Senator PMP, despre proiectul privind votul electronic: Dacă nu va trece, este rea voință din partea celor care nu doresc ca românii să voteze în era tehnologiei
„Necesitatea ca în România să existe o lege alternativă a votului la urme, trebuie să primeze, într-o eră a digitalizării și a tehnologiei, nu trebuie să ne fie frică să votăm într-un sistem electronic securizat. Așa vom evita cozile interminabile din fața ambasadelor și consulatelor. Vom propune ca acest vot să fie folosit pe lângă alegerile parlamentare, europarlamentare, să fie folosit și pentru alegerile locale. Dacă acest proiect nu va trece, este rea voință din partea celor care nu doresc ca românii să voteze în era tehnologiei, stând șase ore în fața consulatului, în frig”, a afirmat Lucian Iliescu, marți, la Parlament.
Senatorul PMP a precizat că votul electronic nu are șanse să fie implementat anul acesta, la alegerile prezidențiale.
„Nu este absolut nicio șansă ca la alegerile prezidențiale din acest an să putem vota electronic. Undeva după jumătatea anului viitor, sper ca această lege să fie în vigoare. Proiectul presupune ca românii să fie înregistați într-un registru electronic al AEP, cu 30 de zile înainte de scrutin, să li se dea un cod de unic de identificare, securizat, urmând ca acel cod să fie șters”, a completat Iliescu.
Senatorul PMP a precizat că deși este o investișie mare, de câteva milioane de euro, este o investiție de durată, iar instituțiile ce vor trebui să se ocupe de gestionarea sistemului sunt Ministerul Telecomunicațiilor, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
„Acest sistem ar trebui gestionat de către Ministerul Telecomunicațiilor, STS, ANCOM. Sunt câteva milioane de euro necesare, dar aceste cheltuieli se fac o singură dată”, a conchis senatorul PMP.
Proiectul a primit raport favorabil în Comisia penteu Tehnologia Informației, săptămâna următoare ar putea fi trimis la Comisia Juridică, urmând Senatul, primă Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.
Comisia pentru Comunicații și Tehnologia Informației a Senatului a avizat, marți, favorabil proiectul de lege referitor la votul electronic, inițiat anul trecut de către președintele PMP, Eugen Tomac. Inițiativa legislativă urmează să ajungă la Comisia juridică pentru raport, iar apoi la votul în plen.