Senatorii din Comisia de administrației au votat împotriva proiectului Roșia Montană: Vâlcov: „Nu a fost o decizie politică”

Publicat: 10 09. 2013, 18:52
Actualizat: 31 07. 2014, 01:56

După ce a primit un aviz negativ de la comisia juridică, urmând traseul respingerilor sugerat de premierul Victor Ponta, proiectul privind exploatările de la Roșia Montană a primit un raport negativ și din partea comisiei pentru administrație și mediu, acesta fiind votat în unanimitate, în spatele ușilor închise.

Președintele comisiei, senatorul pesedist Darius Vâlcov, a precizat ca nu s-a lăsat influențat de acest îndemn al premierului, ci că a votat împotrivă de teama riscurilor.

„Am votat împotrivă gândindu-mă la mine și la generația viitoare și mă gândesc că această exploatare se va putea face și peste mai mulți ani când probabil vor exista și alte tehnologii decât cianurile. Nu a fost o decizie politică, nu ni s-a recomandat cum să votăm, fiecare a votat așa cum a dorit. Există și în acord, și în lege mai multe posibilități pentru ca operatorul să nu respecte procedurile”, a declarat Vâlcov, la finalul ședinței.

Întrebat care sunt acele riscuri ale tehnologiei pe bază de cianuri, senatorul nu a știut să exemplice. „Riscurile sunt cele care pot apărea când se folosesc cianuri. Și există și în acord ca operatorul să nu respecte angajamentele.Nu sunt specialist, o comisie de mediu se gândește la protejarea acestuia și când spui cuvântul cianură și te gândești la mediul parcă nu sunt pe același picior de egalitate. Ne este teamă de aceste riscuri pe care nu le cunoaștem”, a răspuns Vâlcov.

Deși atât ministrul Mediului, Rovana Plumb, cât și ministrul Culturii, Daniel Barbu, și președintele Agenției pentru Resurse Minerale, Ștefan Hârșu, au oferit o serie de argumente în favoarea exploatărilor la Roșia Montană, precizând că tehnologia folosită prezintă cele mai mici riscuri și că respectă toate standardele de mediu europene, membrii comisiei de administrației nu s-au lăsat influențați de punctele acestora de vedere.

„Am fost foarte convins de ce a zis doamna ministru, dar gândindu-ma la ce se va putea întâmpla, la riscurile care ar fi putut apărea dacă acest proiect ar fi fost dezvoltat, am considerat că nu merită să sacrificăm nici măcar un sfert de viață, darămite mai multe vieți. Nu e vorba că nu i-am crezut, noi nu am votat împotriva acestui proiect, am votat împotriva acestei legi, acestui acord tocmai pentru că ne-am gândit la soarta copiilor noștri. Dacă am fi pus pe primul loc banii, raportul ar fi fost unul favorabil”, a mai spus senatorul.