Senatorul Septimiu Bourceanu afirmă că, în cazul României, „apartenența la Uniunea Europeană și NATO și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii funcționează ca un scut împotriva agresiunilor Rusiei”.
„Aici, la Constanța, suntem protejați pentru că avem alături partenerii și aliații din Uniunea Europeană și NATO. O spun cu toată responsabilitatea că apartenența la Uniunea Europeană și NATO și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii funcționează ca un scut împotriva agresiunilor Rusiei.
Suntem apărați și asta ne dă posibilitatea să apărăm la rândul nostru așa cum o facem cu vecinii ucraineni care se refugiază la noi.
O mobilizare impresionantă și fără precedent a românilor pentru ajutorarea unor oameni care au rămas fără agoniseala de-o viață”, afirmă parlamentarul, într-o postare pe Facebook.
Duminică, rușii au atacat din nou capitala Kiev, în timp ce fac eforturi uriașe să avanseze în est și să securizeze măcar teritoriile cucerite. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit din nou cu soldații pe front, la Zaporijie.
Putin a amenințat că va ataca și alte ținte, care nu au fost încă lovite, dacă Occidentul va ajuta Ucraina cu rachete și arme.
Londra a anunțat, ca răspuns, că va trimite Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acțiune de 80 km.
În paralel, Serghei Lavrov și-a anulat vizita în Serbia, după ce statele vecine nu au permis avionului să zboare prin spațiul lor aerian. Ironic, ministrul rus de Externe a spus că Rusia nu a inventat încă „teleportarea”.
Rusia „a lansat cinci rachete de croazieră X-22 din Marea Caspică în direcția Kievului” duminică la ora locală 6 dimineața, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează CNN.
O rachetă a fost distrusă de unitatea de apărare antiaeriană a Ucrainei, iar restul au lovit „instalații de infrastructură în nordul capitalei ucrainene”, a precizat armata.
Anterior, Vadym Denysenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a declarat că au fost lovite o țintă militară și una civilă.