reprezentantul SUA dacă drepturile religioase sunt respectate în România în condițiile confiscării bunurilor bisericești.

În urma acestui gest, Ministerul Afacerilor Externe de la București a precizat că a transmis partenerilor americani în cadrul unei discuții să ia în considerare „posibilitatea existenței unor sensibilități”.

„Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătorește periodic prin țară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societății românești”, a precizat Ambasada SUA la solicitarea MEDIAFAX. De asemenea, Ambasada SUA a menționat că Statele Unite, în calitate de aliat și partener strategic al României SUA, „sprijină și aplaudă democrația din România și eforturile României de a-și consolida instituțiile democratice prin participarea deplină și egală a tuturor segmentelor societății”.