Senatorii apără Constituția BOR: „Înmulțirea se face așa cum știm noi”
Comisiile reunite de Constituționalitate și Juridică ale Senatului au întocmit un raport favorabil inițiativei cetățenești privind revizuirea Constituției în sensul definirii familiei tradiționale ca uniunea dintre un bărbat și o femeie. Președintele de ședință, Ovidiu Donțu, a afirmat în cadrul dezbaterilor că există mai multe decizii ale Consiliului European care nu împiedică adoptarea unei astfel de propunere de revizuire la nivel național.
„Practic, problema pe care o avem astăzi în atenție este dacă ridicăm la rang constituțional o normă juridică existentă astăzi în legislația românească”, a arătat Ovidiu Donțu, precizând că prevederea privind familia ca uniune între femeie și bărbat este în Codul Civil.
La rândul său, senatorul Sebastian Grapă a afirmat că statul român este unul laic, iar această modificare constituțională nu are ca izvor o doctrină religioasă.
”Vă vorbește un cetățean al acestei republici, tată a trei copii, trei fetițe. Există o normalitate de la care nu avem voie să ne îndepărtăm. Cea mai mare realizare pe care Dumnezeu a lăsat-o omului este aceea de a procrea și de a se înmulți. Această înmulțire se face așa cum știm noi cu toții. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar înseamna o autoritate în materie de judecată care să stabilească că un cuplu, cum vreți dumneavoastră să îl numiți, să poată să înfieze”, a afirmat Grapă.
O poziție similară a avut și senatorul PNL, Mariana Câmpeanu, care a precizat că părerea a trei milioane și jumătate de oameni, care au semnat inițiativa legislativă, nu poate fi ignorată.
”Copiii crescuți în familii cu doi tați sau două mame cresc cu traume psihice. Nu avem dreptul să decidem noi în locul unui copil care nu își poate exprima opțiunea”, a argumentat Câmpeanu.
Senatorul independent Ioan Iovescu a intervenit și el.
”Ce s-ar întâmpla dacă bărbații s-ar căsători între ei, și femeile cu femeile? Dumneavoastră considerați că, dacă familia nu ar fi acum este acum, ați mai exista azi în fața noastră? Pe noi nu puteți să ne convingeți, dar vă îndemn să ieșiți în stradă să convingeți oamenii să voteze împotrivă. Pentru că aici cu argumentele cu care veniți nu stau deloc în picioare. Nu înțeleg de unde atâtea resurse umane și financiare, din partea dumneavoastră, să faceți atâtea eforturi”, a a spus Iovescu către reprezentanții ACCEPT, prezenți în sala.
Reprezentanții ONG-ului au reacționat, după vot, criticând ideea organizării unui referendum pe această temă.
După ședință, între reprezentanții ACCEPT și senatorul Ioan Iovescu a existat un schimb de replici.
”A fost adoptat acest raport pentru că este zi de salariu la Parlament”, a spus una dintre reprezentantele ACCEPT.
Reacția senatorului Iovescu a fost promptă, întrebând din ce bani se finanțează aceste ONG-uri.
”Nu este treaba dumneavoastră din ce bani trăim noi. Fiecare a venit pro-bono, gratuit aici, în timp ce dumneavoastră ați venit pentru că sunteți plătiți din banii noștri, ai cetățenilor. Deci a vă întreba din ce bani trăim noi este imoral”, a răspuns vicepreședintele ACCEPT, Romanița Elena Iordache.
Inițiativa cetățenească urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului.